Θ. Λιβάνιος για διαρροή e-mails: Από μέρα σε μέρα το πόρισμα του ΥΠ.ΕΣ

Θ. Λιβάνιος για διαρροή e-mails: Από μέρα σε μέρα το πόρισμα του ΥΠ.ΕΣ

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών έχει καλέσει γενικούς διευθυντές, προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων και υπαλλήλους προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνά της, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από ημέρα σε ημέρα αναμένουμε από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ να εκδώσει το σχετικό της πόρισμα σχετικά με τη διαρροή των e-mails των αποδήμων», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία, ο κ. Λιβάνιος υπενθύμισε πως τρεις έρευνες για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη: μια από την Εισαγγελία, μια από την Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και μία έρευνα εσωτερικού χαρακτήρα που διεξάγεται από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ και στην οποία προΐσταται δημόσιος υπάλληλος.

Ο εσωτερικός αυτός έλεγχος της Μονάδας του ΥΠΕΣ δεν έχει ολοκληρωθεί, είπε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Μετά τις ανακοινώσεις των παραιτήσεων στις 15 Μαρτίου, η Μονάδα ζήτησε άλλες δύο εβδομάδες προθεσμία για να ολοκληρώσει την έρευνά της. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει γενικούς διευθυντές, προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων, υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές τις Διευθύνσεις. Αναμένουμε από ημέρα σε ημέρα το σχετικό της πόρισμα».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το ΥΠΕΣ συνεργάζεται πλήρως σε ό,τι στοιχεία ζητούν για τη δική τους έρευνα, τόσο η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όσο και η Εισαγγελία. Ο κ. Λιβάνιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν γνωρίζω το πόρισμα κανενός από τους τρεις ελέγχους καθώς πρόκειται για ανεξάρτητες Αρχές και υπηρεσίες» σημειώνοντας πως «εάν γνωρίζαμε το οτιδήποτε, τότε αυτό θα ήταν μεμπτό».

Επισήμανε πως η έρευνα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα και κυρώσεις και η έρευνα της Εισαγγελίας να αποδώσει και ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους. Η έρευνα της Μονάδας του ΥΠΕΣ έχει κυρίως να κάνει σχετικά με την ασφάλεια των διαδικασιών και των Αρχείων και το εάν χρειάζεται η αναβάθμισή τους. Τα πορίσματα «και των τριών αυτών ερευνών, τα αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός, απέρριψε, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κυρίως από αναρτήσεις και δημοσιεύματα, ότι ήταν κοινή η λίστα των e-mails που χρησιμοποιήθηκαν από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αυτή της 1ης Μαρτίου του ΥΠΕΣ που χρησιμοποιήθηκε για να τους υπενθυμίσει τη δυνατότητα εγγραφής τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εξ αποστάσεως το 2024.

Απόδειξη, όπως προσέθεσε ο κ. Λιβάνιος, είναι ότι «άτομο που δεν πήρε αυτό το ενημερωτικό e-mail από το ΥΠΕΣ γιατί είχε προβεί στις ενέργειες που έπρεπε, έλαβε e-mail από την ευρωβουλευτή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT