Κατηγορητήριο για Κ. Καραμανλή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορητήριο για Κ. Καραμανλή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο κυβερ- νητικές πηγές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει την πίεση ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για το δυστύχημα των Τεμπών. Συντάσσοντας κατηγορητήριο η αξιωματική αντιπολίτευση «πετάει την μπάλα στο Μαξίμου» υπενθυμίζοντας πως στην πρόταση δυσπιστίας η πλειοψηφία κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα να καταθέσουν κατηγορητήριο, προκειμένου να συναινέσει στην ψήφιση προανακριτικής επιτροπής. Ο Στέφανος Κασσελάκης με βίντεό του δήλωσε: Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής. Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης. Λες και δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός για ποιο λόγο πρέπει να λογοδοτήσει ο κ. Καραμανλής. Ορίστε λοιπόν το κατηγορητήριο. Συγκεκριμένο και πανίσχυρο».

Η Θεοδώρα Τζάκρη τη Δευτέρα παρέδωσε στο γραφείο του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, όπως δήλωσε, «το κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις – παραλείψεις του Κώστα Καραμανλή, οι οποίες κατά την άποψή μας πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας».

Στις 937 λέξεις του κειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα για το οποίο δεν έγινε καμία ενέργεια να λειτουργήσει μετά την πυρκαγιά του 2019, στην παύση από το 2020 της λειτουργίας του δευτεροβάθμιου ελέγχου ρύθμισης της κυκλοφορίας στην Αθήνα, καθώς και στη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, με συνέπεια τη «μη λειτουργία του συστήματος φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης, καθώς και του συστήματος ETCS αυτόματης πέδησης των τρένων». Στο κατηγορητήριο σημειώνεται επίσης πως «ο Κώστας Καραμανλής αγνόησε παντελώς την εμπιστευτική επιστολή που του απεστάλη στις 6-9-2021 από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθηγητή Φ. Τσαλίδη, με την οποία ο τελευταίος τον προειδοποιούσε με εμφατικό και σαφή τρόπο για το σύνολο των ανωτέρω ελλείψεων – καθυστερήσεων κ.λπ., επισημαίνοντάς του τον “ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μέγιστης σοβαρότητας”».

Συμπερασματικά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τη Νέα Δημοκρατία για τον πρώην υπουργό Μεταφορών τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των αδικημάτων:

α) Της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 Π.Κ.

β) Της κακουργηματικής έκθεσης κατ’ άρθρο 306 παρ. 2 Π.Κ.

γ) Της κακουργηματικής διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ. 1 δ΄ και στ΄ Π.Κ.

δ) Της παράβασης καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 Π.Κ.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική οδό, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία μιλάμε απλώς για ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησαν κάνοντας λόγο για «άτακτη υποχώρηση» και προσπάθεια του πρωθυπουργού να «διασώσει τον κ. Καραμανλή από τις βαρύτατες πράξεις και παραλείψεις που του αποδίδονται». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρεται να είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κατάθεση αιτήματος για προανακριτική (έχει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές) αν δεν υπάρξει δέσμευση της Ν.Δ.

Σε σχέση με τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου, ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa προέβλεψε έκρηξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα νέα δεδομένα φέρνουν νέα αντίληψη. Και θα είμαι πρωθυπουργός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή