«Κρας τεστ» με την Τουρκία στις Βρυξέλλες

«Κρας τεστ» με την Τουρκία στις Βρυξέλλες

Στην ατζέντα Γ. Γεραπετρίτη - Χ. Φιντάν η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν θα έχει εκτός απροόπτου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σήμερα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη διήμερη υπουργική σύνοδο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η μορφή της συνάντησης των δύο υπουργών (κατ’ ιδίαν ή σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της συνόδου), είναι σαφές ότι στο τραπέζι θα βρεθεί η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα στις 7-8 Μαΐου, όπου και θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα παραστεί σε εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, που διοργανώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα αποτελέσει ευκαιρία ανασκόπησης όσων έχουν γίνει σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Εκτός απροόπτου, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον (9 έως 11 Ιουλίου). Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου είναι προγραμματισμένος και ο επόμενος γύρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 15 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν και οι επαφές για τη θετική ατζέντα.

Τακτική επικοινωνία

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν πέρα από την προετοιμασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα έχει στόχο και τη συζήτηση πάνω σε όλα όσα έχουν έως τώρα τεθεί επί τάπητος σε διάφορα επίπεδα. Οι δύο υπουργοί βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία, δίχως αυτό να ανακοινώνεται πάντα, στο πλαίσιο και της αποστολής που τους έχει ανατεθεί από τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, ώστε να κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπίζονται πιθανές εστίες κρίσης, προτού μετατραπούν σε προβλήματα.

«Κρας τεστ» με την Τουρκία στις Βρυξέλλες-1
Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Νίκο Χριστοδουλίδη. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIO / ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ]

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ (11 Μαρτίου) επιβεβαιώθηκε ότι οι βασικές διαφορές ουσιαστικά παραμένουν, μάλιστα με ιδιαίτερα επιδεινωμένη την ατμόσφαιρα περί το Κυπριακό, καθώς η Αγκυρα δεν υποχωρεί από την άποψη περί σταδιακής μετάβασης σε μια λύση που θα βρίσκεται πιο κοντά στην ίδρυση δύο διακριτών κρατών. Και, βεβαίως, αν και το Κυπριακό δεν βρίσκεται στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών επαφών, πάντα μπορεί να επηρεάσει προς το χειρότερο τη γενικότερη ατμόσφαιρα.

Και στην παρούσα φάση η Αγκυρα με διάφορους τρόπους έχει μεταδώσει προς την Αθήνα ότι οι αδιάλλακτες από την πλευρά της απόψεις που έχουν εκφραστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να μεταβληθούν ριζικά, παρά την τελευταία προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ. Ο κ. Γεραπετρίτης βρέθηκε, μάλιστα, χθες στην Κύπρο, όπου και είχε επαφές με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Η σύνοδος

Σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα συζητηθούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ασφάλεια στη Νότια Γειτονία (Βόρεια Αφρική – Μέση Ανατολή), θέματα που θα απασχολήσουν και τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ο κ. Γεραπετρίτης θα παραστεί σε εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, που διοργανώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ενώ αύριο θα συμμετάσχει στο συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει και στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τους εταίρους της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα), όπου θα είναι παρών και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή