Κόντρα Γεωργιάδη – Πολάκη για τα απογευματινά χειρουργεία

Κόντρα Γεωργιάδη – Πολάκη για τα απογευματινά χειρουργεία

Ενταση σημειώθηκε σήμερα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με αιχμή τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση σημειώθηκε σήμερα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με αιχμή τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης παρενέβη στη συζήτηση και ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας αναφορικά με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο θα πληρωθούν απογευματινά χειρουργεία για ασθενείς με πολυετή αναμονή.

«Η λίστα αναμονής για χειρουργείο θα λιγοστεύσει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι μετά το Πάσχα θα αρχίσουν και τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα γίνονται δωρεάν για τους ασθενείς που περιμένουν καιρό να χειρουργηθούν. Η συγκεκριμένη κατηγορία απογευματινών χειρουργείων, όσα δηλαδή θα γίνονται δωρεάν, θα χρηματοδοτηθούν, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Μύλο θα τα κάνετε» εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. «Πού είναι τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης για να πηγαίνουν στα απογευματινά χειρουργεία οι άνθρωποι που περιμένουν καιρό στη λίστα να χειρουργηθούν; Σε ποιο υποπρόγραμμα θα μπει αυτό το πράγμα; Δεν το έχετε ούτε σε τίτλο. Εχετε προχωρήσει σε μεταβολή; Δείξτε μου ποια είναι η απόφαση. Διαφορετικά, σας κατηγορώ ότι λέτε ψέματα, για να περάσετε πιο μαλακά αυτή την ιστορία», σχολίασε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Γεωργιάδης: Η λίστα θα μικρύνει

«Δεν απαγορεύεται εγώ που είμαι στη λίστα, να πάρω τηλέφωνο στο νοσοκομείο, να πω “τώρα που ανοίξατε τα απογευματινά χειρουργεία, θέλω να πάω στα απογευματινά”. Οπως επίσης δεν απαγορεύεται, ένας τρίτος, που δεν είναι στη λίστα και που ήθελε να πάει να χειρουργηθεί σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, να πει τώρα “αντί να πάω στο ιδιωτικό και να σκάσω στο νοσοκομείο που εργάζεται ο Πολάκης 1.000 ευρώ, θα πάω στον Ευαγγελισμό και θα πληρώσω 300 ευρώ”. Για ποιο λόγο να του απαγορεύεται να πληρώσει λιγότερα; Για να μην πάει ένας παραπάνω στο ΕΣΥ; Για να μη χάσει έναν ασθενή πελάτη, μια ιδιωτική κλινική; Αυτό σας καίει; Αυτό είναι το κώλυμα του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς θα προστατεύσει τους κλινικάρχες; Πείτε το!», είπε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

«Η λίστα αναμονής για χειρουργείο θα λιγοστεύσει με δύο τρόπους: Ο ένας τρόπος είναι, όσοι είναι στη λίστα, μόνοι τους να ζητήσουν να φύγουν από τη λίστα για να πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, με δική τους επιλογή, και με όχι άγρα πελατών στο νοσοκομείο. Ο δεύτερος τρόπος, είπαμε μετά το Πάσχα, που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε θα παίρνουμε εμείς ανάποδα τηλέφωνα από τη λίστα. Γιατί τότε δεν θα πληρώνουν αυτοί, θα πληρώνουμε εμείς. Αυτή είναι η διαφορά. Ούτε το ένα καταλαβαίνετε ούτε το άλλο. Εχετε μπερδέψει το Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχω πει 400 φορές ότι είναι υπό έγκριση και ξεκινάει μετά το Πάσχα. Σήμερα που μιλάμε, τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργούν χωρίς τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σήμερα, όποιος ασθενής θέλει, μπορεί να πάρει τηλέφωνο όποιο νοσοκομείο θέλει. Σήμερα παρέχουν υπηρεσία απογευματινών χειρουργείων περί τα 100 νοσοκομεία, να ζητήσει τον γιατρό που θέλει, και με τον τιμοκατάλογο που έχουμε εκδώσει να πληρώσει τα χρήματα και να χειρουργηθεί. Τέρμα. Αυτός μπορεί να είναι στη λίστα, μπορεί να μην είναι στη λίστα. Οταν με το καλό ξεκινήσει το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε θα αρχίσουμε να παίρνουμε από τη λίστα ανάποδα, αυτόν που περιμένει περισσότερο, θα του λέμε: “Θέλεις να πας απόγευμα δωρεάν από το Ταμείο Ανάκαμψης;”. Θα πηγαίνει αν θέλει. Αν δεν θέλει θα παίρνουμε τον επόμενο στη λίστα».

Παύλος Πολάκης: Κοινωνικός κανιβαλισμός

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ότι τα απογευματινά χειρουργεία, χωρίς πληρωμή, για όσους περιμένουν πολύ καιρό, είναι στον «αέρα».  
 
«Κύριε Γεωργιάδη, δεν θα μπω στο ιδεολογικό ζήτημα, του ότι έχετε αναλάβει ρόλο κασκαντέρ, να υλοποιήσετε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Εγώ θα σας πω τα εξής: Πρώτον, δεν είναι 100 τα νοσοκομεία, σκάρτα 20 με 25 είναι, και εκεί έχει κωλώσει και το θέμα της ροής, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να το υλοποιήσει. Θα ήθελα πάρα πολύ, στον πρώτο μήνα λειτουργίας, να μας πείτε πόσα απογευματινά χειρουργεία έγιναν», είπε ο Παύλος Πολάκης.

«Εχω μπροστά μου τα προγράμματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που είναι τα προγράμματα του υπουργείου Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης: Πρώτο έργο: Η μεταρρύθμιση του συστήματος claw back, το δώρο στις φαρμακευτικές, 250 εκατομμύρια. Δεύτερο έργο, η μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης ύψους 271 εκατομμυρίων ευρώ. Τρίτο πρόγραμμα, η μεταρρύθμιση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, 54 εκατομμύρια ευρώ. Τέταρτο πρόγραμμα, οι οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, 9 εκατομμύρια ευρώ. Πέμπτο πρόγραμμα, η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος πρόληψης δημόσιας υγείας “Σπύρος Δοξιάδης” ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτο πρόγραμμα, μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, 278 εκατομμύρια ευρώ. Εβδομο πρόγραμμα, σύστημα κατ’ οίκον νοσηλείας 12 εκατομμύρια ευρώ, όγδοο πρόγραμμα ανακαινίσεις, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων 317 εκατομμύρια ευρώ, ένατο πρόγραμμα μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης 32 εκατομμύρια (…) Στα 9 προγράμματα που υπάρχουν πάντως εδώ, 50 εκατομμύρια για απογευματινά χειρουργεία που θα γίνουν “και καλά” τζάμπα, δεν υπάρχουν. Για να εφαρμοστεί αυτό μετά το Πάσχα, όπως λέτε, σημαίνει ότι έχετε λάβει την έγκριση και έχετε ετοιμάσει και την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Πού είναι αυτά;».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων θα αποτύχει:

«Αυτό το πράγμα θα αποτύχει. Εσείς προσπαθείτε να κλείσετε το μάτι σε ένα κομμάτι νοσοκομειακών γιατρών ότι έτσι θα βγάλουν λεφτά. Πέρα του ότι υπάρχει ένα κομμάτι που συνειδητά έχει επιλέξει το ΕΣΥ και δεν θέλουν να βγάλουν έτσι λεφτά, που είναι αυτοί που κρατάνε τα νοσοκομεία, εκείνοι που αυτή στη στιγμή κάνουν λαθρεμπόριο στα νοσοκομεία δεν θα γίνουν νόμιμοι έμποροι, επειδή τους το λέτε εσείς, για να τα εμφανίσουν και να φορολογηθούν. Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση δεν είναι αυτό το σύστημα. Δημιουργείτε συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού. Η λίστα αναμονής θα αυξηθεί όπου υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα» εκτίμησε ο Παύλος Πολάκης.

    
Α. Γεωργιάδης: Με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είτε του ΠΔΕ

«Είναι αδιανόητα όσα λέει ο κ. Πολάκης», απάντησε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Αν ήταν παρών κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που κάναμε δημόσια με τους Ευρωπαίους υπευθύνους του Ταμείου Ανάκαμψης, στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, πριν από 20 μέρες, θα ήξερε και θα είχε ενημερώσει τον κ. Πολάκη, ότι μπροστά στο ακροατήριο, είχα διάλογο μαζί τους, γιατί ζητάμε την έγκριση για το Ταμείο Ανάκαμψης και εκείνοι μας έλεγαν με ποιες προϋποθέσεις θα το εγκρίνουν. Λέμε ότι αυτό θα γίνει μετά το Πάσχα, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει αίτημα τροποποίησης και εξετάζεται από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η δική μου γνώμη είναι ότι θα εγκριθεί, αφού έχουμε μιλήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους. Δεν το έχω στο τσεπάκι μου. Αν δεν εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση να το χρηματοδοτήσουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

«Το ΠΔΕ του υπουργείου Υγείας είναι 70 εκατομμύρια και μας λέτε ότι θα δώσετε τα 60 εκεί. Μας μασκαρεύετε κύριε Γεωργιάδη. Μας κοροϊδεύετε», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή