Εντός και Εκτός: Προεκλογικά σύννεφα από τη Βόρεια Μακεδονία

Εντός και Εκτός: Προεκλογικά σύννεφα από τη Βόρεια Μακεδονία

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στη Θεσσαλία βρέθηκε κατά το προηγούμενο διήμερο ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας όπου, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε τα χωριά περί τη λίμνη Κάρλα και την πόλη της Λάρισας. Το ΚΚΕ έχει παραδοσιακά κάποιες καλές επιδόσεις στις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας και η παρουσία του κ. Κουτσούμπα δεν χρειάζεται και πολλή ερμηνεία για να γίνει κατανοητή, ειδικά όταν απέχουμε δύο μήνες από τις ευρωεκλογές. Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε τη στήριξη των εισοδημάτων των αγροτών, ενώ έβαλε και την απαραίτητη καλτ προσωπική πινελιά του αναφερόμενος στο master plan των Ολλανδών, λέγοντας ότι δεν ξέρουμε από πού «κρατάει η σκούφια τους», τι οικονομικά συμφέροντα υπηρετούν, ποια ευρωπαϊκά lobby…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Επί έξι χρόνια, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, δύο διαφορετικές κυβερνήσεις μπορούσαν να ισχυρίζονται ότι η Βόρεια Μακεδονία είχε πάψει πια να είναι πρόβλημα για την εξωτερική πολιτική. Μέχρι νεωτέρας, όπως φαίνεται, καθώς ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι, πρόεδρος του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, το οποίο –με βάση τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις– θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου με άνεση, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. «Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες», δήλωσε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον σοσιαλιστή αντίπαλό του ο κ. Μιτσκόσκι. Βέβαια, έχει κατά κύριο λόγο στο μυαλό του τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Σόφια, η οποία πιέζει τα Σκόπια να κάνουν διευκρινίσεις για θέματα ταυτοτικά, ενώ η Βόρεια Μακεδονία διεκδικεί και Βούλγαρους ιστορικούς ηγέτες, όπως ο τσάρος Σαμουήλ του 10ου-11ου αιώνα. Σε κάθε περίπτωση, τα βαλκανικά προβλήματα ελλοχεύουν πάντα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς πήρε –και δικαιολογημένα– το όπλο του και εκπαραθύρωσε από τον συνδυασμό του τον γνωστό από τη θητεία στα τηλεοπτικά πάνελ και πρώην αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας Μανώλη Σφακιανάκη, για τη γνωστή στο φιλοθεάμον κοινό ελαφρομυαλιά του. Ο κ. Σφακιανάκης αυτή τη φορά ξεπέρασε τα εσκαμμένα. Σχολίασε τις φωτογραφίες που ήταν αναρτημένες στους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων της δολοφονημένης έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, Κυριακής Γρίβα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το έγκλημα το ώθησε η κοινωνική δικτύωση. Η κοπέλα ήταν χαρούμενη και ευτυχισμένη, το έβγαζε προς τα έξω». Η αντίδραση του κ. Χαρδαλιά ήταν άμεση. «Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Μανώλη Σφακιανάκη για τη δολοφονία της 28χρονης γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους δεν συνάδει, σε καμία περίπτωση, με την ηθική μου, τις αρχές και τις αξίες μου, ούτε με τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να λειτουργούν όλοι οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας. Ως εκ τούτου, με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης έθεσε εαυτόν εκτός της παράταξης “Αττική Μπροστά” και από σήμερα παύει να αποτελεί μέλος της περιφερειακής ομάδας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς. Ο κ. Σφακιανάκης επανήλθε, ενημερώνοντάς μας ότι είναι… Υδροχόος στο ζώδιο, καθώς, επίσης, και πως είναι «υπέρ της αλήθειας κι αυτό είναι μια αλήθεια όσο κι αν πειράζει κάποιους». Αβυσσος η ψυχή του πρώην πανελίστα…

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και την ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων και κινημάτων. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, στόχος είναι «όλοι μαζί να ορθώσουμε τείχος απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς, απέναντι σε αντικοινωνικές πολιτικές που περιθωριοποιούν κοινωνικά στρώματα. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη, μια ιστορική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης». Στις Βρυξέλλες ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε και με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου. Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκαν και τα πρώτα ονόματα υποψηφίων του ΜέΡΑ25, ανάμεσα στους οποίους (φυσικά) ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο συνάδελφός του Κώστας Λαπαβίτσας, η μουσικός Νένα Βενετσάνου, η ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη και πρώην βουλευτές του κόμματος, όπως η Λίτσα Αμανατίδου, ο Κλέων Γρηγοριάδης και η Ηρώ Διώτη.

H ATAKA

«Υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό κάθε συνθήκη στην Κύπρο, στο πλαίσιο των Συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η επιβεβαίωση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους, που είναι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους για εμάς είναι απαραίτητα». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Ζεκί Οκτούρκ, υπενθυμίζοντας το γνωστό: Η Αγκυρα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στο Κυπριακό από τη θέση που ουσιαστικά οδηγεί σε λύση δύο κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή