Κατ. Σακελλαροπούλου: Καταδικάζουμε κάθε αναθεωρητισμό και απόπειρα βίαιης αλλαγής συνόρων

Κατ. Σακελλαροπούλου: Καταδικάζουμε κάθε αναθεωρητισμό και απόπειρα βίαιης αλλαγής συνόρων

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει με οδυνηρό τρόπο ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημείωσε μεταξύ άλλων η ΠτΔ κατά την προσφώνησή της στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβενίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Kαταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή αναθεωρητισμού και κάθε απόπειρα βίαιης αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των χωρών στην αυτοάμυνα, με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας πως «στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την προστασία των αμάχων και την αποκατάσταση της ειρήνης».

Κατά την προσφώνησή της, στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβενίας, Νατάσας Πιρτς Μουσάρ, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε πως «ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει με οδυνηρό τρόπο ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η ένοπλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, που δυστυχώς εντείνεται με θύματα αθώους πολίτες, καθώς και ο κίνδυνος διάχυσης της πολεμικής σύρραξης, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη διεθνή κατάσταση».

Οπως ανέφερε, οι εξελίξεις καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάγκη για μια στρατηγικά και ενεργειακά αυτόνομη Ε.Ε. «Η διεύρυνσή της και η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον όλων μας, ενώ παράλληλα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των υπό ένταξη χωρών, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη της Προέδρου της Σλοβενίας, δήλωσε πως αντανακλά το «υψηλό επίπεδο» των διμερών σχέσεων, καθώς και «τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους λαούς μας».

Κατ. Σακελλαροπούλου: Καταδικάζουμε κάθε αναθεωρητισμό και απόπειρα βίαιης αλλαγής συνόρων-1
Πηγή: INTIME News

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας ενισχύονται διαρκώς, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς», είπε και πρόσθεσε ότι «φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την επίσημη ένταξη της Σλοβενίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και είναι ευτυχές το γεγονός πως η Συνθήκη προσχώρησής της, ως κράτους-μέλους, υπεγράφη στην Αθήνα, επί ελληνικής Προεδρίας».

Υποστήριξε επίσης, ότι «σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, οι δύο χώρες, ως εταίροι και σύμμαχοι, παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στην ανάγκη σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, ανέφερε ότι «εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, οι λαοί μας μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις» και υπενθύμισε ότι «μόλις το περασμένο έτος Ελλάδα και Σλοβενία βίωσαν, σχεδόν ταυτόχρονα, τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Οπως είπε, «καθίσταται προφανές ότι για την αντιμετώπιση όλων των σοβαρών ζητημάτων, όπως η κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση, η διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, η δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η τεχνολογική εξέλιξη, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καλύτερη επιλογή είναι ο διάλογος, η συνεργασία και η αλληλεγγύη».

Κατ. Σακελλαροπούλου: Καταδικάζουμε κάθε αναθεωρητισμό και απόπειρα βίαιης αλλαγής συνόρων-2
Πηγή: INTIME News

Κατά την αντιφώνησή της, η Πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, αφού ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για τη θερμή υποδοχή και την εγκάρδια φιλοξενία, αναφέρθηκε στις σχέσεις φιλίας και στις κοινές αξίες που ενώνουν Σλοβενία και Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών στον τουρισμό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και τα νησιά της αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για όλο και περισσότερους Σλοβένους, ενώ επισήμανε και την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής αλλαγής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Νωρίτερα, σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε στη Σλοβένα ομόλογό της το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή