Εκστρατεία Ν.Δ.: Μητσοτάκης σε πρώτο πλάνο

Εκστρατεία Ν.Δ.: Μητσοτάκης σε πρώτο πλάνο

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρώτο πλάνο θα διεξαχθεί η καμπάνια της Ν.Δ. ενόψει ευρωεκλογών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H φράση με την οποία έκλεισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις εργασίες του τριήμερου επετειακού συνεδρίου για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας περικλείει όλο το νόημα που δίνει η κυβέρνηση στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. «Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου κρύβεται το δικό μου όνομα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας ξεκάθαρα στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Το γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε «εθνικές εκλογές» το εξήγησε επαρκώς και στις δύο ομιλίες του, τόσο την Παρασκευή όσο και την Κυριακή, που προσπάθησε να ξορκίσει με κάθε τρόπο και κάθε επιχείρημα το φάντασμα της αποχής ή της χαλαρής ψήφου.

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως οι κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες και η χώρα δεν πρέπει να εισέλθει σε τροχιά αστάθειας.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να πείσει την εκλογική της βάση να μην κάνει κάποια διαφορετική επιλογή είναι πως με ένα κακό αποτέλεσμα «θα παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες» και η χώρα μπορεί να μπει σε μια πολιτική αστάθεια. «Η αντιπολίτευση ζήτησε πρόσφατα εκλογές παρότι πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση έλαβε 41%», επισημαίνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πως αν το αποτέλεσμα είναι πέριξ του 30%, τότε η αντιπολίτευση θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους και θα μπει η χώρα σε τροχιά αστάθειας.

Η περίπτωση Μπελέρη

Ο πρωθυπουργός δεν θα πάρει πάνω του μόνο στα λόγια τον προεκλογικό αγώνα, αλλά και με πράξεις, ξεκινώντας περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Χθες βρέθηκε στην ακριτική Ρόδο και στην Τήλο, ενώ το οργανόγραμμα της Ν.Δ. ήδη προβλέπει πως κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη θα «σαρώσουν τη χώρα». Κεντρικό ρόλο σε όλες τις περιοδείες θα έχει η Βόρεια Ελλάδα, αρχής γενομένης από σήμερα, που ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Η Μακεδονία και η Θράκη θα αποτελέσουν βασικό προορισμό, με πηγή που καταρτίζει το πρόγραμμα να λέει στην «Κ» πως δεν θα μείνει «σημείο που δεν θα πάμε». Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πίεση που δέχεται η Ν.Δ. από τα δεξιά της, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως υπάρχει μια απευθείας ροή της τάξεως του 1,5% από τη Ν.Δ. προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, στον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική σε πολλά σημεία της ομιλίας του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, η Πειραιώς βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, με το μεγάλο ερώτημα να είναι η συμμετοχή ή όχι του Φρέντι Μπελέρη.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι υποψήφιος, με την τελική απόφαση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα να πέφτει πάνω στον πρωθυπουργό. Το βέβαιο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα ληφθεί η απόφαση, καθώς στις 15 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του συνόλου των υποψηφίων. Ο πρωθυπουργός πάντως έκλεισε –για μία ακόμη φορά– στο συνέδριο της Ν.Δ. τα σενάρια περί μεταπήδησής του σε ευρωπαϊκό αξίωμα, αναφέροντας πως «Μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», αλλά και «Μένουμε Ελλάδα, με Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή