Υπόθεση Παρακολουθήσεων: Εν αναμονή του ΣτΕ η ΑΔΑΕ

Υπόθεση Παρακολουθήσεων: Εν αναμονή του ΣτΕ η ΑΔΑΕ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ενημέρωσή του για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά που δύνανται να επηρεάσουν δομικά το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό προσέδωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στις εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο, στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2021 βάσει του οποίου δεν είχε επιτραπεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του. Ο ίδιος δήλωσε σίγουρος ότι «ανοίγοντας τον δρόμο της αλήθειας σε αυτή τη νοσηρή υπόθεση, ανοίγω το κουτί της Πανδώρας για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που είναι βαθιά εμπλεκόμενη σε μια ιστορία που έχει πλήξει τους θεσμούς και τη δημοκρατία».

Να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ αναμένει η Αρχή – Τα επόμενα βήματα και οι πιθανές δυσκολίες.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να ενημερωθεί για τον λόγο παρακολούθησής του, ενώ έχει δεσμευθεί ότι θα δημοσιοποιήσει ο ίδιος τις πληροφορίες που θα λάβει. Βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι απλά και κανείς, ούτε καν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις. Και τούτο διότι στην ΑΔΑΕ δεν υπάρχουν τα στοιχεία για τα οποία επιθυμεί να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να μεσολαβήσουν συγκεκριμένα βήματα. Πρώτα από όλα, όπως ο κ. Ράμμος ενημέρωσε χθες, θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και να επιδοθεί στην ΑΔΑΕ. Ακολούθως θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής προκειμένου να αποφασίσει εάν «διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο έγινε η άρση απορρήτου», όπως προβλέπεται από τον νόμο. Με δεδομένο ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει γνώση λεπτομερειών για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, θα ζητήσει πληροφορίες από την ΕΥΠ. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, πολύ κρίσιμες είναι οι λεπτομέρειες. Ειδικότερα, θα είναι πολύ σημαντικό το τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ να ρωτήσει την ΕΥΠ, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και η ενημέρωση που θα λάβει η Ανεξάρτητη Αρχή. Αφού προηγουμένως, βεβαίως, αποφασίσει ότι ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να ενημερωθεί, στη συνέχεια θα πρέπει να καθορίσει επί ποίου θέματος θα ενημερωθεί. Οπως αναφέρεται σχετικά, ο νόμος δεν παρέχει διευκρινίσεις, ούτε υπάρχει σχετική νομολογία.

Την ίδια στιγμή, από το περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν μπορεί υπηρεσιακώς να γίνει επίκληση κάποιου απορρήτου ή ακόμη και να υπάρξει ενημέρωση ότι το επίμαχο υλικό έχει καταστραφεί. «Και στο ένα σενάριο και στο άλλο, η κυβέρνηση θα βγει εκτεθειμένη, διότι είναι προφανές το ζητούμενο να ενημερωθεί θεσμικά, αρμοδίως και υπεύθυνα ένα θύμα παρακολουθήσεων», προσθέτουν.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Είναι σαφής η πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη να επιμείνει στο αίτημα να έρθουν όλα στο φως σχετικά με τις παρακολουθήσεις, ιδιαίτερα ενόψει ευρωεκλογών. Σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, τις προσεχείς ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι επιλογές για το ευρωψηφοδέλτιο. Τα περισσότερα ονόματα ανακοινώθηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προχθές Κυριακή. Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα. Επιβεβαιώθηκε η «μεταγραφή» από τη Ν.Δ. του Θοδωρή Ζαγοράκη, ενώ υποψήφιοι είναι επίσης οι πρώην υπουργοί Φίλιππος Σαχινίδης και Γιάννης Μανιάτης, ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο καθηγητής ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, στελέχη του κόμματος, όπως ο Ηλίας Κικίλιας, ο Σταύρος Πετράκης, η Ρόζα Βρεττού, η Αννα Βερούλη, ο Λευτέρης Καρχιμάκης, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. Η υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη αλλά και εκείνη του συνδικαλιστή αστυνομικού Γιώργου Καλλιακμάνη δεν έγιναν δεκτές με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τα μέλη του κόμματος. Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κάνουν λόγο για ένα πολύ ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο, που θα εμπλουτισθεί τις επόμενες ημέρες με στόχο την ισχυρότερη εκπροσώπηση της περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή