Ο νέος δικαστικός χάρτης και μία πρόταση

Ο νέος δικαστικός χάρτης και μία πρόταση

Κύριε διευθυντά

«Σεπτέμβριο σε ισχύ ο νέος δικαστικός χάρτης». («Κ» 10/4/2024, Ιωάννα Μάνδρου). Ειρηνοδικεία (εκτός από νησιά και απομεμακρυσμένες περιοχές) καταργούνται και ενσωματώνονται στα Πρωτοδικεία, τα οποία ανακατανέμονται. Θα… τρίζουν τα κόκαλα του Κων. Κόλλια, πρώτου πρωθυπουργού της χούντας. Ο οποίος, ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δήλωνε: «Οσο εγώ ζω, γυναίκες αποκλείονται από την τακτική δικαιοσύνη. Μία εβδομάδα τον μήνα βρίσκονται σε “ανοσοκαταστολή” και δεν λειτουργούν! Μόνο ως ειρηνοδίκες είναι ανεκτές». Γνωστός και με την ανάμειξή του στις ανακρίσεις της δολοφονίας του Λαμπράκη. Ελεγε του Σαρτζετάκη, τακτικού ανακριτή, «Προφυλάκιση Στρατηγών προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια του Αστικού Καθεστώτος». Ερχόμαστε στο σήμερα: Το δικαστήριο του Αρείου Πάγου ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα «Αναιρεί εν μέρει την απόφαση ΣΤΤ 688/2019 του Πλημμελειοδικείου Αθηνών …Παραπέμπει την υπόθεση για νέα συζήτηση … στο ίδιο δικαστήριο το οποίο μπορεί να συγκροτηθεί και από τους ίδιους δικαστές. Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα 19 ∆εκεμβρίου 2019. ∆ημοσιεύθηκε στην Αθήνα σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του, στις 30 ∆εκεμβρίου 2019.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ. Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ.»

Ερώτημα: Γιατί στο ίδιο δικαστήριο; Υπάρχει τόση «λειψανδρία»; Στο ίδιο δικαστήριο ισχύει ο «νόμος της αδράνειας». Οι ίδιοι δικαστές δεν συζητούν και συνήθως επαναλαμβάνουν την ίδια απόφαση. Αν η απόφαση για το παρθεναγωγείο του Βόλου εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό, όχι στο Ναύπλιο, αλλά στο ίδιο δικαστήριο δεν θα είχαμε αθώωση. Οι αστυνομικοί της χούντας καταδικάστηκαν σε ισόβια στην Αθήνα, για βασανιστήρια. Και αθωώθηκαν στη Χαλκίδα. Σκόπιμο είναι τώρα που αλλάζει ο δικαστικός χάρτης να προβλέπεται η παραπομπή για νέα εξέταση ύστερα από αναίρεση ή έφεση, να γίνεται σε άλλο δικαστήριο, ή στο ίδιο, αλλά τουλάχιστον με άλλη σύνθεση, και ασφαλώς στα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων. Ακυρώνεται η απόφαση στο ΣτΕ και επανέρχεται στο ίδιο συμβούλιο με την ίδια σύνθεση!

*Πρώην Γυμνασιάρχης, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή