Απάντηση Αθήνας σε Αγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα: Πολιτικοποιείτε ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα

Απάντηση Αθήνας σε Αγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα: Πολιτικοποιείτε ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, μετά το ζήτημα κυριαρχίας των νησιών που έθεσε η Τουρκία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος από την Τουρκία κάνει λόγο η Αθήνααπαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ήγειρε ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων. 

«Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών».

«Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Τι λέει η Αγκυρα

Υπενθυμίζεται πως, προηγουμένως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ απευθύνει προειδοποιήσεις και προς την Ε.Ε.: 

«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή