«Διμέτωπη» μάχη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Διμέτωπη» μάχη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τα δύο κόμματα αναδεικνύουν ως μοναδικό αντίπαλο τη Ν.Δ., αλλά με κάθε ευκαιρία ανταλλάσσουν πυρά με στόχο τη δεύτερη θέση στην κάλπη

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη προσδιορίζουν ως μοναδικό αντίπαλό τους στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Ωστόσο, ουδείς αμφιβάλλει ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα μαίνεται σκληρός ανταγωνισμός για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφερε να την ανακτήσει δημοσκοπικά, έπειτα από αρκετούς μήνες που σταθερά εμφανιζόταν να βρίσκεται εκεί το ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή των ηγεσιών των δύο κομμάτων να δηλώνουν ότι μοναδικός αντίπαλός τους είναι η Ν.Δ. έχει να κάνει και με τη διάθεση να αυτοπροβληθούν ως το κεντρικό «αντίπαλο δέος» της κυβέρνησης, αλλά και με το να μην πολώσουν τους ψηφοφόρους που βρίσκονται πιο κοντά είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ και, θεωρητικά, μπορεί να μετακινηθούν.

Η Κουμουνδούρου

«Εμείς έχουμε μονομέτωπο με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη, όχι με άλλες πολιτικές δυνάμεις», δηλώνουν από την Κουμουνδούρου. Σπεύδουν, ωστόσο, να προσθέσουν ότι «δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όταν μας επιτίθεται». Φέρνουν για παράδειγμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών όπου θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε «να χτυπάει εξίσου την κυβέρνηση, που είναι ο θύτης, και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο βασικό προεκλογικό μέτωπο, αυτό απέναντι στην κυβέρνηση, η στρατηγική της Κουμουνδούρου θα κινηθεί με άξονα το αίτημα για εθνικές εκλογές, καθώς στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη κυριαρχεί η αντίληψη ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες σημαντική φθορά και οτιδήποτε επιπλέον συμβαίνει λειτουργεί αθροιστικά, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη. Τα ζητήματα στα οποία θα επιμείνουν είναι η καταγγελία για συγκάλυψη στα Τέμπη, το θέμα της διαρροής δεδομένων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών, τα θέματα ασφάλειας και τα κενά που αναδείχθηκαν από την πρόσφατη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, μια εικόνα παράλυσης στη λειτουργία του κράτους που θεωρούν ότι αναδεικνύεται στην καθημερινότητα των πολιτών, σε ζητήματα όπως η υγεία, η ακρίβεια κ.λπ. Προσδοκούν στην Κουμουνδούρου ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα εκφραστούν ως οργή και δυσαρέσκεια στην κάλπη.

Παράλληλα, με μια σειρά από θεματικές εκδηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να προβάλει τις θέσεις του για τη φορολογία, το κράτος δικαίου, το στεγαστικό, τους συνταξιούχους, την κλιματική κρίση. «Για να πείσουμε ότι αποτελούμε σοβαρή και πειστική λύση και όχι lifestyle επιλογή», αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου του κόμματος.

Η Χαριλάου Τρικούπη

Απέναντι στη Ν.Δ., καθώς «αυτός είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, τοποθετείται και η Χαριλάου Τρικούπη. Βεβαίως, δεν απουσιάζουν τα βέλη της κριτικής και προς τον κ. Κασσελάκη, τον οποίο στο ΠΑΣΟΚ κατηγορούν για τον τρόπο που πολιτεύεται. «Είναι στην ουσία απολίτικος και συνεχώς με τις επιλογές και τις τοποθετήσεις του δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση», αναφέρουν. Και εδώ, ο μονομέτωπος προς την κυβέρνηση έχει αστερίσκους και είναι σαφές ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα οξύνεται παρά θα εκτονωθεί. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η μάχη για τη δεύτερη θέση είναι ακόμη ανοιχτή και ότι όσο το τοπίο ξεκαθαρίζει και η συζήτηση εστιάζεται στις προτάσεις, στα προγράμματα, στο ποιος είναι περισσότερο ικανός να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών, μπορούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Πάντως, όπως έδειξε και το διαφορετικό προχθεσινό βίντεο του Νίκου Ανδρουλάκη στο TikTok, γίνονται αναπροσαρμογές στην επικοινωνιακή στρατηγική.

Οι αιχμές στο μέτωπο της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στην κυβέρνηση είναι μάλλον αναμενόμενες, καθώς αποτελούν εδώ και καιρό τα βασικά ζητήματα για τα οποία το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει κριτική σε υψηλούς τόνους. Το κράτος δικαίου και όσα αυτό εμπεριέχει –η καταγγελία για συγκάλυψη στα Τέμπη, οι χειρισμοί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, η ατιμωρησία– παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Επιπλέον, η κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών, ένα θέμα που έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς η ελληνική πραγματικότητα, λένε από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, συγκρούεται με την εφαρμογή περισσότερο αποτελεσματικών πολιτικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ζητήματα ασφάλειας, που η κυβέρνηση είχε θέσει ως προτεραιότητα, τα ζητήματα ενεργειακής φτώχειας, η στεγαστική κρίση κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή