Μαρινάκης: «Αυτονόητη» η έρευνα για τους δημόσιους διαγωνισμούς

Μαρινάκης: «Αυτονόητη» η έρευνα για τους δημόσιους διαγωνισμούς

«Κάθε έρευνα είναι καλοδεχούμενη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σημερινό δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν πώς κατακυρώθηκαν 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε έρευνα είναι καλοδεχούμενη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σημερινό δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν πώς κατακυρώθηκαν 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά σε καταγγελία που έχει γίνει και η οποία ερευνάται και αξιολογείται, ενώ πρόσθεσε ότι έχει γίνει πλήρης έλεγχος των συγκεκριμένων διαγωνισμών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών», σημείωσε.

Το ρεπορτάζ του Politico ανέφερε ότι οι αρχές ερευνούν καταγγελίες για απάτη που συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισ. ευρώ από κονδύλια της Ε.Ε. έχουν χορηγηθεί σε 10 εταιρείες στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Μαρτίου (ρεπορτάζ της «Κ»), κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν έφοδο σε 10 εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής, μεταξύ αυτών και στους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (Cosmote, Vodafone, Nova), αναζητώντας στοιχεία για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι διαγωνισμοί είναι κυρίως υπουργείων (ενδεικτικά των υπουργείων Δικαιοσύνης, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλων) για έργα ψηφιακής αναβάθμισης που χρηματοδοτούνται κατά βάση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουκ ολίγες φορές η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διεξαγάγει έρευνες για νόθευση διαγωνισμών και εν γένει για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές σε δημόσιες συμβάσεις με πλέον εμβληματική αυτή που αφορούσε το περίφημο «καρτέλ των εργολάβων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έφοδο στις 27/3 ελέγχθηκαν 5 εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής-λογισμικού, οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών –όσον αφορά τον εξοπλισμό και όχι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών–, καθώς και δύο εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Το Politico –στο σημερινό του ρεπορτάζ– τονίζει ότι η ελληνική έρευνα επικεντρώνεται σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών όπου οι εταιρείες φέρονται να συνεννοήθηκαν για να αποφύγουν να διαγωνιστούν για την ίδια σύμβαση – περιορίζοντας τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν. «Αυτό μπορεί να οδήγησε σε αύξηση των αμοιβών που μπορούσαν να χρεώσουν, εμποδίζοντας τελικά τους Ελληνες φορολογούμενους να αποκομίσουν όλα τα οφέλη από τα χρήματα της Ε.Ε.», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Ο κ. Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, είπε ότι «δεν είμαι εκπρόσωπος ανεξάρτητων Αρχών […] Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μπερδέψει λίγο τους ρόλους, εμείς εκπροσωπούμε την κυβέρνηση, την εκτελεστική εξουσία […] Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά μία καταγγελία η οποία έχει γίνει. Πάρα πολύ σωστά λοιπόν, επειδή η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι από την αντιπολίτευση, οφείλει μια ανεξάρτητη Αρχή όταν υπάρχει μια καταγγελία να την ερευνά. Αυτό συμβαίνει και τώρα».

Και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο είναι ότι και η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, όπως ήταν η πανδημία και τα προηγούμενα χρόνια στα οποία αναφέρεται αυτή η καταγγελία, κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η συγκεκριμένη καταγγελία –επειδή από ένα ποσό και επάνω έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο–, είναι δηλαδή εγκεκριμένοι από το αρμόδιο τμήμα της ελληνικής δικαιοσύνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης Αρχής, πάντοτε είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης. Είναι καλοδεχούμενη κάθε έρευνα κι αυτονόητη όταν γίνεται μία καταγγελία. Να θυμίσουμε το πολύ αυστηρό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου που έχει ειδικά η παρακολούθηση και η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που εφαρμόζεται από την Κομισιόν και βάσει αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις ως προς την υλοποίηση όλων των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών οροσήμων, αλλά και την εκταμίευση των πόρων […]».

Υπενθυμίζεται ότι ο πυλώνας της ψηφιακής μετάβασης αποτελεί έναν από τους βασικότερους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους να έχουν προϋπολογισμό 1,28 δισ. ευρώ. Επίσης, προβλέπεται προϋπολογισμός 522 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν τη συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος.

Η έρευνα στις εταιρείες του κλάδου πληροφορικής για πιθανές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές σε δημόσιους διαγωνισμούς είναι η δεύτερη που γίνεται υπό τη νέα επικεφαλής της Αρχής, Μαίρη Σαρπ.

Προηγήθηκε –στα τέλη Ιανουαρίου– η έρευνα για πιθανή οριζόντια σύμπραξη στην αγορά οργάνωσης εκπαιδευτικών εκδρομών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή