Επιβεβαίωση χαμηλής πτήσης με την Τουρκία

Επιβεβαίωση χαμηλής πτήσης με την Τουρκία

Υποβαθμισμένη η εκπροσώπησή της στο συνέδριο «Our Ocean», στην Αθήνα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαιρετικά χαμηλόβαθμη παρουσία θα εκπροσωπηθεί η Τουρκία στο συνέδριο «Our Ocean», που φιλοξενείται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο γενικού διευθυντή υπουργείου, δίχως να είναι, παράλληλα, σίγουρο αν θα απευθύνει και ομιλία. Δεν είναι σαφές αν η συγκεκριμένη επιλογή συνδέεται με τις εξαγγελίες της Αθήνας περί δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, και τούτο διότι σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν πολλές συμμετοχές υψηλόβαθμων αντιπροσώπων κρατών στο συγκεκριμένο συνέδριο.

Ωστόσο είναι σαφές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει μάλιστα και των επόμενων επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, το συγκεκριμένο θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα το υποβαθμίζει ως συνδεδεμένο αμιγώς με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απασχόλησε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η Τουρκία θεωρεί την ανακοίνωση δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο ως κίνηση που παραβιάζει το πνεύμα της νηνεμίας και με την ευκαιρία έφερε στην επιφάνεια ξανά τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», δηλαδή των νησιών με ακαθόριστη, κατά την Αγκυρα, κυριαρχία. Το επόμενο ελληνοτουρκικό ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 22 Απριλίου, όταν τουρκική αντιπροσωπεία θα βρεθεί στην Αθήνα για τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείων Εθνικής Αμυνας.

Τα ελληνοτουρκικά δεν βρέθηκαν, πάντως, στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, πάντως, ότι θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του ΕΣΕΠ για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό σε επόμενη φάση. Χθες, στην ατζέντα βρέθηκαν οι ποικίλες κρίσεις που συνδέονται με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον κ. Γεραπετρίτη να προχωρεί σε μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης.

Η Αθήνα αποτελεί έναν έντιμο συνομιλητή για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ευρύτερα, εξετάστηκε ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα. Είναι προφανές ότι η Αθήνα αναζητεί έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στη σύγκρουση που αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή, ειδικά καθώς φαίνεται πως η Ε.Ε. από μόνη της δεν έχει ενιαία εκπροσώπηση και πολλές φορές αντίληψη για το τι ακριβώς επικρατεί στην περιοχή.

Επιβεβαίωση χαμηλής πτήσης με την Τουρκία-1
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και Ρένα Δούρου που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο υπουργείο Εξωτερικών. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ζήτησε και έλαβε τον λόγο και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το Κόσοβο, προκειμένου να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς σηματοδοτούν οι εξελίξεις όχι μόνο για τη γενικότερη προοπτική της Πρίστινα, αλλά το ευρύτερο βαλκανικό παζλ, όπως αυτό διαμορφώνεται έως τώρα.

Παρέμβαση από την Κομισιόν για το θαλάσσιο πάρκο

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση. Χαμηλούς τόνους –ως είθισται– κρατάει η Κομισιόν σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο για την προστασία ευαίσθητων ειδών. Σε ερώτηση της «Κ» για την προειδοποίηση της Αγκυρας προς την Ε.Ε. «να μην αναλαμβάνει ρόλο στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σε περιβαλλοντικά προγράμματα», εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε στην Τουρκία ότι είναι υποψήφιο κράτος-μέλος του «μπλοκ».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάνει αρκετή δουλειά σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος θέτοντας συγκεκριμένους, φιλόδοξους στόχους μέσω της εγκεκριμένης νομοθεσίας. Το να συνεργαστούμε γι’ αυτούς τους στόχους με συνεκτικό τρόπο θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, ως υποψήφιου κράτους-μέλους», τόνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί για το εάν η Τουρκία μπορεί να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Επί της ουσίας η Κομισιόν παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Αθήνας αναφέροντας ότι «γνωρίζουμε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει σχολιάσει την τουρκική ανακοίνωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή