Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος η κοινή άμυνα στην Ε.Ε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος η κοινή άμυνα στην Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ασφάλεια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα ήταν το βασικό θέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία. «Εχουμε συζητήσει πολύ για το μέλλον της άμυνας της Ευρώπης», είπε, προτείνοντας «να εξερευνήσουμε νέους δρόμους για συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση κοινών κινδύνων».

Από τη Βαρσοβία, όπου είχε συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, εστιάζοντας στην προστασία των συνόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα μπορούσε να υπάρξει κοινός δανεισμός με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ασφάλεια, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν κοινές προκλήσεις όπως η αντιπυραυλική άμυνα. «Αν χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο θα χρειαστούμε εμβληματικά προγράμματα που θα αποδείξουν ότι προσφέρουν ασφάλεια στους Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε, τονίζοντας πως «τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι νέες προκλήσεις στα θέματα της ασφάλειας θα πρέπει να βρεθούν στο προσκήνιο». Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αναφερόταν στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως «μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά σημεία της ηπείρου, τα σύνορά μας δεν είναι μόνο των χωρών μας, αλλά της Ε.Ε.», υπογραμμίζοντας τη σημασία προστασίας των συνόρων.

Ηταν η πρώτη φορά από το 2011 που Ελληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Πολωνία, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει και τους προσωπικούς λόγους που τον συνδέουν με τη χώρα, καθώς «η σύζυγός μου έχει καταγωγή από την Πολωνία». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, που ο αντίκτυπος «είναι εμφανής στην Πολωνία», επισημαίνοντας πως «θα συνεχίσουμε τη σθεναρή στήριξη προς την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί». Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές έθεσε και πάλι την κοινή ατζέντα που έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). «Είμαστε από την ίδια πολιτική οικογένεια και θα πρέπει να έχουμε σημαντικό ρόλο στις πρωτοβουλίες της Ευρώπης για άμυνα – ασφάλεια, αγροτικό τομέα, πράσινη μετάβαση, που θα πρέπει να γίνει σε ρυθμό που δεν θα είναι καταστροφικός για τους αγρότες μας». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τους Πολωνούς πυροσβέστες που ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, λέγοντας πως «εξετάζουμε μηχανισμό να υπάρχει τμήμα Πολωνών πυροσβεστών στην Ελλάδα για κάποιες εβδομάδες ή και μήνες».

Θετική ατζέντα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τον προεκλογικό αγώνα με ορίζοντα την 9η Ιουνίου. Στο τελευταίο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αν εξαιρέσει κανείς την αποδόμηση του Στέφανου Κασσελάκη, σε ολόκληρη την τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε θετικές ειδήσεις. Στην κυβέρνηση ήδη σχεδιάζουν μια σειρά νέων παρεμβάσεων, όπως η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόσβαση όλων των γυναικών άνω των 45 ετών σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά και δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών κατ’ οίκον από τον ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα συστήνεται νέα υπηρεσία στην ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής για ελέγχους σε τελωνεία για καύσιμα, τσιγάρα και διάφορα προϊόντα. Για τον σκοπό αυτό θα συνεργάζονται ελεγκτές τελωνείων και εφορίας, τους οποίους θα συντονίζει ο νέος θάλαμος επιχειρήσεων που θα μεταφερθεί από την Πειραιώς σε νέο κτίριο. Τέλος, σχεδιάζεται να δοθεί επίδομα σε αστυνομικούς υπηρεσιών πρώτης ανταπόκρισης, ενισχύοντας ένα κοινό που κατά κανόνα ψηφίζει Νέα Δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή