Τέσσερις κόκκινες ζώνες για τη Ν.Δ.

Τέσσερις κόκκινες ζώνες για τη Ν.Δ.

Σε ποιες περιφέρειες εντοπίζει τις μεγαλύτερες απώλειες το εκλογικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος και με ποιες κινήσεις σχεδιάζει να τις περιορίσει

6' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ευρωεκλογές να έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει –όπως έκανε πάντα επί Κυριάκου Μητσοτάκη– τα «μαθηματικά» των εκλογών, επιχειρώντας το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει έως τις κάλπες να επικεντρωθεί εκεί που κρύβονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Αυτές οι ευρωεκλογές άλλωστε μοιάζουν περισσότερο με εκλογές «διαχείρισης απωλειών», καθώς οι πληγές είναι δεδομένες, και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πόσο βαθιές θα είναι.

Αττική

Η Ελλάδα έχει 13 περιφέρειες. Από αυτές, οι τέσσερις κατατάσσονται από τη Ν.Δ. στην «κόκκινη» ζώνη, όπως χρωματίζονται το καλοκαίρι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς. Εν αρχή ην η Αττική. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αποτελεί πάντα βαρόμετρο για όλες τις εκλογές, καθώς πληθυσμιακά είναι η μισή Ελλάδα. Οι μετρήσεις για τη Ν.Δ. μόνο απαισιόδοξες δεν είναι, καθώς στο λεκανοπέδιο το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σταθερά περίπου δύο μονάδες πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην Αττική η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί στη χειρότερη περίπτωση στο 30%, με πιο ευοίωνο σενάριο το 36%.

Παρά τα θετικά δείγματα, όμως, η Αττική δεν μπορεί να μην ανήκει στις «κόκκινες» περιοχές, σε αυτές δηλαδή που η προσοχή είναι στο 100%. Κυβερνητική πηγή αναφέρει στην «Κ» πως η προσοχή είναι στραμμένη ιδιαίτερα στις πιο λαϊκές συνοικίες, δηλαδή τα δυτικά προάστια και τη Β΄ Πειραιώς, όπου η Ν.Δ. στις τελευταίες εθνικές εκλογές κατέγραψε πρωτοφανείς νίκες. Στο Μαξίμου δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χαθεί αυτό το κεκτημένο, καθώς θα δώσει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να μιλήσει για μήνυμα κοινωνικής δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση.

Κεντρική Μακεδονία

Η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί μία ακόμη δύσκολη –ίσως την πιο «κόκκινη»– περιοχή για τη Ν.Δ. Στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με 2 εκατομμύρια πληθυσμό, η Ν.Δ. έχει να αντιμετωπίσει τελείως διαφορετική εκλογική γεωγραφία σε σχέση με την Αττική. Οι μετρήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία το κυβερνών κόμμα κινείται περίπου 2-3 μονάδες κάτω από την εθνική του επίδοση, δηλαδή μεταξύ 26% και 31%.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πειραιώς, το ίδιο και κορυφαίοι υπουργοί.

Η πτώση έχει εξήγηση: Κυριάκος Βελόπουλος και Νίκη ανεβάζουν κατακόρυφα τα ποσοστά τους στη συντηρητική Μακεδονία, «κόβοντας» με μεγάλη ευκολία ψήφους από τη Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο ξεκίνημα των περιοδειών του στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοχή όπου η Ελληνική Λύση και η Εκκλησία έχουν μεγάλη απήχηση.

Δυτική Μακεδονία

Η τρίτη περιοχή στην οποία θα δοθεί έμφαση είναι η Δυτική Μακεδονία, επίσης μια περιοχή που η Ν.Δ. καταγράφεται χαμηλότερα από το πανελλαδικό ποσοστό της. Δεν είναι τυχαίο πως στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές οι πολίτες της περιφέρειας γύρισαν την πλάτη στον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Γιώργο Κασαπίδη, στηρίζοντας τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη. Η περιοχή θεωρείται δύσκολα διαχειρίσιμη και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει η Ν.Δ. δυνάμεις.

Θεσσαλία

Η τελευταία «κόκκινη» περιοχή είναι η Θεσσαλία. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, ο κίνδυνος να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση είναι ορατός, κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές με την εκλογή του κεντροαριστερού Δημ. Κουρέτα. Οι μετρήσεις μάλιστα δείχνουν αυτή τη στιγμή τη Ν.Δ. στη Θεσσαλία μεταξύ 26%-31%. Το θετικό για το κυβερνών κόμμα είναι πως το μέτωπο με τους αγρότες φαίνεται να έχει επουλωθεί, καθώς το Μαξίμου προχώρησε άμεσα σε υλοποίηση των δεσμεύσεων απέναντί τους, κάτι που αποτυπώνεται στις μετρήσεις οι οποίες δείχνουν πως οι αγρότες παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό θετικά προσκείμενοι προς την κυβέρνηση.

Επιχείρηση αναχαίτισης

Το ερώτημα είναι ποιες κινήσεις θα γίνουν ώστε να αναχαιτιστούν οι πιθανές απώλειες στις «κόκκινες» περιφέρειες. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στην «Κ» πως «μαγικές λύσεις» δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να «πάει παντού» προκειμένου να μεταδώσει το μήνυμά της. Ο πρώτος που θα το επιχειρήσει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που θα βρεθεί σε όλες τις προαναφερθείσες περιφέρειες. Στη μάχη θα επιστρατευτούν και οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τη Ν.Δ. Χαρακτηριστικό είναι πως πριν από λίγες ημέρες είχαμε την «επίσημη» επανένταξη στη Ν.Δ. του ανεξάρτητου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ένα 24ωρο μετά την παρουσία του στο συνέδριο της Ν.Δ., όπου μίλησε με θερμά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκε μαζί του στην Πολίχνη, δείχνοντας στην πράξη πως μετά πολλά χρόνια έχει επανακάμψει στα κομματικά δρώμενα και θέλει να συμβάλει στην εκλογική μάχη.

Στην Πειραιώς ωστόσο σχεδιάζουν κάτι ακόμη: οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης θα περιοδεύσουν σε περιοχές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Στη Μακεδονία αναμένεται να βρεθούν οι πιο δεξιοί Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης. Στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, ο «καραμανλικός» Νίκος Δένδιας. Στη Θεσσαλία αναμένεται να περιοδεύσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, για να μιλήσει για τα έργα. Σε άλλες, πιο κεντρογενείς περιοχές, όπως η Δυτική Ελλάδα, θα περιοδεύσουν πιο κεντρώοι πολιτικοί, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Δυσκολότερη ηλικιακή ομάδα οι 30 έως 42 ετών

Δεν είναι όμως μόνο κάποιες περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από την κυβέρνηση, αλλά και κάποιες κοινωνικές ομάδες στις οποίες η Ν.Δ. αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση. Οι αγρότες παραμένουν μια κρίσιμη για τη Ν.Δ. κοινωνική ομάδα, η οποία στις τελευταίες εκλογές τής έδωσε ποσοστό κοντά στο 50%.

Από εκεί και πέρα, δύο θεωρούνται πολύ κρίσιμες κοινωνικές ομάδες: οι γυναίκες και οι millennials, δηλαδή η γενιά που έχει γεννηθεί μεταξύ του 1982 και του 1994 – οι 30 έως 42 ετών. Η Ν.Δ. λαμβάνει σταθερά περισσότερες γυναικείες από ανδρικές ψήφους, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη έχει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στο γυναικείο κοινό, κάτι που δυνητικά απειλεί την κυβέρνηση. Η πρόσφατη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους εκτιμάται ότι τραυματίζει την εικόνα της κυβέρνησης πρωτίστως έναντι των γυναικών ψηφοφόρων, γι’ αυτό και επιχειρήθηκε να ανταποκριθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με άμεσα μέτρα.

Οσον αφορά τους millennials, όλες οι μετρήσεις συνηγορούν στο εξής: Είναι η πιο «αποστασιοποιημένη» από την κυβέρνηση γενιά, που εκφράζει στις μετρήσεις τη μεγαλύτερη απογοήτευση, καθώς τα μέλη της ενηλικιώθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση και, μία δεκαετία μετά, δεν έχουν προλάβει να απολαύσουν τους καρπούς της οικονομικής σταθεροποίησης. Πρόκειται για ψηφοφόρους που –ενώ βρίσκονται σε ηλικία είτε να δημιουργήσουν οικογένεια είτε έχουν ήδη μικρά παιδιά– δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, όπως η στέγη και οι καλοί μισθοί. Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο μεγάλο σχέδιο που θα παρουσιαστεί πριν από τις εκλογές από το υπουργείο Οικογένειας θα αφορά κυρίως αυτή τη γενιά.

Η απρόσμενη διαρροή

Τέσσερις κόκκινες ζώνες για τη Ν.Δ.-1
Ο Ανδρέας Λοβέρδος και το κόμμα του, Δημοκράτες, εμφανίζεται τελευταία στο 2%. Η επιμέρους ανάλυση δείχνει πως, από αυτό, μόλις το 0,5% προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και το 1,5% από τη Ν.Δ. (Φωτογραφία: INTIME NEWS)

Είναι προφανές πως σε Μαξίμου και Πειραιώς αυτό που κάνουν το τελευταίο διάστημα είναι ασκήσεις επί χάρτου, ώστε να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος ενός ποσοστού πέριξ του 33% που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι «σήμα» σταθερότητας και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Για να συμβεί αυτό, αντίπαλος δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, η συνωμοσιολογική δεξιά του κ. Βελόπουλου και η υπερσυντηρητική του κ. Νατσιού, αλλά και ένας νέος «κρυφός» αντίπαλος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και το κόμμα του, Δημοκράτες, εμφανίζεται τελευταία στο 2%. Η επιμέρους ανάλυση δείχνει πως, από αυτό το 2%, μόλις το 0,5% προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και το 1,5% από τη Ν.Δ. Πρόκειται για ένα ποσοστό διόλου αμελητέο, καθώς το Κέντρο αποτελούσε σε όλη τη «μητσοτακική» διακυβέρνηση τον χώρο από τον οποίο καλύπτονταν οι απώλειες από τα δεξιά. Η διαρροή από τη Ν.Δ. προς το κόμμα του κ. Λοβέρδου δείχνει πως υπάρχει και ένα ποσοστό κεντρώων που θέλει να στείλει μήνυμα στο Μαξίμου και επειδή δεν τους ικανοποιεί ούτε η σκληρή αντιπολίτευση του Νίκου Ανδρουλάκη ούτε η νεο-αντισυστημική του Στέφανου Κασσελάκη, κινούνται προς μια πιο μετριοπαθή φωνή, την οποία αισθάνονται και πιο οικεία, καθώς ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υπήρξε σημαίνον στέλεχος του πάλαι ποτέ αντισύριζα μετώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή