Ο πτυσσόμενος πήχυς και… η απόδραση από το κέλυφος

Ο πτυσσόμενος πήχυς και… η απόδραση από το κέλυφος

Ο Στ. Κασσελάκης αλλάζει εν κινήσει εκλογικό προορισμό, ελπίζοντας ότι θα εξαργυρώσει την προβολή του και στην κάλπη

8' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα της εβδομάδας αμέσως μετά την ομιλία του στη Νέα Ιωνία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε προς τους στενούς συνεργάτες του πως τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεχάσουν οτιδήποτε άλλο στον δημόσιο λόγο τους πέρα από την πρωτιά στις ευρωεκλογές. Ο πήχυς για το ποσοστό της 9ης Ιουνίου εδώ και αρκετούς μήνες έχει μπει στο «ασανσέρ» και ανεβοκατεβαίνει αναλόγως της συγκυρίας. Οταν το κόμμα φερόταν να «φλερτάρει» δημοσκοπικά με μονοψήφια ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ να προηγείται, το αφήγημα της δεύτερης θέσης ήταν μονόδρομος. Η πτώση του Νίκου Ανδρουλάκη στην τρίτη θέση προκάλεσε πολλά χαμόγελα στην Κουμουνδούρου, με τον πρόεδρο να δίνει σήμα για ποσοστό άνω του 17,8% του καλοκαιριού. Η τελευταία μετατόπιση του προέδρου επανέφερε τον στόχο της νίκης, τον οποίο έβαζε πιο δειλά και στην πρώτη περίοδο της προεδρίας του.

Επένδυση στη φθορά

Τι βλέπει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πως έρχεται νέος κόσμος και η ανατροπή είναι εφικτή. Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν στην «Κ» πως έχουν στα χέρια τους μέτρηση, η οποία δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει τουλάχιστον τέσσερις μονάδες από το ΠΑΣΟΚ. Επενδύουν σε μια μαζική διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση και σε μια κάλπη που θα αναδείξει δύο ηττημένους: τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο ο κ. Κασσελάκης ξεκαθαρίζει συνεχώς πως δεν επιθυμεί να έχει καμία επαφή. Πιστεύει πως μπορεί έτσι απλά να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει στη φθορά του και στην τιμωρητική ψήφο των ευρωεκλογών. Πλειοδοτώντας επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για την τριετία που έρχεται, γνωρίζοντας πολύ καλά πως μια διαφορά κάτω των 12 μονάδων –πόσο μάλλον μονοψήφια– θα ξαναβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά.

Ζητούμενο είναι για άλλη μία φορά πόσο θα μπορέσουν τα στελέχη να ακολουθήσουν τις μετατοπίσεις του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ο ίδιος δεν φαίνεται να βρίσκεται μέσα στο «ασανσέρ», αλλά να ανεβοκατεβαίνει τους «ορόφους» πολύ πιο γρήγορα με τα πόδια. Αναμένεται κάποιοι να κρατήσουν πιο μετριοπαθή στάση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για την επόμενη τριετία, καθώς η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές θα τον σταθεροποιήσει.

Παρά τα επίμονα παράπονα για τη μιντιακή προβολή που έχει το κόμμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τον τρόπο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σε όλα τα Μέσα, ακόμη κι όταν επιλέγει πολιτικά ριψοκίνδυνους τρόπους, όπως η προβολή του νέου σπιτιού του στο Κολωνάκι αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί μια συγκεκριμένη νέα τακτική και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε στους Δελφούς πως «ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του, χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος», εννοώντας προφανώς πως η φθορά του δεν θα οφείλεται στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «δεν είναι μόνο το TikTok η πολιτική». Παρά τα «καρφιά» και τα «καμπανάκια» του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη παραγωγής πολιτικής, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να «στάζει μέλι» για τον προκάτοχό του ευελπιστώντας πως οι ψηφοφόροι του κόμματος που απομακρύνθηκαν θα επιστρέψουν στη βάση τους.

Οι δημοσκόποι εκτιμούν πως είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσει σταθερές σχέσεις με το νέο του κοινό. Είναι συνεπώς δύσκολο να προσδιοριστεί πού θα κινηθεί στις προσεχείς εκλογές και αν τελικά οι πολίτες, που τους έλκει ο τρόπος που πολιτεύεται, βρεθούν στις κάλπες αντί να επιλέξουν κάποια παραλία. Aπογοητευμένος κόσμος ψάχνει για πολιτική στέγη, μέσω της οποίας η ψήφος του δεν θα πάει χαμένη. Και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Δυνατό σημείο του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι το πεδίο της οικονομίας και με βάση την ακρίβεια και το φορολογικό –εκτός από τα Τέμπη, τις παρακολουθήσεις και το κράτος δικαίου– θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα επιχειρώντας να ορίσει την πολιτική ατζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ευνοϊκή θέση να βλέπει τη φθορά της κυβέρνησης για υποθέσεις που συνέβησαν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν.

Τα «καρφιά» Τσίπρα για την ανάγκη παραγωγής πολιτικής όχι απλώς μένουν αναπάντητα, αλλά η νέα ηγεσία συνεχίζει να «στάζει μέλι» για τον πρώην πρωθυπουργό.  

Οι αρρυθμίες στην Κουμουνδούρου έχουν εκλείψει, με δεδομένο πως οι εσωκομματικοί επικριτές της νέας ηγεσίας είναι συγκρατημένοι και υπάρχει μια πολύ καλύτερη οργάνωση του γραφείου Tύπου που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω απέναντι στην κυβέρνηση, απορροφώντας συγχρόνως τους εσωτερικούς κραδασμούς. Τα ραντάρ της «Κ» εντόπισαν μόνο ένα νέο ζήτημα που προκλήθηκε από το Χάρβαρντ και το ασυμβίβαστο που φέρεται να υπάρχει με τη βουλευτική ιδιότητα του Οθωνα Ηλιόπουλου. Υπήρξε και ένα «τζαρτζάρισμα» που προέκυψε στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Αφορούσε το χρονικό σημείο μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, όπου ο Σωκράτης Φάμελλος δεν ήταν παρών και καταγράφηκε ένταση, με τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά να μην εκπροσωπείται.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Η ειδική εκδήλωση για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Παρασκευή, με τους επιτελείς να επιμένουν πως πρέπει να δοθεί έμφαση όχι μόνο στα γνωστά στελέχη και στους celebrities, αλλά και σε πολλά σημαντικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Ανάμεσά τους η Ελένη Χατζηχρήστου, διδάκτωρ αστροφυσικός που έχει εργαστεί και στο Yale, o Αύγουστος Πανταζίδης, πιλότος – δύτης, ο οποίος έχει επιλεγεί στο πλήρωμα υποψηφίων αστροναυτών στις ΗΠΑ, και ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, γιος της πρώην βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα, διδάκτωρ Βιολογίας, ζωγράφος – ποιητής και μέλος του σωματείου ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις.

Γιατί η Νέα Αριστερά προσπαθεί ακόμη να απαλλαγεί από τη «στάμπα» του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 12 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στις δύο διασπάσεις, σημερινό στέλεχος της Νέας Αριστεράς εξέφραζε στην «Κ» τους προβληματισμούς του για τη δημιουργία νέου κόμματος. Εξηγούσε πως είναι δύσκολο να δημιουργηθεί κάτι μεγάλο που να έχει επίδραση και παρουσία στην κοινωνία. Από τις εξελίξεις δεν διαψεύστηκε. Ο Αλέξης Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος –οι επίγονοι του Αλέξη Τσίπρα– με τη συνδρομή του Ευκλείδη Τσακαλώτου έφτιαξαν μια κοινοβουλευτική ομάδα που έπειτα από τέσσερις μήνες ζωής «ψυχομαχεί» γύρω από τη ζώνη του 3%. Οσο ελκυστικά και αν είναι τα πρόσωπα, είναι γεγονός πως ένα εγχείρημα που έχει ως αφετηρία μια διάσπαση βρίσκει μπροστά του εμπόδια.

Ο πτυσσόμενος πήχυς και… η απόδραση από το κέλυφος-1
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης συνομιλούν στο περιθώριο της πρώτης συνεδρίασης του μεταβατικού πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου της Νέας Αριστεράς. Η κομματική κινητοποίηση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο η δημοσκοπική συγκομιδή είναι μικρότερη των προσδοκιών. (Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ / ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Τα τελευταία μηνύματα που λαμβάνουν στη Νέα Αριστερά είναι σαφώς καλύτερα. Οι εταιρείες ερευνών στις εκτιμήσεις που κάνουν την αποτυπώνουν σταθερά πάνω από το όριο του 3%, αλλά και οι προσλαμβάνουσες που έχουν δείχνουν μια ανοδική τάση. Ποιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει; Ο προσδιορισμός τους με βάση την παλιά τους κομματική ταυτότητα. Αναγνωρίσιμο στέλεχος ανέφερε στην «Κ» πως τον σταματούν στον δρόμο ρωτώντας τον «τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ;». Δεν έχει εμπεδωθεί ακόμη η συγκρότηση της Νέας Αριστεράς και αυτό είναι ένα θέμα που καλούνται να ξεπεράσουν τους επόμενους δύο μήνες. «Οταν φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα 45%, δεν μπορείς να μην προσδιορίζεσαι και να μη διεκδικήσεις αυτόν τον χώρο», σημειώνουν στις κατ’ ιδίαν συσκέψεις που πραγματοποιούν. Κύκλοι του κόμματος χαρακτήριζαν κενές περιεχομένου πολλές από τις παρεμβάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, όπως η πρωτοβουλία του να ζητήσει πρόωρες κάλπες δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Δεν άφησαν ασχολίαστη και την προβολή του σπιτιού του αξίας 1,8 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι το πρώην κόμμα τους «έχει πάρει διαζύγιο με την Αριστερά».

«Η Νέα Αριστερά ξεκίνησε βασιζόμενη κυρίως σε αποσυσπειρωμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της –και θα έχει ενδιαφέρον σε ποιο ποσοστό θα το πετύχει αυτό– θα πρέπει να είναι η διεύρυνση της απήχησής της πέρα από το κόμμα από το οποίο προήλθε. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον πτωτική πορεία», λέει στην «Κ» ο διευθυντής της Pulse RC, Γιώργος Αράπογλου. Η περιχαράκωση σε ένα περιορισμένο ριζοσπαστικό κοινό ήταν ο μεγάλος κίνδυνος εξαρχής. Το άνοιγμα και προς το προοδευτικό κέντρο γίνεται, αυτό που αναζητείται είναι ένα «ξεπέταγμα» πριν ο χρόνος τελειώσει.

Δύο γενιές

Η κινητοποίηση είναι πλήρης από την παλαιά και τη νέα φρουρά. Ο Πάνος Σκουρλέτης μαζί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως επικεφαλής, τον Κώστα Καρπόζηλο, τον Σπύρο Ραπανάκη και την Ελενα-Ολγα Χρηστίδη κάνουν καθημερινές συσκέψεις για τον πολιτικό σχεδιασμό. Ο Νίκος Βούτσης έχει αναλάβει επαφές με οργανώσεις –πρόσφατα βρέθηκε σε Ανατολική Αττική και Αγία Παρασκευή–, όπως και ο Νίκος Φίλης που επικεντρώνεται στα ζητήματα παιδείας. Τα γραφεία στην Πατησίων έχουν ανοίξει και διαθέτουν μια μεγάλη αίθουσα, κατάλληλη για την ενημέρωση του Τύπου.

Οι δημοσκόποι βλέπουν το νέο κόμμα πάνω από το 3%, όμως αφενός η διάσπαση και αφετέρου η παλιά κομματική ταυτότητα φρενάρουν την όποια ανοδική τάση.

Ολοι παραδέχονται πως η προσπάθεια που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα απαιτείται να είναι διπλή. Με περισσότερο «νεύρο» που δεν θα έχει στοιχεία ισοπεδωτικού λαϊκισμού, όπως σημειώνουν, και μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει ως βασικό αντίπαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ πιέζει πιο πολύ τη Νέα Αριστερά. Το τελευταίο διάστημα έχουν υιοθετήσει μια «τριγωνική στρατηγική» με επίθεση προς την κυβέρνηση, διακριτή στάση και κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και αυξημένους τόνους προς το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο πως δεν άφησαν ασχολίαστη ακόμη και την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως απήχηση έχουν τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, όπου δίνουν μεγάλο βάρος με εξωστρεφείς εκδηλώσεις. Στέλεχος που ασχολείται με τις μετρήσεις υποστήριζε πως τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν ότι οι εισροές τους προέρχονται κατά 7/10 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 1,5/10 από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Κύκλοι της Ν.Α. χαρακτήριζαν κενές περιεχομένου πολλές παρεμβάσεις του Κασσελάκη και σχολίαζαν αρνητικά την προβολή του αξίας 1,8 εκατ. ευρώ σπιτιού του.  

Παρά το «αναιμικό» ξεκίνημα, κορυφαίο στέλεχος της Νέας Αριστεράς προέβλεπε πως ο κόσμος που βρίσκεται σε στάση αναμονής θα τους οδηγήσει τελικά σε ένα ποσοστό που θα προσεγγίζει το 5%. Πολλά επενδύουν στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί σε ειδική εκδήλωση την προσεχή Τετάρτη στην Κυψέλη.

Παλαιοί και νέοι

Η συμμετοχή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη έχει ανεβάσει τις μετοχές του κόμματος, καθώς είχε συζητηθεί πολλές φορές η επιστροφή του στην πολιτική έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια, η οποία τελικά έγινε μέσω της Νέας Αριστεράς. Είναι το φαβορί για την πρωτιά, ενώ και ο δύο φορές εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου εκτιμήθηκε πως ήταν μια μεταγραφή που θα φέρει «πόντους». Κύρος στη λίστα και ψήφους από την Κρήτη θα δώσει ο Γιώργος Σταθάκης. Μεταξύ άλλων στους «42» θα συμμετάσχουν οι: Πέτρος Λυμπεράκης (βιολόγος), Νικήτας Μυλόπουλος (καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – διευθυντής εργαστηρίου Υδρολογίας), Ζωή Ακριβούλη (οικονομολόγος), Γιάννης Καλομενίδης (επικεφαλής ΜΕΘ Ευαγγελισμού), Μάρω Δούκα (συγγραφέας), Ακης Σακισλόγλου (δημοσιογράφος, μέλος Συντονιστικού). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευρωψηφοδέλτιο θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα εκπροσώπου της ιστορικής γενιάς της Αριστεράς, καθώς και μιας γυναίκας από τη νεολαία. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκπληξη από τον χώρο του πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή