«Our Ocean Conference»: 469 περιβαλλοντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων

«Our Ocean Conference»: 469 περιβαλλοντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων

Στο πλαίσιο του 9ου «Our Ocean Conference» η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε 21 δεσμεύσεις, συνολικού ύψους άνω των 800 εκατ. δολαρίων, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την εκκίνηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 469 δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών, συνολικού ύψους 11,35 δισ. δολαρίων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου «Our Ocean Conference». Η διεθνής διάσκεψη διοργανώθηκε με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από 16 έως 17 Απριλίου.

Στο πλαίσιο του OOC-9, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε 21 δεσμεύσεις, συνολικού ύψους άνω των 800 εκατ. δολαρίων, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανακοινώνει την εκκίνηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα ελληνικά νησιά, με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.

«Το Ταμείο αυτό, οι πόροι του οποίου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα, πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων», υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τον χαιρετισμό του.

Οι ελληνικές δεσμεύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων εθνικών πάρκων, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, τα οποία αυξάνουν το μέγεθος των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας κατά 80%, καθώς και στην απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις Προστατευόμενες Περιοχές έως το 2030.

Αφορούν επίσης στην καθιέρωση εθνικού συστήματος παρακολούθησης και επιτήρησης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και στην απομάκρυνση πλαστικών απορριμμάτων από τα ύδατα κατά 50% και μικροπλαστικών κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη, συμμετείχαν σε ειδική εκδήλωση, όπου εξειδικεύτηκαν αρκετές από τις ελληνικές δεσμεύσεις. Μάλιστα, 13 από τις 21 δεσμεύσεις της Ελλάδας αφορούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δηλώσεις

Στην τελετή λήξη της διεθνούς Διάσκεψης, ο κ. Σκυλακάκης παρέδωσε τη «σκυτάλη» για τη διεξαγωγή του 10ου OOC, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουσάν της Ν. Κορέας το 2025, στον αναπληρωτή υπουργό Ωκεανών και Αλιείας της Ν. Κορέας, Myeong-dal Song.

Από την πλευρά της, η ειδική απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς και συντονίστρια του «Our Ocean Conference 2024», δρ Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ανέφερε πως «η Ελλάδα διοργάνωσε την πιο επιτυχημένη Διάσκεψη “Our Ocean”. Αναγγέλθηκαν σχεδόν 500 νέες σημαντικές δεσμεύσεις, όταν στις προηγούμενες διοργανώσεις είχαν αναγγελθεί συνολικά περίπου 2.100. Παρουσιάστηκαν εξαιρετικές ιδέες, γεννήθηκαν συνεργασίες και πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη διαχείριση, ενώ δόθηκε ακόμη μία σημαντική ώθηση για την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τη Θαλάσσια Βιοποικιλότητα σε περιοχές εκτός εθνικής δικαιοδοσίας (BBNJ)», σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που επί θητείας του ξεκίνησε το 2014 η πρωτοβουλία του OOC, σημείωσε, μιλώντας στη Διάσκεψη, πως οι συνολικές δεσμεύσεις αυτά τα 9 χρόνια των OOC υπερβαίνουν τις 2.500, με τον προϋπολογισμό αυτών να διαμορφώνεται σε 138 δισ. δολάρια.

Στο Συνέδριο απηύθυνε ομιλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας πως το νερό του πλανήτη δεν είναι ιδιωτικός πόρος για λίγους, αλλά ιερό δώρο για όλους. Στις εργασίες του OOC-9 έδωσαν το «παρών» ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, πρωθυπουργοί και πρόεδροι κρατών, δεκάδες υπουργοί Περιβάλλοντος και αρμόδιοι για θέματα αλιείας, υπουργοί Εξωτερικών και περισσότεροι από 3.500 σύνεδροι.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ομιλιών στην κεντρική σκηνή του ΚΠΙΣΝ και στις περιφερειακές αίθουσες (side events), κατά τις οποίες τονίστηκε ότι είναι υψίστης σημασίας τα κράτη και οι οργανισμοί να αναλάβουν δράση για τη διάσωση των θαλασσών, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβή. Επιπρόσθετα, ιδρύθηκε γραμματεία OOC, ώστε να παρακολουθείται, συστηματικά, η υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT