Ρητορική «γκρίζων ζωνών» και από το τουρκικό ΥΠΑΜ για τα θαλάσσια πάρκα – «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση»

Ρητορική «γκρίζων ζωνών» και από το τουρκικό ΥΠΑΜ για τα θαλάσσια πάρκα – «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει τη ρητορική της έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, που έχει αναζωπυρώσει –έπειτα από πολλές εβδομάδες νηνεμίας– το κλίμα αντιπαράθεσης στα ελληνοτουρκικά.

Επειτα από την πρώτη αντίδραση, προ ημερών, από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ήρθε με τη σειρά του να απευθύνει «προειδοποιήσεις», κάνοντας επίσης λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Σημειώνει, δε, ότι «ως υπουργείο Αμυνας παραμένουμε σε επαγρύπνηση προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Aπό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 8 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι θα κηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος. 

Το υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζονται να κηρυχθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα επιφέρουν νομικές συνέπειες. 

Ως υπουργείο παραμένουμε σε επαγρύπνηση προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, για να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να καθιερώσει μονομερές καθεστώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT