Νουσράτ Γκάνι στην «Κ»: Να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες στο Κυπριακό

Νουσράτ Γκάνι στην «Κ»: Να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες στο Κυπριακό

Το Λονδίνο παραμένει πιστό στη στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά τις λεπτομέρειες της οποιασδήποτε συμφωνίας θα αποφασίσουν οι δύο πλευρές, λέει στην «Κ» η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Νουσράτ Γκάνι.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παρούσες παράμετροι του ΟΗΕ είναι αρκετά ευέλικτες ώστε να διευκολύνουν μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη της τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών στην Κύπρο, αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στην «Κ» η υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για Ευρωπαϊκά Θέματα Νουσράτ Γκάνι, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα.

– Μήπως η συζήτηση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι πρώιμη;

– Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι έργο μακροπρόθεσμο και δεν μπορεί να περιμένει το τέλος των συγκρούσεων. Η έγκαιρη εκκίνησή της είναι κομβικής σημασίας για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση της Ουκρανίας από τη διεθνή βοήθεια και να τεθούν τα θεμέλια για την ευρωατλαντική προοπτική της. Στηρίζουμε την προσπάθειά της να ξαναχτιστεί καλύτερα από πριν, όχι απλώς να επανέλθει στην προπολεμική της κατάσταση. Η κάλυψη των δημοσιονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών της χώρας και των αναγκών της ανοικοδόμησης είναι εξίσου σημαντικό μέρος της στήριξης της πολεμικής προσπάθειάς της, όσο τα τεθωρακισμένα και το πολεμικό υλικό.

– Βλέπετε κάποια πιθανή αλλαγή πλαισίου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού;

– Το Η.Β. παραμένει πιστό στη στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι παρούσες παράμετροι του ΟΗΕ είναι αρκετά ευέλικτες ώστε να διευκολύνουν μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη της τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών. Τελικά, οι δύο πλευρές είναι αυτές που θα αποφασίσουν τις λεπτομέρειες της οποιασδήποτε συμφωνίας. Ο διορισμός της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ είναι σημαντικό βήμα και με χαρά ενημερώθηκα για τις επαφές της σε Αθήνα και Λονδίνο. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις προσπάθειές της για να βρεθεί κοινό έδαφος και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για πρόοδο.

– Η Βρετανία και η Ευρώπη θα μπορούσαν να συνεργαστούν πιο στενά στα ζητήματα άμυνας, πέρα από το ΝΑΤΟ;

– Η θέση μας, ως βασικών συμμάχων στο ΝΑΤΟ, είναι ξεκάθαρη, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της. Η δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ ως θεμέλιο της συλλογικής μας ασφάλειας παραμένει σταθερή. Η Ε.Ε. διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, δεν θα πρέπει όμως να αναπαράγει την εστίαση, τη δομή και την εξειδίκευση του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις Η.Β. – Ε.Ε. βρίσκονται σε καλό σημείο και όπου επιδιώκουμε συνεργασία, αυτή έχει καλά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή