Κυβέρνηση: Εκλεισε το μέτωπο με Ε.Ε.

Κυβέρνηση: Εκλεισε το μέτωπο με Ε.Ε.

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για τις πρωτοβουλίες αναφορικά με το κράτος δικαίου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο άξονες κινήθηκε το τελευταίο δίμηνο η ελληνική κυβέρνηση ώστε να κλείσει το μέτωπο που είχε ανοίξει το περιβόητο πλέον ψήφισμα για το κράτος δικαίου, που κυριάρχησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Ο πρώτος άξονας αφορούσε το ψήφισμα αυτό καθαυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» συστήθηκε ειδική ομάδα υπό τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, η οποία ανέλαβε να αποδομήσει σημείο σημείο το ψήφισμα του Φεβρουαρίου και να απαντήσει με στοιχεία, αναδεικνύοντας πως όχι μόνο δεν ισχύουν όσα αναφέρει το ψήφισμα, αλλά αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την ελευθερία του Τύπου και ανέλαβε να τον «τρέξει» ο Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο Αξιών και Διαφάνειας της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα, της παρουσίασε το σύνολο των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των ΜΜΕ στην Ελλάδα και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με πιο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις την καθιέρωση του Μητρώου Εντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου και την κατάργηση της απλής δυσφήμησης στον νέο Ποινικό Κώδικα. Κατά το τετ α τετ κλείστηκε και η επίσκεψη της κ. Γιούροβα στην Ελλάδα που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Η επίσκεψη της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα, η ειδική ομάδα υπό τον Ακη Σκέρτσο και ο ρόλος του Παύλου Μαρινάκη.

Η επίσκεψη της αντιπροέδρου στην Αθήνα μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο του «Democracy Tour» που κάνει σε χώρες της Ε.Ε. με θέμα το κράτος δικαίου (rule of law), αλλά είχε ιδιαίτερη βαρύτητα ακριβώς λόγω της διαρκούς αντιπαράθεσης για το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Η Τσέχα αξιωματούχος της Κομισιόν, άλλωστε, που θεωρείται από τις πλέον «σκληρές» φωνές στα ζητήματα αρμοδιότητάς της, αρχικά συνάντησε τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συνεισφορά του στη Συμφωνία του Μονάχου κατά των deep fakes, ενώ τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει με τις ελληνικές αρχές. Στη συνέχεια είχε συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, ο οποίος της ανέλυσε τι ακριβώς έχει κάνει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση του κράτους δικαίου. Η Τσέχα πολιτικός λίγο πριν από τη συνάντησή της με την ομάδα εργασίας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, είχε εκ νέου ένα τετ α τετ με τον κ. Μαρινάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν το γεγονός πως η Ευρωπαία πολιτικός μετά την επίσκεψή της, με ανάρτηση στα προσωπικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για όσα είδε και άκουσε από την ελληνική πλευρά, «στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία», όπως έγραψε η ίδια. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως όχι μόνο δεν προέβη σε νέες συστάσεις, αλλά ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να υλοποιήσει τις συστάσεις της Επιτροπής, ενώ αναγνώρισε τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της Δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Για το Μαξίμου οι δηλώσεις της κ. Γιούροβα «αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην αντιπολίτευση», θυμίζοντας πως εκτός των άλλων η επίτροπος δεν προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά από την ομάδα του Renew, που ουκ ολίγες φορές έχει ασκήσει κριτική στο ΕΛΚ. Επόμενο στοίχημα που έχει θέσει η κ. Γιούροβα είναι η καταπολέμηση των αγωγών «SLAPPs», δηλαδή αγωγών που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα ή οργανισμούς που εκφράζουν κριτική απέναντί τους, με σκοπό όχι να κερδηθεί η δικαστική διαμάχη, αλλά να εκφοβιστεί ο πιο αδύναμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή