Οι τελευταίοι των αντιμνημονιακών

Οι τελευταίοι των αντιμνημονιακών

Συνθήματα κατά των δανειστών και κατά των εμβολίων συναντά κανείς στις διακηρύξεις των «λοιπών» κομμάτων

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η απενοχοποίηση της ακροδεξιάς ψήφου, που μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή βρήκε πολλούς διεκδικητές. Είναι οι πληγές των κρίσεων –οικονομικής και υγειονομικής– που έθρεψαν έναν συχνά ακραίο αντισυστημισμό και καλλιέργησαν προσδοκίες για πολιτική έκφρασή του. Είναι οι «μικροί», που κάποια στιγμή, στο περιθώριο των κρίσεων και του αντισυστημισμού, μεγάλωσαν για να ξεφουσκώσουν γρήγορα με τη στάμπα του «κατεστημένου». Είναι τα κόμματα με ονοματεπώνυμο, που δείχνει ότι χωρίς τον επικεφαλής δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης.

Συνολικά 46 κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί έχουν καταθέσει στον Αρειο Πάγο την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Την προσεχή Τετάρτη 24 Απριλίου, το Α1 Τμήμα του Α.Π. θα προχωρήσει στην ανακήρυξη των υποψηφίων. Ανάμεσα στους «46» είναι η Ενωση Κεντρώων, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, που κατάφερε να μπει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2015 και στη συνέχεια επέστρεψε στο περιθώριο των «μικρών» και επανήλθε στην καταγγελία για αποκλεισμό από τα μέσα ενημέρωσης και στην επισήμανση ότι «Για όσους πολίτες είναι σοβαροί, έμεινε μόνο η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ». Ολική επαναφορά διεκδικεί μέσω των ευρωεκλογών και ο ΛΑΟΣ, το άλλοτε κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, που μετά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου είδε τις δυνάμεις του να φυλλορροούν. Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε συνέδριο επανενεργοποίησης του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, στις οποίες κατεβαίνει με νέο πρόεδρο, τον Φίλιππο Καμπούρη. Ο ΛΑΟΣ κατηγορεί Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθούν απελπισμένα για άλλη μια φορά να εκμεταλλευτούν και να καπηλευτούν την ψήφο και τη συνείδηση του εθνοκεντρικού πατριωτισμού των Ελλήνων πολιτών!!! Ακρίβεια, πλειστηριασμοί, γάμοι ομοφυλόφιλων, λαθρομεταναστευση κ.λπ. δεν τολμούν να αναφερθούν καν στους πολιτικούς τους λόγους!!! Υποκρισία στο έπακρον!!!!».

Ρητορική δεκαετίας

Η οικονομική κρίση και η πανδημία τροφοδοτούν την επιχειρηματολογία μιας σειράς κομμάτων, που εκδήλωσαν πρόθεση να διεκδικήσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές – και φαίνεται ότι ζουν ακόμη στον κόσμο αυτών των περασμένων κρίσεων. Το «Κίνημα 21» υπόσχεται «αποδέσμευση της Ελλάδος από τους ξένους τοκογλύφους (μνημόνια, δανειακές συμβάσεις). Απαιτούμε το κατοχικό δάνειο ύψους 350 δισ. που είναι ισόποσο με το χρέος της σκλαβωμένης οικονομικά πατρίδος από την Δημοκρατία της Γερμανίας». Μερικές βέβαια από τις εξαγγελίες των αντιμνημονιακών-χωρίς-μνημόνιο θυμίζουν το «πρόγραμμα» κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως η εξόρυξη των υδρογονανθράκων από το ελληνικό κράτος με ταυτόχρονο διαμοιρασμό μερίσματος σε κάθε Ελληνα πολίτη», αλλά και το «Δικαίωμα οπλοκατοχής και οπλοχρησίας για κάθε Ελληνα ψυχικά υγιή με στόχο την υπεράσπιση του οικογενειακού και οικιακού ασύλου, εντός της οικίας και κατάργηση κάθε ποινικής δίωξης για τη νόμιμη αυτοάμυνα».

Στην περασμένη δεκαετία μοιάζει ξεχασμένο και το «ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα», που προτείνει, μεταξύ άλλων, απεξάρτηση από τους ξένους δανειστές, ανατροπή δανειακής σύμβασης, ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ανακήρυξη ΑΟΖ που ενώνεται με ΑΟΖ Κύπρου, εξόρυξη υδρογονανθράκων, διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων και τοποθετείται «ενάντια σε κάθε υγειονομικό φασισμό».

Μέσω των ευρωεκλογών διεκδικεί βήμα και ο πολιτικός σχηματισμός «Κάθαρση – Νίκος Αντωνιάδης». Εγινε γνωστός την περίοδο της πανδημίας, όταν τάχθηκε κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Συνολικά 46 πολιτικοί σχηματισμοί έχουν καταθέσει στον Αρειο Πάγο την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Το «Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (ΟΔΕΕ) προτείνει στη διακήρυξή του «σε διεθνές επίπεδο τη διαπραγμάτευση με άλλα κράτη για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Χρέος και εμβόλια κινητοποιούν και την «Αγωνιστική Αφύπνιση Σπυρίδων Παγιάτης», που προκρίνει στο πολιτικό πρόγραμμά της την προστασία από τράπεζες και funds, την αναγνώριση της ζημίας από την πλαστογράφηση της ΕΛΣΤΑΤ, τη συγκρότηση επιτροπή ελέγχου του δημοσίου χρέους, παράλληλα με τον έλεγχο θανάτων και παρενεργειών από τον εμβολιασμό και την αποζημίωση των πολιτών από τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εμβολιασμών.

Στα άκρα

Ακόμη μεγαλύτερος ανταγωνισμός από το ποιος θα πρωτοδιαγράψει το χρέος καταγράφεται στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Εκεί όπου τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, οι «Πατριώτες – Πρόδρομος Εμφετζιόγλου», η «Φωνή Λογικής – Αφροδίτη Λατινοπούλου» και το «Εθνικό Μέτωπο», που επέλεξε τη σημερινή 21η Απριλίου για να παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο και τις βασικές πολιτικές θέσεις του.

Το «Κίνημα Εθνικής Ανεξαρτησίας» δηλώνει ότι εκφράζει «σε απόλυτο βαθμό την Εθνική Πατριωτική Ιδέα και το τρίπτυχο Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» και από κοντά η «Ελλήνων Νέα Αρχή» που υπόσχεται ισονομία, δικαιοσύνη, τάξη, εθνική υπερηφάνεια και η «Βόρεια Λέγκα – Κράμα» που βασίζεται στις χριστιανικές αρχές και στην ηθική ως βάσεις για την αναγέννηση του έθνους.

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, στη λίστα των κομμάτων που θα κατέβουν στις ευρωεκλογές εκπροσωπείται με αρκετά σχήματα η εξωκοινοβουλευτική αριστερά: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μ-Λ ΚΚΕ, Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ. Στις ευρωεκλογές κατεβαίνει επίσης ο Γιώργος Καραμπελιάς – Κίνημα Αρδην, που έχει καταβολές στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αλλά έχει συγκρουστεί με άλλες πολιτικές ομάδες του χώρου, κυρίως για την προβολή πατριωτικής γραμμής στα εθνικά θέματα.

«Ελληνες» με παρελθόν

Οι «Ελληνες – Δημήτρης Μιχάκης» διεκδικούν, επίσης, ζωτικό χώρο στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Πριν από ένα χρόνο, Δημήτρης Μιχάκης και Ηλίας Κασιδιάρης είχαν προσφύγει ο ένας εναντίον του άλλου στον Αρειο Πάγο για την ονομασία «Ελληνες». Ο Δημήτρης Μιχάκης ζητούσε να απαγορευθεί στον Ηλία Κασιδιάρη η χρήση του ονόματος, αναφέροντας ότι το κόμμα «Ελληνες» με ιδρυτή τον ίδιο υφίσταται από το 2012. Στις ευρωεκλογές του 2019, ο Δημήτρης Μιχάκης είχε ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της Ενωσης Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωνε τότε εντυπωσιασμένος από την κινητοποίηση που είχε γίνει με πρωτοβουλία του Μιχάκη για τα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. «Εκανε μόνος του ένα συλλαλητήριο», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του Μιχάκη. Είχε προηγηθεί η υποψηφιότητά του, το 2015, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, με τους ΑΝΕΛ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή