ΝΔ: Η χημεία και οι ανατροπές του ψηφοδελτίου των «42»

ΝΔ: Η χημεία και οι ανατροπές του ψηφοδελτίου των «42»

Το 2019 το όνομα του Γιώργου Αυτιά είχε ακουστεί ξανά για το ευρωψηφοδέλτιο αλλά τότε η υποψηφιότητα δεν προχώρησε

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2019 το όνομα του Γιώργου Αυτιά είχε ακουστεί ξανά για το ευρωψηφοδέλτιο αλλά τότε η υποψηφιότητα δεν προχώρησε. Τι άλλαξε το 2024 και ο δημοσιογράφος μπήκε στις λίστες; Από την άλλη η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη φαίνεται πως πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι ο πρωθυπουργός κυριολεκτικά στο παρά πέντε –την Κυριακή το απόγευμα λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση– να αποφασίσει την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Την ύστατη, επίσης, ώρα μία γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, η Ελεονώρα Μελέτη, θα διέβαινε τον Ρουβίκωνα, αναζητώντας την τύχη της στην πολιτική. Με ποια κριτήρια στελεχώθηκε τελικά το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.;

H αλήθεια είναι πως η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου άργησε να ξεκινήσει. Η διαδικασία «πήρε μπρος» πριν από περίπου δύο μήνες με το βασικό πρόσταγμα να το έχει ο πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.

Η αρχική φιλοσοφία ήταν να στρατολογηθούν άμεσα προσωπικότητες της ομογένειας για να ενισχυθεί το μεγάλο πρότζεκτ της επιστολικής ψήφου και από εκεί και πέρα να βρεθούν «καλά βιογραφικά». Η αρχική ιδέα ήταν όσοι είχαν ήδη δύο θητείες στην Ευρωβουλή, να αποσύρονταν, με το σκεπτικό ότι χρειάζεται ανανέωση.

Ο κανόνας αναθεωρήθηκε προτού εφαρμοστεί, καθώς στο Μαξίμου αποφασίστηκε να διατηρηθεί στη λίστα η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ως ένα στέλεχος που ρυμουλκεί χιλιάδες «παραδοσιακές ψήφους» τις οποίες η Ν.Δ. δεν είχε την πολυτέλεια να αγνοήσει. Η Βόζεμπεργκ δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Ετσι έμειναν στο ψηφοδέλτιο και οι άλλοι δύο ευρωβουλευτές που διεκδικούν τρίτη θητεία, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και η Μαρία Σπυράκη.

Τα μηνύματα που έφταναν στο Μαξίμου από την κομματική βάση ήταν κατά 90% υπέρ του Μπελέρη.

Αλλο 2019, άλλο 2024

Στην περίπτωση του Γιώργου Αυτιά φαίνεται πως η απόφαση να είναι υποψήφιος αυτή τη φορά είχε ληφθεί αρκετά νωρίς. Αυτό που άλλαξε σε σχέση με το 2019 είναι πως η πολιτική συγκυρία είναι τελείως διαφορετική. Τότε το ντεπόζιτο της Ν.Δ. ήταν πολύ πιο γεμάτο από ό,τι είναι σήμερα. Κρίθηκε πως η Ν.Δ. έχει σήμερα περισσότερο ανάγκη μιας λαϊκής ένεσης σαν του Αυτιά.

Οσον αφορά την περίπτωση του Φρέντη Μπελέρη, καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός απλώς άκουγε τις διαφορετικές απόψεις που έφταναν στο γραφείο του. Η οριστική απόφαση να είναι υποψήφιος ο εκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας ελήφθη την Κυριακή το απόγευμα. Βασική αιτία ότι ο Μπελέρης συμβολίζει πολλά διαφορετικά πράγματα: την εθνική πολιτική ακόμα και αν δεν αρέσει σε κάποια ξένα κέντρα, αλλά και την αναγκαία συσπείρωση της παραδοσιακής δεξιάς βάσης. Xαρακτηριστικό είναι πως, όπως λέει κυβερνητική πηγή, τα μηνύματα που έφταναν στο Μαξίμου από την κομματική βάση ήταν κατά 90% υπέρ του Μπελέρη. «Πώς μπορείς να αγνοήσεις έτσι την κομματική βάση;», προσθέτοντας ότι «με την απόφαση αυτή έδωσε επιχείρημα σε πολλούς δεξιούς που το σκέφτονταν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία».

Η καθυστέρηση πάντως της ανακοίνωσης ήρθε λόγω των ενστάσεων κυρίως από το δίδυμο του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή τον Γιώργο Γεραπετρίτη και την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οι οποίοι εξέφραζαν φόβους πως η απόφαση μπορεί να έχει παρενέργειες στις διμερείς και όχι μόνο σχέσεις.

Η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη αποφασίστηκε με βάση ένα συγκεκριμένο εκλογικό «έλλειμμα»: στη Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν διαπιστώσει πως «παρά τα πολλά που έχουν γίνει για την προστασία και τα δικαιώματα των γυναικών» αυτό δεν είχε περάσει στον κόσμο. Η παρουσιάστρια επελέγη ως πρόσωπο που μπορεί να έχει απήχηση στο γυναικείο ακροατήριο.

Οι «περιφερειακοί»

Στην τελική κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου έπαιξε ρόλο και η απρόσμενη παραίτηση του Γιάννη Μπρατάκου –μαζί με του Σταύρου Παπασταύρου– στα τέλη Μαρτίου. Η αναβάθμιση του Θανάση Νέζη που ακολούθησε έφερε στο προσκήνιο μία διαφορετική φιλοσοφία που είχε ακολουθηθεί με επιτυχία και στις εθνικές εκλογές: την προώθηση στελεχών που διατηρούν δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Γιώργος Δακής, πρώην περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας με έδρα τη «δύσκολη» για τη Ν.Δ. Κοζάνη, ο Θεόφιλος Καραχάλιος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και ο Γιάννης Βεζυργιαννίδης, πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούν χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα, για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου στις περιφέρειες όπου η Ν.Δ. έχει πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή