Το «απεταξάμην», το «χριστιανόμετρο» και το ανάχωμα

Το «απεταξάμην», το «χριστιανόμετρο» και το ανάχωμα

Σε ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να στηθεί «ανάχωμα» απέναντι σε αυτούς που «με πρόστυχο τρόπο εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη», λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

7' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στη συζήτηση περί πολιτικής καπήλευσης της χριστιανικής πίστης, με φόντο τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κοινή του επίσκεψη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ειδικότερα, μιλώντας σε φίλους του κυβερνώντος κόμματος στη Δροσιά Αττικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να στηθεί «ανάχωμα» απέναντι σε αυτούς που «με πρόστυχο τρόπο εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη». 

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε προηγουμένως λάβει καθαρές αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου, στις οποίες ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είχε προτρέψει τους βουλευτές που είχαν υπερψηφίσει τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στον γάμο, να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα. «Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.

«Να στήσουμε ένα ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που με τον πιο πρόστυχο τρόπο καπηλεύονται τη χριστιανική πίστη, λες και κάποιοι είναι περισσότερο χριστιανοί από κάποιους άλλους. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα, τα οποία διχάζουν τους Ελληνες, ειδικά σε μία συγκυρία που πρέπει, παρά τις διαφορές μας, να είμαστε όλοι ενωμένοι», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός ζητώντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 

Αφήνοντας επιπλέον αιχμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους» για το κατά πόσον υπάρχει αντιπολίτευση με κοστολογημένη πρόταση.

Για την επιστολική ψήφο

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους πολίτες, είτε αυτοί κατοικούν στο εξωτερικό είτε αυτοί κατοικούν στο εσωτερικό. «Είναι μια μεγάλη θεσμική καινοτομία ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, που φέρει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι τη Μεγάλη Δευτέρα κλείνει η πλατφόρμα.

«Οπότε, όσες και όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε ή δυσκολεύεστε ή αν είστε πιτσιρικάδες, 17χρονοι, 18χρονοι, θέλετε απλά να πάτε στην παραλία ή να προετοιμαστείτε -για εσάς που προετοιμάζεστε για τις πανελλήνιες- για τις εξετάσεις σας, μην διστάσετε, μπείτε στη σχετική πλατφόρμα, εγγραφείτε. Θα σας έρθει όλο το υλικό στο σπίτι σας, θα το στείλετε πίσω και θα συμμετέχετε με αυτόν τον τρόπο στην εκλογική διαδικασία».

Αναφερόμενος στη σημασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση μπόρεσε και διεκδίκησε από την Ευρώπη πολιτικές που ωφέλησαν τους πολίτες, χρηματοδοτικές ροές πολύ σημαντικές, «πέρα από το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα του αγροτικού τομέα».

Ο ίδιος τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισφέρει συνολικά στην ελληνική οικονομία φέτος και του χρόνου 36 δισεκατομμύρια ευρώ. «Προσωπικά διαπραγματεύτηκα το πακέτο αυτό και είμαι πολύ υπερήφανος, γιατί καταφέραμε και πείσαμε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε κάτι το οποίο είχαν μεγάλη δυσκολία να το αποδεχτούν πριν από την πανδημία. Και αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Και όπου κοιτάξετε γύρω μας θα δείτε έργα, μικρά και μεγάλα, τα οποία γίνονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το αποτύπωμα της Ευρώπης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο «αποτύπωμα της Ευρώπης» στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μπορεί με υπερηφάνεια να ισχυριστεί ότι έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε το προσφυγικό πρόβλημα με αποτελεσματικότητα. Γιατί φυλάξαμε τα σύνορά μας, γιατί φτιάξαμε φράχτη, γιατί στηρίξαμε το Λιμενικό μας στη δύσκολη αποστολή του. Και γιατί (…) ως αποτέλεσμα και της εξωτερικής πολιτικής, με αυτοπεποίθηση έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα να μπορούμε -και όταν χρειάζεται- να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, για να μπορούμε να μειώνουμε τις μεταναστευτικές ροές».

«Σκεφτείτε, λοιπόν, όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει μαζί με την Ευρώπη, προσθέστε και σε αυτό όλες τις διευκολύνσεις που μας προσέφερε η Ευρώπη στην εποχή του Covid. Θυμηθείτε, δεν είναι και τόσο μακριά, όταν στηρίξαμε την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και κρατήσαμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Θα έχουμε ή δεν θα έχουμε, ας πούμε, επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Ποιος θα πάει να το διαπραγματευτεί στην Ευρώπη και πόσο ισχυρή θα πρέπει να είναι αυτή η πολιτική δυναμική για να υπερασπιστεί την ανάγκη της Ευρώπης να μπορεί να στηρίζει τις μεγάλες πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο, μέσα από ένα τέτοιο χρηματοδοτικό εργαλείο; Θα συνεχίσουμε ή δεν θα συνεχίσουμε να έχουμε μια αυστηρή πολιτική θωράκισης των συνόρων, με την Ευρώπη να μας στηρίζει;»

Εφαρμογή πολιτικών για την άμυνα, τους αγρότες και το δημογραφικό

«Θα μπορέσουμε ή δεν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο; Τι σημαίνει αυτό; Οτι αντί να ξοδεύουμε μόνο χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για να ενισχύουμε την άμυνά μας, να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε και ευρωπαϊκούς πόρους, για ευρωπαϊκές αγορές που θα συνεισφέρουν στην κοινή ευρωπαϊκή ενίσχυση της πατρίδας μας.

Τι θα γίνει με τους αγρότες μας; Θα μπορέσουμε να πετύχουμε αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στη δυνατότητα απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, για να μπορέσουν και οι αγρότες μας να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα;

Θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε την Ευρώπη για να έχουμε μία ευρωπαϊκή δημογραφική πολιτική; Γιατί το δημογραφικό είναι μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για την πατρίδα μας, για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αυτό το οποίο θα συμβεί την επόμενη μέρα στην Ευρώπη έχει τελικά πολύ μεγάλη σημασία για όλους μας. Και πρέπει με απλά λόγια να εξηγήσουμε τη σημασία των ευρωεκλογών. Να πούμε στον κόσμο γιατί είναι πολύ σημαντικό η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ν.Δ. έχει ένα «εξαιρετικό ψηφοδέλτιο», με 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Για την ανάπτυξη και την πολιτική προστασία

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που δίνουν τη δυνατότητα στήριξης της κοινωνίας και της υλοποίησης «δημογραφικής πολιτικής», με αύξηση του επιδόματος γέννας. 

Οπως είπε, η άναπτυξη δίνει τη δυνατότητα για επίδομα εφημεριών στους γιατρούς, πρόσληψη μόνιμων δασκάλων και καθηγητών και επενδύσεις δύο δισ. ευρώ στην πολιτική προστασία τα επόμενα χρόνια. 

Για τη Δικαιοσύνη και τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Ολα αυτά, λοιπόν, και πάρα πολλά άλλα, όπως ο νέος δικαστικός χάρτης ο οποίος ψηφίζεται τώρα στη Βουλή. Με σκοπό τι; Να αποδίδεται η δικαιοσύνη πιο γρήγορα. Να ενοποιήσουμε, επιτέλους, τον πρώτο βαθμό, ειρηνοδίκες και πρωτοδίκες, να έχουμε περισσότερους δικαστές στη διάθεσή μας για να μπορούν οι υποθέσεις να εκδικάζονται πιο γρήγορα, να βρίσκετε το δίκιο σας πιο γρήγορα.

Όλα αυτά είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ναι, είμαι υπερήφανος γιατί αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -επιτέλους- υλοποίησε μια προσδοκία δεκαετιών και στη χώρα μας θα δημιουργηθούν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Γιατί βλέπω πολλά νέα παιδιά εδώ τα οποία αναγκάζονται, χωρίς να το επιλέγουν, να φεύγουν στο εξωτερικό όταν θα μπορούσαν να παραμείνουν στην πατρίδα μας.

Το τι κάνουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση. Δεν θα πάνε όλα τα παιδιά κατ’ ανάγκη στο πανεπιστήμιο. Αλλά πώς ενισχύουμε τα τεχνικά επαγγέλματα; Τα οποία τόσο ζήτηση έχουν τώρα και δεν βρίσκουμε ανθρώπινο δυναμικό.

Ολα αυτά και πάρα πολλά άλλα είναι πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε δρομολογήσει μόλις σε εννέα μήνες. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, σε μία εθνική κάλπη όπως οι ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία να βγει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή, όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη.

Οσο πιο ισχυροί είμαστε, με τόσο μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα θα υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και θα τρέξουμε ακόμα περισσότερο για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα της καθεμιάς και του καθενός. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών».

Για την αντιπολίτευση

«Και επειδή ακούω πολλούς, όλα τα κόμματα με κάποιον τρόπο έχουν συνταχθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία με μία και μόνη ατζέντα, δεν υπάρχει άλλη ατζέντα: πώς θα αδυνατίσει η Νέα Δημοκρατία, πώς θα είναι λιγότερο ισχυρός ο Μητσοτάκης. Εμείς λοιπόν τους λέμε: σηκώνουμε αυτό το γάντι και στις εκλογές θα στείλουμε μήνυμα σταθερότητας, συνέπειας και συνέχειας. Ότι κανείς πολιτικός συσχετισμός ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Ότι εμείς εξακολουθούμε να είμαστε η μεγάλη, ισχυρή, κυρίαρχη πολιτική δύναμη, φορέας προόδου και υπεύθυνου πατριωτισμού. Η μόνη πολιτική δύναμη η οποία σήμερα έχει ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα.

Βλέπετε ότι δεν είπα τίποτα και δεν πρόκειται να λέω τίποτα για τα ζητήματα τα οποία αφορούν την αντιπολίτευση. Νομίζω ότι όλοι σας μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας σε ποιο βαθμό σήμερα υπάρχει πραγματικά αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία να μπορεί να προτείνει επιτέλους κάτι διαφορετικό και κοστολογημένο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μας. Λυπάμαι, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Δεν είναι καλό αυτό για τη δημοκρατία μας συνολικά, αλλά είναι μία πραγματικότητα σήμερα.

Εχουν όμως μπόλικο χρόνο να ανασκουμπωθούν. Όπως είπα και χθες, εθνικές εκλογές το 2027 θα γίνουν. Μέχρι τότε έχουμε όλες και όλοι πάρα, πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε.

Ερα, λοιπόν, θέλω να σας ζητήσω να απαντήσουμε με την ενεργή συμμετοχή μας, με τη συσπείρωσή μας, στον μεγάλο κίνδυνο αυτών των ευρωεκλογών, που είναι η χαλαρότητα και η αδιαφορία.

Είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές, για τους λόγους που σας εξήγησα. Και είναι πολύ σημαντικό το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές, να έχει όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό και έτσι θα σταλούν μηνύματα και εντός Ελλάδας, αλλά και εκτός Ελλάδας.

Μπορεί να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, δεν είμαστε όμως ποτέ εχθροί. Ποτέ δεν είμαστε εχθροί. Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά ούτε θα βριζόμαστε, ούτε θα πλακώνουμε τους αντιπάλους μας στα μπουνίδια. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές οι οποίες ταιριάζουν σε μία δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή