Μητσοτάκης: «Να μείνει η Ελλάδα σε τροχιά προόδου»

Μητσοτάκης: «Να μείνει η Ελλάδα σε τροχιά προόδου»

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών για τη σταθερότητα του εγχώριου πολιτικού σκηνικού υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας το πλαίσιο του μηνύματος που θα εκπέμψει η κάλπη της 9ης Ιουνίου. «Στις ευρωεκλογές θα κριθεί πόσο δυνατές θα είναι οι ελληνικές φωνές στην Ευρώπη, αλλά και πόσο σταθερό θα είναι το πολιτικό σκηνικό, ώστε η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά προόδου», επισήμανε.

«Να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή και η επιπόλαια επιλογή», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο κάλεσε τους πολίτες να μη γυρίσουν την πλάτη στις ευρωεκλογές, αλλά και να μην επικρατήσει η λογική της «χαλαρής ψήφου», με την οποία έχουν συνδυαστεί οι εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών. «Εχουμε μια ευκαιρία και στο επόμενο διάστημα, καθώς θα υπάρξει άλλο ένα υπουργικό συμβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή και η επιπόλαια επιλογή», όπως τόνισε. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης και για την προεκλογική στρατηγική που ακολουθείται, κάνοντας λόγο για «ψέματα που δηλητηριάζουν τους πολίτες». Κάλεσε τους υπουργούς να μην αφήνουν αναπάντητες αυτές τις αναφορές, δίνοντας έτσι και το στίγμα της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία εισέρχεται στην τελική ευθεία και, όπως είναι αναμενόμενο, οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ανέβουν. Eκανε μάλιστα λόγο και για «λεφτόδεντρα, που βλέπω να φυτρώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά, και στις ακοστολόγητες υποσχέσεις των αντιπάλων», επαναφέροντας το επιχείρημα της συνεπούς και κοστολογημένης διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας.

Μπόνους στο Δημόσιο

Οσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κεντρικός στόχος είναι να βελτιώνεται η καθημερινή ζωή των πολιτών, ώστε η χώρα μας σταδιακά να προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Σε σχέση, ειδικότερα, με το μπόνους παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, επισήμανε: «Θα μπορούν να το λαμβάνουν υπάλληλοι και τμήματα που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους. Στόχος είναι να επιβραβεύουμε όσους δημοσίους υπαλλήλους πετυχαίνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει», είπε και πρόσθεσε ότι «το νέο πλαίσιο περιορίζει τις αναβολές και αυξάνει τη λογοδοσία. Γίνεται ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο λειτουργικού κράτους». Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν λίγο αργότερα, απαντώντας στην αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το μπόνους «προεκλογικό πριμ», ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν κατανόησε την ουσία του μέτρου, καθώς μιλάει για οριζόντιο πριμ προεκλογικού χαρακτήρα στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ είναι μια μεταρρύθμιση που συνδέεται με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης στο Δημόσιο».

Δικαστικός «χάρτης»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη. «Μια μεταρρύθμιση που καθυστέρησε εδώ και 150 χρόνια. Αυτή τη μεγάλη τομή προωθούμε, ώστε να μειωθεί έως και κατά 30% ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης μέχρι το 2027. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο της Επικρατείας που εισάγει ο υπουργός Δικαιοσύνης», επισήμανε.

Παράλληλα, μίλησε για τη διαδικασία ανάδειξης νέων διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, η οποία, όπως είπε, προχωράει κανονικά και, παρά τις αντιδράσεις, για πρώτη φορά με ευθύνη του ΑΣΕΠ έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 1.000 υποψήφιοι. Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μόνιμες αυξήσεις που έχουν δοθεί σε μισθούς και συντάξεις, ενώ επανέλαβε ότι η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιούν τη νέα έκδοση του e-katanaloti, που είναι πλέον διαθέσιμη, όπου συγκρίνονται τιμές μεταξύ 3.000 διαφορετικών κωδικών. «Η μεγαλύτερη διαφάνεια οδηγεί και σε περισσότερο ανταγωνισμό», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή