Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Η απόφαση για αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κομμάτων εντός και εκτός Βουλής

6' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση για αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κομμάτων εντός και εκτός Βουλής. 

Στέφανος Κασσελάκης: Πλήρης απορρύθμιση της Δικαιοσύνης

Κάνοντας λόγο για «ατιμωρησία στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε για την αποφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου που εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης για τον διευθυντικό του ρόλο στην εγκληματική οργάνωση: «Ενας ολόκληρος λαός στο Εφετείο –εν μέσω πανδημίας– φώναζε “οι ναζί στη φυλακή”. Από σήμερα ο εγκληματίας Μιχαλολιάκος κυκλοφορεί ελεύθερος, ύστερα από μία προκλητική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ο κ. Κασσελάκης διερωτάται «με ποια κριτήρια κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας ότι ο καταδικασμένος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος δικαιούται να αποφυλακιστεί, όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας τονίζει προς το Συμβούλιο ότι ο Μιχαλολιάκος παραμένει αμετανόητος και συνεπώς δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης;»

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία, την ανομία, τη συγκάλυψη, και η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, έχουν οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Θα το εκτιμήσουν δεόντως οι ψηφοφόροι της στις ευρωεκλογές που έρχονται. Φυσικά, απέναντι στο ακροδεξιό τόξο, ο δημοκρατικός κόσμος θα είναι μία γροθιά (…) Αυτή η Δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αναμένει το σχετικό βούλευμα για να διαπιστωθεί η αιτιολογία της «προκλητικής απόφασης», όπως σημειώνει, προσθέτοντας πως η διάταξη για την υφ’ όρων απόλυση βάσει της οποίας έκανε αίτηση για αποφυλάκιση ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του 2019.

Μαρινάκης: Τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα

«Ο κ. Κασσελάκης, αν και κάθε φορά βάζει πιο ψηλά τον πήχη της χυδαιότητας και της αυτογελοιοποίησης, καταφέρνει να τον ξεπερνά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Τόλμησε σήμερα, αντί να σιωπήσει για τις πράξεις και τις παραλείψεις του κόμματός του, να προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει πολιτικά την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι:

  • Τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, αφού στη Δημοκρατία μας υπάρχει διάκριση των εξουσιών.
  • Αν στην επίμαχη περίπτωση μπορούσαν να εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ -τις οποίες το κόμμα του δεν υπερψήφισε ούτε επί της αρχής ούτε κατ’ άρθρο- ο αποφυλακισθείς δεν θα μπορούσε να κάνει καν αίτηση.
  • Οταν το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος ήταν κυβέρνηση, έψαχνε επί 4,5 χρόνια αίθουσα για να δικάσει την εν λόγω υπόθεση.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που δεν υπερψήφισε τις τροπολογίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η Δικαιοσύνη και απέκλεισε το μόρφωμα αυτό και τα παρακλάδια του από τις βουλευτικές εκλογές.
  • Αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο “ξέχασαν” να καταθέσουν υπόμνημα κατά των μορφωμάτων αυτών, τόσο για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 όσο και για τις ευρωεκλογές του 2024», επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης.

«Επί δεκαετίες περιφέρονταν ως οι δήθεν κατέχοντες το μονοπώλιο στη δημοκρατική ευαισθησία και στους αντιφασιστικούς αγώνες και μέσα σε λίγα χρόνια η ίδια η πραγματικότητα τους ξεγύμνωσε. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απολογηθούν για όλα τα παραπάνω, αντί να κουνάνε το δάχτυλο με περίσσια υποκρισία».

ΠΑΣΟΚ – Μιλένα Αποστολάκη: Ο Μιχαλολιάκος δεν έχει επιδείξει ίχνος μεταμέλειας

Σε ανακοίνωσή της, η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, σημειώνει ότι η σχετική απόφαση ελήφθη «παρά τη μη πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, καθώς ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει επιδείξει ίχνος μεταμέλειας και παρά την αντίθετη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα. Είναι για τους λόγους αυτούς μια απόφαση που γεννά εύλογους προβληματισμούς εντός της νομικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Νέα Αριστερά: Απαράδεκτη η απόφαση αποφυλάκισης

«Είναι τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα εξέδωσε βούλευμα αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που υπήρξε υπεύθυνος για δολοφονίες και προπηλακισμούς, όπως υποστήριξε και ο εισαγγελέας μένει αμετανόητος στις απόψεις του και μάλιστα έχει αρθρογραφήσει σχετικά. Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν την οργή και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόσμου στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

ΚΚΕ: Μόνο ο λαός θα νικήσει οριστικά τον φασισμό 

«Η προκλητική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για την αποφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου με περιοριστικούς όρους αποτελεί προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και συνολικά το λαό, όμως δυστυχώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται σε συνέχεια της συστηματικής ευνοϊκής αντιμετώπισης και άλλων καταδικασμένων ηγετικών στελεχών της φασιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ήδη από την πρωτόδικη απόφαση. Έρχεται, μάλιστα, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό που θα πρέπει να καταδικάσει ακόμα πιο αυστηρά τους εγκληματίες χρυσαυγίτες για τις αποτρόπαιες πράξεις τους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ

«Ακόμα πιο προκλητική είναι και η αναγνώριση από το δικαστικό συμβούλιο στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής “θετικής διαγωγής”, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όταν με συνεχή αρθρογραφία του όλα αυτά τα χρόνια υπερασπίζεται τη φασιστική-ναζιστική ιδεολογία και τις εγκληματικές πράξεις της. Μέρος αυτής της αρθρογραφίας μάλιστα επικαλέστηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος ήταν αρνητικός στο αίτημα αποφυλάκισης».

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή αρχι-εγκληματία 

«Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει έγκλειστος στο πλαίσιο «πολιτικής δίωξης» και «σκευωρίας», και παρότι υπερασπίζεται αμετανόητος τα εγκλήματα της Χ.Α., ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανοίγει την πόρτα της εξόδου από τη φυλακή για τους καταδικασθέντες νεοναζί της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής» σημειώνει το ΜέΡΑ25.

«Η ίδια Δικαιοσύνη που αρνείται πεισματικά την υφ’ όρων απόλυση ή ολιγοήμερες άδειες σε μια σειρά από άλλους κρατούμενους, δίνει τη δυνατότητα με την πρώτη ευκαιρία σε αποφυλάκιση για τον νεοναζί αρχηγό εγκληματία της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται επομένως πως το κράτος εφαρμόζει τον νόμο με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ελαστικά για τους νεοναζί δολοφόνους, αλλά εκδικητικά για άλλους κρατούμενους. Πρόκειται για μια απόφαση που αποκαλύπτει εξόφθαλμη πολιτική στάση από τη Δικαιοσύνη, η οποία κατά κανόνα εξαντλεί την αυστηρότητά της σε όλους τους υπόλοιπους κρατούμενους, αλλά και σε όλη την κοινωνία, σε διαδηλωτές, αντιφασίστες, νεολαίους.

(…)Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά συμβαίνουν σε περίοδο ανασυγκρότησης ακροδεξιών συμμοριών που πραγματοποιούν επιθέσεις σε φεστιβάλ, σε αγωνιστές, σε τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη. Ούτε φυσικά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τον προεκλογικό πολιτικό χρόνο για να κλείσει το μάτι στους ακροδεξιούς ανταγωνιστές της στη δεξιά πολυκατοικία».

Οι περιοριστικοί όροι

Το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του (121 του 2024) αποφυλακίζει τον Νίκο Μιχαλολιάκο, επιβάλλοντάς του περιοριστικούς όρους, μεταξύ άλλων απαγόρευση εξόδου από την Αττική, παραμονή σε συγκεκριμένο μέρος, απαγόρευση συνάντησης με συγκατηγορουμένους του και άλλους.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων που ίσχυαν το 2018, ενώ η πρόταση του εισαγγελέα υπήρξε αρνητική για την αποφυλάκισή του.

Η πρόταση του εισαγγελέα 

Ο εισαγγελέας, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί, εντούτοις υπήρξε απόλυτος και αρνητικός για την αποφυλάκισή του, καθώς, όπως σημειώνεται στην πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού, υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις οποίες ο άλλοτε αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.

Προς τούτο σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελική πρόταση ότι συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση υφ’ όρων απόλυσης, πλην όμως αναφορικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προτείνει την απόρριψη της αίτησης, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Τι αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο

Αντίθετα, το Δικαστικό Συμβούλιο, που εξέτασε την αίτηση, επισημαίνει στο βούλευμά του πως τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται δε την αίτηση και διατάζει την υφ’ όρων απόλυση του αιτούντος, επιβάλλοντας:

Κατά του βουλεύματος που κρίνει τη χορήγηση της υφ’ όρων απόλυσης επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου έγινε με την ποινική νομοθεσία που ίσχυε το 2018 και το 2019, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις, μετά το 2021, δεν θα είχε δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί με όρους.

 
 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή