Πυρά Ε.Ε. κατά Ρωσίας για τις κυβερνοεπιθέσεις – «Δεν θα ανεχθούμε κακόβουλες συμπεριφορές»

Πυρά Ε.Ε. κατά Ρωσίας για τις κυβερνοεπιθέσεις – «Δεν θα ανεχθούμε κακόβουλες συμπεριφορές»

Νέα ανακοίνωση του ΝΑΤΟ που ζητά από τη Μόσχα να συμμορφωθεί με τις «διεθνείς υποχρεώσεις της»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καταδίκη των κυβερνοεπιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Γερμανίας και της Τσεχίας προχώρησαν σχεδόν ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ.

«Η κακόβουλη εκστρατεία στον κυβερνοχώρο αποδεικνύει ένα διαρκές σύστημα ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο, στοχεύοντας σε δημοκρατικούς θεσμούς, κυβερνητικούς φορείς και πάροχους υποδομών ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και πέραν αυτής», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοζέπ Μπορέλ εκ μέρους των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.  

«Η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους κακόβουλη συμπεριφορά, ιδιαίτερα ενέργειες που έχουν στόχο να υποβαθμίσουν κρίσιμης σημασίας υποδομές, να αποδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή και να επηρεάσουν δημοκρατικές διαδικασίες» σημείωσε ο Γιοζέπ Μπορέλ σε μια ευθεία αναφορά στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η σχετική νέα ανακοίνωση του ΝΑΤΟ που ζητά από τη Μόσχα να συμμορφωθεί με τις «διεθνείς υποχρεώσεις της» ενώ τονίζει ότι θα «αναπτύξει τις απαραίτητες δυνατότητες προκειμένου να αποτρέψει, να υπερασπιστεί και να αντιμετωπίσει όλο το εύρος των κυβερνοεπιθέσεων».

H ομάδα κατασκοπείας APT28

Τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ αναφέρονται στην APT28, μια ομάδα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, που συνδέεται ευθέως με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας (GRU).

Στη Γερμανία, η APT28 κατηγορείται ότι «χάκαρε» λογαριασμούς ηλεκτρονικών διευθύνσεων μελών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ηδη άλλωστε το Βερολίνο κάλεσε σε εξηγήσεις τον επιτετραμμένο της ρωσικής πρεσβείας.

Στην Τσεχία, η ομάδα «χάκαρε» αντίστοιχα τις ιστοσελίδες κρατικών θεσμικών οργάνων, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Πρόκειται όμως για δράσεις, που έχουν γίνει αντιληπτές από το 2023.

Η δημοσίευση των στοιχείων αυτών και από τις δύο χώρες προκάλεσε την άμεση αντίδραση Ε.Ε. και ΝΑΤΟ που εξέδωσαν ταυτόχρονα ανακοινώσεις.

Την Πέμπτη το ΝΑΤΟ εξέδωσε συναφή προειδοποίηση για κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης και στην Εσθονία, τη Λετονία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα ενεργήσουμε ατομικά και συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενέργειες» προειδοποίησε η βορειοατλαντική συμμαχία, που θεωρεί ότι οι ενέργειες αυτές έχουν σκοπό να αποτρέψουν τους συμμάχους από τη συνέχιση της αμυντικής στήριξης της Ουκρανίας.

Πρόσφατα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία και Φινλανδία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και για εμπλοκή των σημάτων GPS, η οποία ανάγκασε μάλιστα τη φινλανδική αεροπορική εταιρεία Finnair να αναστείλει τις υπηρεσίες προς το Ταρτού, της Εσθονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT