Στον «Θαλασσόλυκο» τα ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού

Στον «Θαλασσόλυκο» τα ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στον ναύσταθμο του Ακσάζ στη Μαρμαρίδα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στον ναύσταθμο του Ακσάζ στη Μαρμαρίδα για την αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος ΙΙ» (Deniz Kurdu 24/ΙΙ). Η άσκηση είχε ματαιωθεί πέρυσι, στο πλαίσιο της προσπάθειας να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο, φέτος όμως πραγματοποιείται κανονικά, όπως άλλωστε και οι ανάλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο Αιγαίο, με περισσότερα από 100 πολεμικά πλοία, οκτώ υποβρύχια, 39 μαχητικά, ιπτάμενα ραντάρ και αεροσκάφη υποστήριξης, 16 ελικόπτερα, 28 UAV, 7 μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, ομάδες ειδικών επιχειρήσεων, προσωπικό και μέσα της ακτοφυλακής, αλλά και 15.000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. «Ναυαρχίδα» της άσκησης θα είναι το νέο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu» του τουρκικού ναυτικού που συμμετέχει για πρώτη φορά στον «Θαλασσόλυκο».

Η πρώτη φάση της άσκησης, που περιλαμβάνει την προετοιμασία των δυνάμεων, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή και από τις 13 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Αγκυρα για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ξεκινήσουν τα επιχειρησιακά σενάρια του «Θαλασσόλυκου». Σε αυτά, θα δοκιμαστεί, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, το σύνολο των οπλικών συστημάτων εγχώριας ανάπτυξης και θα πραγματοποιηθούν βολές με πραγματικά πυρά από πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα κατά εναέριων, χερσαίων και ναυτικών στόχων.

Επί ποδός το Πολεμικό Ναυτικό

Για τις ανάγκες του «Θαλασσόλυκου» ενεργοποιούνται δεκάδες πεδία βολής, από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις NAVTEX και τις ΝΟΤΑΜ που έχουν ήδη εκδοθεί, η Αγκυρα κλειδώνει περιοχές που βρίσκονται κυρίως κοντά στα τουρκικά παράλια και σε κάποιες περιπτώσεις στο Κεντρικό και το Ανατολικό Αιγαίο. Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουρκικών δυνάμεων κοντά σε ελληνικά νησιά και η εκτέλεση πυρών στο αρχιπέλαγος θέτει σε επιφυλακή τα ελληνικά επιτελεία, με το Πολεμικό Ναυτικό να κινητοποιεί δυνάμεις του στόλου με σκοπό τη διακριτική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Πλοία του στόλου αλλά και υποβρύχια αναμένεται να αναπτυχθούν σε Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο μέχρι τις 18 Μαΐου που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση, ενώ εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων θα παρέχουν και μη επανδρωμένα συστήματα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν αναμένει κάποια κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά, καθώς από τις αρχές του 2023 δεν καταγράφονται προκλήσεις στο Αιγαίο, με την ένταση στον αέρα και στη θάλασσα να έχει σχεδόν μηδενιστεί. Την ίδια ώρα, όμως, είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της σε ό,τι αφορά στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ σε κάθε ευκαιρία επαναφέρει το αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Συνεκπαίδευση» στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικό ενδιαφέρον, πάντως, θα έχει και η νατοϊκή άσκηση Ramstein Flag 24 που θα φιλοξενηθεί τον Οκτώβριο στην Ελλάδα. Περισσότερα από 140 αεροπλάνα θα έχουν ως ορμητήριο τις βάσεις της Ανδραβίδας και του Αράξου για τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας, τη διοργάνωση της οποίας αναλαμβάνει για πρώτη φορά η Πολεμική Αεροπορία.

Πρόσκληση, όπως είναι φυσικό, έχει λάβει και η τουρκική αεροπορία, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απαντήσει θετικά. Αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή, όπως σε αντίστοιχες ασκήσεις στο παρελθόν, θα είναι μία από τις λιγοστές περιπτώσεις όπου ελληνικά και τουρκικά μαχητικά θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα εντός του FIR Αθηνών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή