Μητσοτάκης: Oι δίαυλοι πρέπει να παραμένουν ανοικτοί με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Oι δίαυλοι πρέπει να παραμένουν ανοικτοί με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα θέσει το ζήτημα της Μονής της Χώρας στον Ερντογάν – Τι ανέφερε για Ράμα, ευρωεκλογές και τα σενάρια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στην κριτική πως η επίσκεψη στην Τουρκία έπρεπε να αναβληθεί λόγω της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Θέμα», τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό, καθώς «πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι». Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, εξέφρασε την «έντονη» –όπως είπε– «δυσαρέσκειά» του για τη μετατροπή της ιστορικής βυζαντινής Μονής, που χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αι., σε τζαμί.

«Δεν λείπουν τα τζαμιά στην Πόλη. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά. Η Πόλη ήταν πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για πάνω από χίλια χρόνια. Εμείς προστατεύουμε τα μνημεία, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο», σημείωσε, τονίζοντας πως «είναι πολύ καλύτερα να πάω ο ίδιος στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για την επιλογή αυτή της τουρκικής κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει σεβαστεί τα μουσουλμανικά μνημεία.

«Περιττή επιλογή»

Σαφής ήταν ο πρωθυπουργός όσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα για να μιλήσει σε ομοεθνείς του: «Εχει δικαίωμα να το κάνει», είπε, προσθέτοντας πως «είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μού φαίνεται». Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε». Ο πρωθυπουργός πάντως παραδέχθηκε πως η υπόθεση Μπελέρη έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά το θέμα «δεν είναι διμερές» αλλά «αφορά το κράτος δικαίου και τον τρόπο με τον οποίο η Αλβανία αντιμετωπίζει τις μειονότητες».

Οι σχέσεις με την Εκκλησία

Αναφερόμενος στη «σύγκρουση» με την Εκκλησία λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τη χαρακτήρισε «μια διαφωνία η οποία εκφράστηκε ανοιχτά και πολιτισμένα», τονίζοντας πως «από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι η Εκκλησία δεν θα συμφωνούσε με αυτή την επιλογή μας, αλλά θέλω να θυμίσω ότι πρώτος εγώ σεβάστηκα τη διαφορετική άποψη», λέγοντας πως θεωρεί αυτονόητη τη δυσκολία της Εκκλησίας να συμφωνήσει. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «έχω πάντα πολύ καλές σχέσεις, προσωπικές, με τον Αρχιεπίσκοπο» και «θεωρώ ότι οι σχέσεις μας εξακολουθούν να είναι πολύ καλές».

Ευρωκάλπη και Ουκρανία

Οσον αφορά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τους 200.000 που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, αλλά αυτό δεν φτάνει για να αντιμετωπιστεί η αποχή. «Προφανώς θα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές για τη δική τους ζωή», είπε, τονίζοντας πως το διακύβευμα είναι η σταθερότητα. Επανέλαβε δε, πως ο πήχυς είναι το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών, ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, επισήμανε ότι «οι επόμενες εκλογές είναι σε τρία χρόνια». «Ποιος ξέρει τι θα γίνει έως το 2027», είπε και πρόσθεσε ότι όσο αισθάνεται δημιουργικός και έχει ενέργεια, δεν υπάρχει καμία αλαζονεία, αλλά «η απόσυρση δεν είναι στο μυαλό μου». Τέλος, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει S-300 ή Πάτριοτ στην Ουκρανία, καθώς «μας είναι απαραίτητα».

Σχετικά με τα σενάρια περί του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως διαβάζει τα διάφορα ρεπορτάζ, αλλά ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία βολιδοσκόπηση «σε κανέναν». Υποστήριξε μάλιστα πως έχει μία πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας «και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της και θα παραμείνω σε αυτό». Αμέσως μετά τη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης είχε την καθιερωμένη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της συμμετοχής στις ευρωεκλογές η οποία «πρέπει να είναι μαζική», ευχόμενος μία «νηφάλια» προεκλογική περίοδο. Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για «την παντελώς αχρείαστη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί».

Ο Ράμα για την άφιξη στην Αθήνα

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα επιχείρησε χθες το βράδυ μέσω ανάρτησής του στο «X» ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα. «Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αφηγήσεις που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας. Αυτή η επίσκεψη είναι μέρος μιας από καιρό προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας όπου ζει μια τεράστια κοινότητα Αλβανών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ράμα.

Μάλιστα νωρίτερα έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι κατανοεί όσα είπε ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η ελληνική αντιπολίτευση. Είπε, ενδεικτικά, ότι «όπως σωστά τόνισε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT