Κ. Χατζηδάκης: «Ναι» σε Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ, να στηριχθούν οι πράσινες πολιτικές

Κ. Χατζηδάκης: «Ναι» σε Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ, να στηριχθούν οι πράσινες πολιτικές

Μιλώντας στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Πράσινη Συμφωνία «χρειάζεται και αντίστοιχη χρηματοοικονομική στήριξη»

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία να συνεχιστεί, με νέο πακέτο χρηματοδοτήσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και μετά το 2026, προκειμένου να στηριχθούν οι πράσινες πολιτικές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (Brussels Economic Forum), ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Πράσινη Συμφωνία «χρειάζεται και αντίστοιχη χρηματοοικονομική στήριξη». «Δεν βλέπω καλύτερο τρόπο στήριξης των δημόσιων πολιτικών από τη συνέχιση μετά το 2026, με νέο πακέτο χρηματοδοτήσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο δίνει έμφαση ακριβώς σ’ αυτές τις πολιτικές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο Φόρουμ είχαν προσκληθεί να μιλήσουν η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκριντα Σιμονίτε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνιο, o επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, η Πολωνή πρώην επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, καθώς και ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ισπανίας, Κάρλος Κουέρπο.

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ συμμετείχε σε πάνελ με τίτλο «Η πράσινη μετάβαση: Δίκαιες πολιτικές για τους ανθρώπους και το κλίμα». Στην παρέμβασή του, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων, φροντίζοντας παράλληλα να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ρυθμό μετάβασης, σε τομείς όπως η γεωργία, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το εισόδημα των αγροτών.

Ανέφερε, επίσης, ότι η σημαντική προσπάθεια που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αρκεί. «Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην τήρηση και εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, θέτοντας παράλληλα την κλιματική ατζέντα στο επίκεντρο των διμερών συμφωνιών που ως Ευρώπη έχουμε με τρίτες χώρες. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να ανταποκριθούν και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν σημαντικά οι διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες. Ας μη μείνουμε άλλο στη θεωρία».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη μείωση της χρήσης άνθρακα κατά 80% στην ηλεκτροπαραγωγή, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% σε σχέση με το 2005 και την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών (με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως με βάση το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής που προέρχεται από ήλιο και άνεμο και στην 5η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν δυναμικότητα).

Ο υπουργός παρουσίασε και τις βασικές πτυχές του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο έχει ως στόχο τη στήριξη των ελληνικών λιγνιτικών περιοχών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Μεγαλόπολης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τονίζοντας ότι έχουν πολλαπλά οφέλη: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των συνεπαγόμενων εκπομπών ρύπων, μείωση του κόστους των λογαριασμών για τα νοικοκυριά και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων στην προσπάθεια των ευρωπαϊκών κρατών να πετύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλεται πρωτίστως από τις αγορές και ότι το νέο πλαίσιο αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια από το προηγούμενο για πράσινες δημόσιες επενδύσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης απαιτεί τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά κεφάλαια.

Για την ιδιωτική χρηματοδότηση, είπε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί επιτάχυνση της ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων, τονίζοντας ότι η ανάγκη αυτή αναδεικνύεται στην έκθεση Λέτα για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην επερχόμενη έκθεση Ντράγκι για την Ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

Οσον αφορά στις δημόσιες επενδύσεις, ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη συνέχισης της κοινής αναπτυξιακής προσπάθειας που ξεκίνησε με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι θετικό πως οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και η Κομισιόν υιοθέτησαν αυτό το εργαλείο που λήγει σε δύο χρόνια από σήμερα. Οπότε τι έρχεται μετά; Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης και το μέλλον του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης διότι θα είναι περίεργο να λέμε από τη μια μεριά ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι βασική προτεραιότητα και μετά να κοιτάμε τον προϋπολογισμό και να μην υπάρχουν αρκετά κεφάλαια», κατέληξε.

Το Brussels Economic Forum είναι το σημαντικότερο ετήσιο οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και 20 χρόνια, με τη συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματιών. Στόχος είναι η ανάδειξη των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία και η αναζήτηση πρακτικών λύσεων σε αυτές.

Το φετινό συνέδριο εστίασε στην πράσινη μετάβαση, στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, θέτοντας ως βασικό ερώτημα το πώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη προσεγγίζει αυτά τα θέματα.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Φόρουμ ο κ. Χατζηδάκης έδωσε συνέντευξη στην πορτογαλική τηλεόραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT