Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ λόγω των «58»

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ λόγω των «58»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες βάσεις τίθεται πλέον το εγχείρημα της προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με τους «58», καθώς, όπως φαίνεται, ολοένα και περισσότερα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη ζητούν η συνεργασία να έχει χαλαρό, μη δεσμευτικό χαρακτήρα και να αφήνει τα χαρακτηριστικά του κόμματος αναλλοίωτα. Στις διαδικασίες του περασμένου Σαββατοκύριακου έγινε σαφές ότι στελέχη όπως οι κ.κ. Φώφη Γεννηματά, Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Ανδρουλάκης, Θ. Μωραΐτης, Μιχ. Καρχιμάκης κ.ά. αντιτάσσονται σε κάθε ενδεχόμενο υπαγωγής του ΠΑΣΟΚ σε ένα σχήμα «ομπρέλα», κάτω από το οποίο θα είναι απλώς ένας εταίρος ανάμεσα σε πολλούς.

Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι οι τοποθετήσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και, ιδίως, η επισήμανση της κ. Γεννηματά πως «πρέπει να δυναμώσουμε εμείς για να ανεβάσουμε τη χώρα και όχι να περιμένουμε να ανεβεί η χώρα για να ανεβούμε εμείς», συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της έως τώρα στρατηγικής του κ. Ευ. Βενιζέλου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, στη δευτερολογία του το περασμένο Σάββατο, απάντησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην επιλογή του με όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν. Τα «αγκάθια» στην προσπάθεια προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ έγιναν χθες ορατά και στις δηλώσεις της κ. Αθηνάς Δρέττα, η οποία τάχθηκε (Βήμα fm) υπέρ της μετεξέλιξης των «58» σε κόμμα που θα κατέλθει και στις εθνικές εκλογές.

Στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου οι δηλώσεις της κ. Δρέττα δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό. Ωστόσο, τηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι προκειμένου να μην πυροδοτηθεί περαιτέρω ένταση. Στο ζήτημα της ευρύτερης προσέγγισης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς τοποθετήθηκε χθες ο κ. Δ. Καρύδης (Alpha 9,89), ο οποίος υπενθύμισε ότι θα δημιουργηθεί κοινή οργανωτική επιτροπή «στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, από τους “58”, από τη ΔΗΜΑΡ αν έρθει, από τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Μόσιαλο και τις άλλες κινήσεις». Σκοπός αυτής της κοινής οργανωτικής επιτροπής είναι να διοργανώσει την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου τη συνδιάσκεψη, η οποία θα οδηγήσει στο οργανωτικό σχήμα που θα έχει την ευθύνη κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου και των κινήσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει το κοινό εγχείρημα ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου. Τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σε αυτή την επιτροπή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινωθούν πιθανότατα αύριο.

Ευρωψηφοδέλτιο

Ως προς την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, φαίνεται ότι δύσκολα δεν θα συμπληρωθεί μέσω ανοιχτής διαδικασίας, αν και οι απόψεις εάν θα πρέπει αυτό να συμβεί ανοιχτά (κάλπες ανά την Ελλάδα) ή από ένα περιορισμένο σώμα (π.χ. ένα διευρυμένο συνέδριο) εξακολουθούν να διίστανται. Και τούτο, διότι αρκετοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι είναι πιθανόν η συγκεκριμένη διαδικασία να μετατραπεί σε ενός είδους εσωτερική σύγκρουση όσων φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον κ. Βενιζέλο μετά τις ευρωεκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή