«Στην Ελλάδα όλα γίνονται αργά…»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εχετε καταφέρει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ευρώπη» δήλωνε Ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα μας. Μαζί με τη μείωση του δημόσιου τομέα και την ανάπτυξη των υποδομών, η Ελλάδα ξεκάθαρα έχει σημειώσει πρόοδο, τουλάχιστον σε αυτούς τους τρεις τομείς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή εκεί που χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά είναι στον τομέα της μείωσης της φοροδιαφυγής, στην επίσπευση των διαδικασιών της δικαιοσύνης, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και στην πρόνοια, την οποία τη χαρακτηρίζει «ελάχιστη».

«Η έμφαση που έχει δοθεί στα ποσοτικά μέτρα που πιέζει η τρόικα έχουν κρύψει την πολύ μεγάλη δουλειά που έχει γίνει στη μείωση του δημοσίου τομέα» έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος, παρουσιάζοντας σαν ένα ενδεικτικό στοιχείο για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, τη μελέτη του ΟΟΣΑ. Εκεί το μέγεθος του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα παρουσιάζεται να είναι πια μικρότερο από τον μέσο όρο της Ε.E. Ετσι από 900.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2010 έχουμε φτάσει σήμερα στους 700.000.

Ο τομέας της φορολόγησης είναι αυτός που χρειαζόταν από την αρχή την περισσότερη βοήθεια και μέχρι στιγμής έχει λάβει και τη μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη από την τρόικα και την Task Force. «Πριν από ένα χρόνο πολύ λίγα είχαν γίνει» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τη στιγμή όμως που δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Δημοσίων Εσόδων, έπειτα από απαίτηση της τρόικας, «ο γ.γ, κ. Θεοχάρης έχει κάνει σε ένα χρόνο ό,τι είχε γίνει στα τρία προηγούμενα».

Την ίδια στιγμή όμως εντοπίζει ότι το πρόβλημα της «τεράστιας φοροδιαφυγής», όπως την αποκαλεί, βρίσκεται σε τρεις τομείς που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών, στη μη παροχή αποδείξεων, και στη μη δίκαιη  επιβάρυνση  των φορολογικών  βαρών  που  προκαλούν την αγανάκτηση  της  κοινωνίας.

Εκεί που επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα είναι στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου η χώρα μας δεν έχει καταφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μη ολοκλήρωση του κτηματολογίου. «Το 50% των διαθέσιμων προς ιδιωτικοποίηση είναι ακίνητη περιουσία. Χωρίς το κτηματολόγιο είναι αδύνατον να ξέρουμε ποιο ακίνητο μπορεί να θεωρείται δασικό ή ακόμα και να μην ανήκει τελικά στο κράτος».

Ανασταλτικός παράγοντας στις μεταρρυθμιστικές αλλαγές θεωρείται από Ευρωπαίους αξιωματούχους και το σύστημα δικαιοσύνης. Οι καθυστερήσεις σε αποφάσεις δημιουργούν προβλήματα, γι’ αυτό και ένας από τους βασικούς σκοπούς των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν είναι να αυξηθούν οι προσφυγές σε μεσολαβητή ώστε διάφορες υποθέσεις να λύνονται εκτός δικαστηρίων. «Η χρήση του μεσολαβητή θα είναι κυρίως για τακτοποιήσεις χρεών και εξοφλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων». Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καταλάβει πια «ότι αλλαγές γίνονται από την ελληνική πλευρά αλλά σχεδόν κανένας τομέας δεν κινείται μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Ολα γίνονται αργά, πολύ αργά».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT