Ολική επαναφορά σχεδιάζει η Χ.Α.

Ολική επαναφορά σχεδιάζει η Χ.Α.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι νομίζουν ότι η Χρυσή Αυγή πήρε το θάρρος να επανεμφανιστεί χθες με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Η οργάνωση, η οποία έχει χαρακτηριστεί εγκληματική και της οποίας η μισή ηγεσία βρίσκεται στη φυλακή, κάνει απόπειρα ολικής επαναφοράς στη «δράση», ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δείχνει μάλιστα να ξεκινάει την προεκλογική καμπάνια από το σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα!

H προκλητική εμφάνιση των μελών της στο Κερατσίνι, το περασμένο Σάββατο, όπου βεβήλωσαν το αυτοσχέδιο μνημείο που έχει στηθεί για τον Φύσσα, εξέπληξε άπαντες. Οι κάτοικοι των προαστίων της Νίκαιας, του Περάματος και του Κερατσινίου έχουν να λένε ότι οι τοπικές οργανώσεις της Χ.Α. δεν διαλύθηκαν ποτέ. Απλώς απομαζικοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο κόσμος σταμάτησε να πηγαίνει και η παρουσία τους έγινε πιο διακριτική.

Ομως, τα επεισόδια των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η πρόκληση συνιστά κεντρική πολιτική επιλογή της οργάνωσης στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα, τον χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας έδωσαν οι ίδιοι οι Παναγιώταρος και Κασιδιάρης, κατά την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων της Χ.Α. για τον Δήμο Αθηναίων και την περιφέρεια, όταν επιτέθηκαν στην κυβέρνηση με ύβρεις όπως: «Είναι πουλημένοι, παλιοτόμαρα, σαβούρα και σιχαμάρα».

Τη χθεσινή παρουσία για την επέτειο των Ιμίων, προετοίμασαν μια σειρά προκλήσεων που προσιδίαζαν στον χαρακτήρα και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση του τάγματος εφόδου στο Κερατσίνι, κάνοντας πρόδηλο τον πολιτικό στόχο και τον κεντρικό συντονισμό των ενεργειών αυτών. Μια ημέρα, μόλις, μετά την εμφάνιση 100 – 200 μελών της οργάνωσης ντυμένων με φόρμες παραλλαγής κατά το τυπικό των ταγμάτων εφόδου στο Κερατσίνι, άγνωστοι βεβήλωσαν τα γραφεία του ΚΚΕ στο Πέραμα, γράφοντας φασιστικά συνθήματα, ενώ το ίδιο έγινε και στον Κορυδαλλό, στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Pasamontana. Λίγες ημέρες πριν, ομάδα περίπου 40 Χρυσαυγιτών είχε κάνει παρέλαση στη Νίκαια, όπου σκόρπισε τον φόβο, μοιράζοντας φυλλάδια με το ζόρι και φωνάζοντας συνθήματα. Στη Νίκαια, όπου μετά τη σύλληψη Ρουπακιά, η οργάνωση παρέμενε ανενεργή, εσχάτως γίνεται ξανά προσπάθεια ανασυγκρότησης και λειτουργίας των γραφείων της. Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, η Χ.Α. προχώρησε σε ρατσιστική διανομή τροφίμων (μόνο για Ελληνες) στην Καβάλα, τις Σέρρες και το Αίγιο, ενώ ένταση προκλήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Καβάλα, όταν ένας Αλβανός μαθητής φέρεται να έκαψε μια ελληνική σημαία, γεγονός που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά στην περιοχή.

Ενταση δημιουργήθηκε επίσης στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θάσο, όταν η οργάνωση προσπάθησε να ανοίξει τοπικά γραφεία, συναντώντας την αντίσταση των κατοίκων. Την Τρίτη, τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κοινωνικό ιατρείο Καλαμάτας, όπως καταγγέλλει η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, ύστερα από συντονισμένες αναφορές μελών της, η σελίδα στο facebook με τίτλο «Λέμε όχι στη Χρυσή Αυγή», κατέβηκε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή