Μέσω κάλπης το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς»

Μέσω κάλπης το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ημερομηνίες –πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου– κατά τις οποίες ο κ. Μάρτιν Σουλτς θα μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα για την ενιαία συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ – «58» και λοιπών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς εξέτασαν χθες στη συνάντησή τους ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Χάνες Σβόμποντα και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χθες βρέθηκε στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, οι τρεις άνδρες (Σουλτς, Σβόμποντα, Βενιζέλος) συμφώνησαν χθες, σε συνάντηση που έγινε αμέσως μετά το γεύμα που παρέθεσε ο κ. Σουλτς προς τιμήν του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ότι το ευρωψηφοδέλτιο των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι κοινό και να τεθεί υπό την αιγίδα του ΕΣΚ. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι τρεις άνδρες συμφώνησαν, επίσης, ότι το ψηφοδέλτιο πρέπει να συγκροτηθεί «μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες».

Από τη Χαρ. Τρικούπη επαναλαμβάνουν την πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ και τονίζουν ότι «οι δυνάμεις που εκφράζονται στην Ελλάδα από το ΕΣΚ πρέπει να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο». Εξ όσων προκύπτουν ώς αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι η προσφυγή σε διαδικασία η οποία θα επιτρέπει την άμεση ανάδειξη των υποψηφίων από τη βάση θεωρείται πλέον η πλέον πρόσφορη λύση, ακόμη και από όσους είχαν αρχικά αντιρρήσεις.

Βασικό επιχείρημα υπέρ αυτής της λύσης είναι η επίτευξη δυναμικής λίγο πριν από τις κάλπες. Παραμένει, ωστόσο, προς συζήτηση ο τρόπος με τον οποίο θα επιλεγούν οι υποψήφιοι που θα τεθούν προς έγκριση. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πλέον σαφές ότι δεν πρόκειται να περιλαμβάνεται ο κ. Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος δήλωσε (9,84): «Εχω ξεκαθαρίσει με πολύ σαφή τρόπο ότι δεν με ενδιαφέρει να ηγηθώ του ευρωψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Κλειστή σύσκεψη ΥΠΕΞ

Ολα αυτά συζητήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, σε κλειστή σύσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος στο υπουργείο Εξωτερικών με στενούς συνεργάτες του (Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Ρήγας, Χρ. Πρωτόπαπας, Κυρ. Πιερρακάκης, Ν. Σαλαγιάννης, Χρ. Δερβένης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ), λίγο πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο. Αφού συζητήθηκαν οι ενδοκυβερνητικές εκκρεμότητες του ΠΑΣΟΚ (διατυπώθηκαν στη σχετική παρέμβαση της Χαρ. Τρικούπη προς τον κ. Ι. Στουρνάρα), ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στους συνεργάτες του ότι λίγο μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό θα πρέπει να συγκροτηθεί και να ανακοινωθεί η Οργανωτική Επιτροπή της συνδιάσκεψης.

Αυτό σημαίνει ότι μετά τις σχετικές αποφάσεις τις οποίες αναμένεται να λάβει σήμερα η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του κ. Α. Λοβέρδου, ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να συνεννοηθεί και με τον κ. Ι. Βούλγαρη (έχει μάλιστα προαναγγελθεί μια συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία εκκρεμεί), προκειμένου να ανακοινωθεί το σύνολο της οργανωτικής επιτροπής και όχι μόνον όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή