Κεφαλονιά: Επιδότηση 80% για επισκευές κτιρίων

Κεφαλονιά: Επιδότηση 80% για επισκευές κτιρίων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως στοίχημα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το πρόγραμμα αρωγής και ανοικοδόμησης της Κεφαλονιάς μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Χθες, σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε δέσμη μέτρων για την άμεση οικονομική αρωγή προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και η συγκρότηση διυπουργικού συντονιστικού οργάνου, με στόχο όλες οι διαδικασίες να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε, σε άμεση συνάρτηση με την ανακήρυξη της περιοχής ως σεισμόπληκτης, περιλαμβάνει:

• Eπιδότηση ενοικίου για τους πληγέντες, ύψους έως 500 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

• Eνίσχυση για την αγορά οικοσκευής έως 6.000 ευρώ.

• Eπιδότηση κατά 80% του κόστους επισκευής όχι μόνον κατοικιών αλλά και επαγγελματικών και ξενοδοχειακών ακινήτων, με το υπόλοιπο 20% να αφορά άτοκο δάνειο.

• Eξαίρεση της Κεφαλονιάς από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014.

• Eιδική μέριμνα για εκκρεμή δάνεια της Εργατικής Κατοικίας.

• Kαταβολή του έκτακτου επιδόματος των 600 ευρώ.

• Aποστολή 45 προκατασκευασμένων αιθουσών για την αποκατάσταση της λειτουργίας των σχολείων, πλήρη επαναλειτουργία του λιμανιού σε διάστημα δύο μηνών, ενώ κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ θα συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

Μείζον θέμα για τον πρωθυπουργό είναι ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, προκειμένου οι δράσεις αποκατάστασης των ζημιών στο νησί να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία και την κρατική αβελτηρία. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η προσπάθεια προστασίας των πολιτών, αποκατάστασης των ζημιών και συνεχούς επαγρύπνησης αποτελεί όχι μόνον πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση, και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους «να είμαστε σωστά συντονισμένοι». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, δε, έκανε λόγο για διαδικασίες-εξπρές που θα ακολουθηθούν.

Το βάρος του συντονισμού αναλαμβάνει εκ μέρους του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημ. Βαρτζόπουλος.

Σε ένα παράλληλο μέτωπο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος ενέτεινε τις προσπάθειες προκειμένου να αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την παροχή αρωγής στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Για το θέμα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης θα έχει συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι απασχόλησε και το κλίμα πανικού που κάποιοι, πέραν του… Εγκέλαδου, συνειδητά ή ασυνείδητα, προκαλούν στους κατοίκους, είτε με διασπορά ψευδών ειδήσεων για εκκένωση της πόλης του Ληξουρίου είτε με δημόσιες συζητήσεις για τους σεισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξέσπασε κατά σεισμολόγων κάνοντας λόγο για «μετά σεισμόν, σεισμοπροφήτες» και καλώντας τους να σωπάσουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή