«Αγκάθι» για το ΠΑΣΟΚ οι επιφυλάξεις των «58»

«Αγκάθι» για το ΠΑΣΟΚ οι επιφυλάξεις των «58»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, η κλειστή ομάδα των στενών συνεργατών του κ. Ευ. Βενιζέλου ενημερωνόταν, με e-mail από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για την απόφαση του ιδίου και του πρωθυπουργού να επαναφέρουν τη ρύθμιση η οποία επιτρέπει την ανάδειξη των ευρωβουλευτών με σταυροδοσία, καταργώντας τη λίστα. Αν και άπαντες αιφνιδιάστηκαν, καθώς μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δεν είχε γνωστοποιήσει την απόφαση σε κανέναν, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος ήταν ως επί το πλείστον θετικές.

Βαριές κατηγορίες «58»

Κρίσιμη είναι, πάντως, η στάση που θα τηρήσουν οι «58» και όσοι έχουν έως τώρα δεχθεί να συμμετάσχουν στο εγχείρημα της «Ελιάς». Το απόγευμα της Κυριακής, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης των κ. Σαμαρά – Βενιζέλου, στην Ολομέλεια των «58» το κλίμα δεν ήταν θετικό, καθώς μια μεγάλη μερίδα των παρευρισκομένων θεώρησε την κίνηση ευθέως υπονομευτική. Από ορισμένους ακούστηκαν βαρύτατες κατηγορίες, ακόμη και για «πολιτικό αμοραλισμό», ενώ αρκετοί τάχθηκαν υπέρ ακόμη και της αποχώρησης από την «Ελιά». Υπήρξαν, ωστόσο, αρκετοί οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ψύχραιμης αντιμετώπισης, όπως οι κ. Χρ. Δερβένης, Χρ. Ροζάκης, Γ. Παγουλάτος, Ν. Μπίστης και Στ. Μπένος. Για τον τρόπο που θα αντιμετωπισθεί η νέα κατάσταση, το Συντονιστικό των «58» θα συνεδριάσει αύριο.

Πάντως, οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου τόνιζαν ότι η απόφαση για εκλογή των ευρωβουλευτών από τη βάση είναι πολύ πιο δημοκρατική από τη μέχρι πρότινος διαδικασία ανάδειξής τους από το κλειστό περιβάλλον του εκάστοτε προέδρου. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τόνιζαν, επίσης, ότι μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν μπορεί να ευσταθεί οποιαδήποτε κριτική περί διάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να «ελέγξει» τη διαδικασία μέσω μηχανισμών. Ετσι, πρόσθεταν, καθένας που επιθυμεί να αναδειχθεί στην Ευρωβουλή μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον και να κριθεί αναλόγως από τους πολίτες. Η απόφαση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου κρίθηκε θετικά τόσο από τους περισσότερους εν ενεργεία ευρωβουλευτές, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα εφόσον το επιθυμούν, όσο και από τους διαφωνούντες με την έως τώρα πολιτική προσέγγισης με τους «58». Ενδεικτική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του γραμματέα του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη (MEGA), ο οποίος έκρινε «πολύ σωστό να συμβεί στη χώρα μας ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Τα νεότερα στελέχη

Προβληματισμός υφίσταται, πάντως, κυρίως μεταξύ των νεοτέρων στελεχών, τα οποία θεωρούν ότι στις 100 ημέρες που υπολείπονται έως τις ευρωεκλογές θα είναι δύσκολο να αντιπαρατεθούν στους παλαιότερους και πιο δημοφιλείς ανθυποψηφίους. Σε κάθε περίπτωση, η συνδιάσκεψη που θα γίνει στις αρχές Μαρτίου θα κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα συμπληρωθούν οι θέσεις των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών, ενώ η ανάδειξή τους με σταυρό -εκ των πραγμάτων- καθιστά περιττή την προσφυγή σε ενδοκομματική διαδικασία.

Ευθείες βολές από Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση

Τις σφοδρές αντιδράσεις των δύο πρώην υπουργών κ.κ. Αννας Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση προκάλεσε η ανακοίνωση της αλλαγής του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών διά της καταργήσεως της λίστας και της αντικατάστασής της με σταυρό. Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «παράγκα», τη στιγμή που «πλαγιοκοπούνται» οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το 2009 και έπειτα, όπως αυτή για την ψήφο των μεταναστών. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πρακτικά κινήθηκαν με βάση το συμφέρον τους, καθώς «ο ένας επιλύει το εσωτερικό πρόβλημά του με τους “58” (τους οποίους έχει ήδη “αδειάσει”), ο άλλος απαντά στον σκληρό πυρήνα της παράταξής του για τους μετανάστες».

Ακόμη πιο οξύς ήταν ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος άφησε αιχμές για την αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, την ψήφο των ομογενών και των μεταναστών και, όπως είπε, τη μείωση του ελέγχου του «μαύρου χρήματος» στις προσεχείς εκλογές. Ως προς την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών, ο κ. Ραγκούσης εκτιμά ότι η άμεση σύνδεσή τους με τις ευρωεκλογές θα οδηγήσει χιλιάδες στελέχη (δημάρχους, περιφερειάρχες, σύμβουλους) στο «εκλογικό θυσιαστήριο» καθώς, όπως λέει, οι υποψήφιοι «δεν θα κριθούν για το σχέδιό τους και τις πολιτικές που άσκησαν στον δήμο ή την περιφέρειά τους, αλλά για τις ανερμάτιστες κυβερνητικές πολιτικές». Ως προς την ψήφο ομογενών και μεταναστών, ομιλεί για «τραγική οπισθοδρόμηση  της  χώρας» και σύμπραξη μεταξύ Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ  προς  τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή