Γραμμή «στήριξης» των επίσημων υποψηφίων, ειδικά στις περιοχές που υπάρχουν «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει την ενότητα της κομματικής βάσης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Χθες, ο κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε διαδοχικά με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ιωαννίδη. Στη δεύτερη συνάντηση παρόντες ήταν ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος και γαλάζιοι βουλευτές από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αντικείμενο και των δύο συσκέψεων, πέραν του συμβολισμού της παροχής στήριξης προς τους δύο υποψηφίους, ήταν η καλύτερη προετοιμασία της κομματικής μηχανής, ο «επαναπατρισμός» συμβούλων που βρίσκονται είτε στον συνδυασμό του Απ. Τζιτζικώστα είτε σε αυτόν του Νικ. Κακλαμάνη και, κυρίως, η αποφυγή φυγόκεντρων τάσεων από τους βουλευτές και τους μηχανισμούς τους.
Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν έχει δώσει χρίσμα και τηρεί, με την εξαίρεση του Απ. Τζιτζικώστα, χαμηλούς τόνους έναντι όσων κινούνται απέναντι στους εκλεκτούς του κόμματος, ο κ. Σαμαράς δεν θα αποφύγει να καταστήσει σαφές ποιες είναι οι επίσημες επιλογές του κόμματος, όπως έπραξε προχθές στον Πειραιά. Ο κ. Β. Μιχαλολιάκος θα είναι βέβαιος υποψήφιος, ενώ χθες παραιτήθηκε από τη θέση του αντιδημάρχου ο κ. Γιάννης Μελάς, που είχε εκδηλώσει τη βούληση να ηγηθεί νέου σχηματισμού. Μέχρι αργά χθες βράδυ, πάντως, οι ΑΝΕΛ, που επρόκειτο να εκδηλώσουν τη στήριξή τους στο νέο ψηφοδέλτιο, δεν είχαν καταλήξει αν αυτού θα ηγηθεί ο κ. Γ. Μελάς ή ο… πατέρας του, βουλευτής Πειραιώς, Π. Μελάς.
Ανοικτό το ασυμβίβαστο
Την ίδια στιγμή, το ζήτημα του ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς στην κυβέρνηση διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις. Το ισχύον ασυμβίβαστο σημαίνει πως για να είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή κάποιος βουλευτής, θα πρέπει να παραιτηθεί προκαταβολικά από τη θέση του, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τη συμμετοχή προβεβλημένων πολιτικών στελεχών. Στον αντίποδα, η άρση του αντιμετωπίζεται ως… αντικίνητρο για στελέχη εκτός Βουλής που, πρακτικώς, έχουν μικρότερη αναγνωρισιμότητα. Οι συζητήσεις στο εσωτερικό της δικομματικής βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς, όπως προαναφέρθηκε, να έχουν καταλήξει, ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι καταρχήν απόφαση του κόμματος είναι να μην έχει βουλευτές υποψήφιους για την Ευρωβουλή.