Στο φουλ δουλεύουν οι κυβερνητικές μηχανές ενόψει της επανέναρξης των, διά ζώσης, διαπραγματεύσεων με την τρόικα τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει ήδη τους φακέλους που έχει ζητήσει από το σύνολο των εμπλεκόμενων υπουργείων, προκειμένου να συγκροτηθεί η λίστα προόδου της ελληνικής πλευράς αλλά και να σχεδιασθεί η στρατηγική έναντι των ανοιχτών μετώπων, που προφανώς δεν μπορούν όλα να κλείσουν μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
To άτυπο Eurogroup της Αθήνας, την 1η Απριλίου, αποτελεί το ουσιαστικό ορόσημο, αφού σε εκείνη τη συγκυρία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να έχει μπει πλέον για τα καλά το νερό στο αυλάκι της εκταμίευσης των εκκρεμών δόσεων.
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου άκουσε τη χθεσινή αναφορά του κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, o οποίος επικαλούμενος τα θετικά δημοσιονομικά δεδομένα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην απαιτηθεί ένα επιπλέον πρόγραμμα για την Ελλάδα. Εφόσον υπάρχουν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που συμφωνούν με την κεντρική γραμμή της ελληνικής πλευράς «όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι νέο Μνημόνιο», είναι απολύτως ευπρόσδεκτες, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, χωρίς πάντως να παραγνωρίζουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας -αποτέλεσμα και των «αστοχιών» των χρηματοδοτικών εργαλείων (μετακύλιση ομολόγων, ANFAs) ή της επαναγοράς χρέους- ανέρχονται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αντί της έναρξης και, ιδανικά, της λύσης στο ζήτημα του χρέους, που θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους των Μνημονίων, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει μια σαφή πολιτική στήριξη από τους εταίρους της και, μάλιστα, κεντρικά από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Οι χθεσινές αναφορές Ντάισελμπλουμ ενδεχομένως συνιστούν μια πρώτη στροφή στις δημόσιες δηλώσεις των πιστωτών ενόψει ευρωκάλπης, ενώ η παρουσία στην Ελλάδα του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ την προσεχή εβδομάδα και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις αρχές Απριλίου μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτη γερμανική «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τις προσπάθειες των Ελλήνων και της κυβέρνησης.
Τα διαρθρωτικά
Προϋπόθεση, ωστόσο, αποτελεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, που επικεντρώνεται στα διαρθρωτικά. Παράγοντες που συμμετέχουν ενεργά στη διαπραγμάτευση εκτιμούν ότι μια θετική έκθεση για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα «ξεκλειδώσει» πολιτικά την Ευρωζώνη προκειμένου να αποδεχθεί, χωρίς τους σημερινούς αστερίσκους, το πλεόνασμα του 2013, αλλά και τη συνακόλουθη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το tool kit του ΟΟΣΑ (απελευθέρωση αγορών, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, γάλα), η διοικητική μεταρρύθμιση και όχι περιοριστικά η κινητικότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, όπου οι στόχοι υπολείπονται των συμφωνημένων στόχων, το 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών και ο τρόπος μείωσής τους αλλά και οι φόροι υπέρ τρίτων αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα στα οποία καταγράφεται μεν απόσταση μεταξύ των μερών όχι όμως τέτοια που να μην μπορεί να γεφυρωθεί.
Αναζήτηση υποψηφίου στην Περιφέρεια Αττικής από Ν.Δ.
Σε αναζήτηση υποψηφίου για την Περιφέρεια Αττικής παραμένει η Ν.Δ., μετά την οριστική, κατά τα φαινόμενα, απόσυρση του ενδιαφέροντος του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.
Ο κ. Παχατουρίδης φέρεται χθες να διεμήνυσε ότι θα παραμείνει στα όρια του… Δήμου Περιστερίου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχε διαδοχικές διαβουλεύσεις με στελέχη της κυβέρνησης, ήταν ένα βήμα πριν από τη συγκρότηση συνδυασμού και η υποψηφιότητά του είχε «μετρηθεί» σε σειρά δημοσκοπήσεων που παρήγγειλε η Συγγρού.
Παρότι κάποια στελέχη, όπως ενδεικτικά ο κ. Αδ. Γεωργιάδης αλλά και «γαλάζιοι» δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου, εκφράζονται με θετικά λόγια για τον κ. Γ. Σγουρό, ανώτατες κομματικές πηγές απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο να στηριχθεί, έστω και σιωπηρά, ο νυν περιφερειάρχης. Ενας επιπλέον λόγος γι’ αυτήν την επιλογή είναι και το γεγονός ότι η απουσία μιας κεντροδεξιάς υποψηφιότητας θα «φούσκωνε» τα ποσοστά αντιμνημονιακών ψηφοδελτίων, όπως ενδεικτικά των Νικ. Νικολόπουλου, Π. Χαϊκάλη κ.ά.
Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες των υποψηφίων που αφορούν, σε αυτή τη φάση, τη στελέχωση των μηχανισμών τους και την εξασφάλιση στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποιήθηκε από το επιτελείο του κ. Γ. Ιωαννίδη η συνάντηση που είχε –την Τετάρτη– ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.