Ο προβληματισμός των Βρυξελλών για τις διαπραγματεύσεις

Ο προβληματισμός των Βρυξελλών για τις διαπραγματεύσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Ολα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά» έλεγε στην «Κ» την Πέμπτη πηγή της τρόικας στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το ποσό που θα χρειαστούν εκτιμάται, τελικά, γύρω στα 8 δισ. Τα περί 20 δισ. που δημοσίευσαν οι Financial Times δείχνουν να αποτυπώνουν πιο πολύ την άποψη του ΔΝΤ και είναι ένα πόσο που «βγαίνει» με βάση το δυσμενέστερο σενάριο για την οικονομία. «Τα 5 δισ. που υπολόγιζε μέχρι πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας αφορούν το ευνοϊκό» έλεγαν οι ίδιες πηγές. «Η τρόικα, όμως, δεν χρειάζεται να εγκρίνει αυτά τα stress tests. Ούτε στην Ιρλανδία εγκρίναμε ή επαληθεύσαμε τα δικά τους stress tests». Ιδανικό όμως θα ήταν τα δύο νούμερα, αυτά της τρόικας και αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος, να μην είναι τελείως διαφορετικά γι’ αυτό και αυτήν την εβδομάδα, το κλιμάκιο της τρόικας είχε όλη την προσοχή του στραμμένη σε αυτό το θέμα.

Τέλος Οκτωβρίου, πάντως, θα δημοσιευθούν και τα stress tests που θα κάνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επειδή θα είναι πιο πρόσφατα, (τα stress tests της Blackrock αποτυπώνουν την κατάσταση των τραπεζών το δεύτερο εξάμηνο του 2013) και πιο ακριβή, θα περιγράφουν καλύτερα από οποιονδήποτε την κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το θέμα των μαζικών απολύσεων ήταν το επόμενο μεγάλο θέμα που παρακολούθησαν οι Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Την πιο σκληρή στάση εξακολουθούν να κρατούν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ. «Αυτή τη στιγμή το θέμα υπάρχει στο τραπέζι χωρίς όμως καμία πλευρά να το πιέζει ιδιαίτερα. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να το συνδέσουν μαζί με άλλες μεταρρυθμίσεις και να επανέλθουν στο μέλλον με μεγαλύτερη πίεση, σαν ένα χαρτί διαπραγμάτευσης» έλεγαν στην «Κ» πηγές της τρόικας.

Αλλη πηγή, που ξέρει πολύ καλά τη λειτουργία του ΔΝΤ, υποστήριζε ότι το Ταμείο λειτουργεί διαφορετικά από τους άλλους δύο εταίρους, καθώς δεν βάζει στην ζυγαριά των μεταρρυθμίσεων το πολιτικό κόστος. «Το ΔΝΤ δεν μπορεί να κατεβάσει την μπάρα επειδή έρχονται εκλογές, αυτό μπορούν να το κάνουν οι Ευρωπαίοι και γι’ αυτό μάλλον βρίσκεται και το ΔΝΤ σε αυτήν την τρόικα, για να κάνει αυτόν τον έλεγχο με την πάνω από 30 χρόνια εμπειρία του» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό του 2015, πηγές της τρόικας έλεγαν ότι «δεν είναι θέμα δικό της, αλλά των Βρυξελλών» και πρόσθεταν πως όλα φαίνεται να εξαρτώνται από το αν η Ελλάδα θα μπει σε καινούργιο πρόγραμμα αλλά και τι θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές. Οπότε αυτό δεν είναι ένα θέμα που θα κλείσει σε αυτήν την αξιολόγηση. Για το πόσο τελικά θα είναι το δημοσιονομικό κενό, η τρόικα περιμένει τα τελικά νούμερα του 2013, της Eurostat, για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Θα υπάρχει κενό, μικρότερο από αυτό που περιμέναμε, αλλά θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση αν αυτό εξαφανιστεί τελείως» έλεγε πηγή της τρόικας.

Στο θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η Κομισιόν είναι πιο ελαστική, το ΔΝΤ πιο αυστηρό και η ΕΚΤ βρίσκεται κάπου στη μέση.

Τέλος, για το αν θα κλείσει η διαπραγμάτευση πριν από το Eurogroup του Μαρτίου (10/03), πηγή της τρόικας εκτιμούσε ότι υπάρχουν πάνω από 50% πιθανότητες να συμβεί. «Σίγουρα όλοι έχουν σκοπό να τελειώσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αλλά δεν θα κλείσουν μία συμφωνία μόνο και μόνο επειδή ο χρόνος τούς πιέζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή