Τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου

Τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ανοικτά μέτωπα που αποτρέπουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα και, ταυτόχρονα, δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή, τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου. Αλλωστε, μετά και τις μακρές διαβουλεύσεις της τρόικας με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι περισσότερο από σαφές ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα απαιτήσει την προηγούμενη τελική πολιτική απόφαση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Αποχωρώντας από το Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα, που εκκρεμούν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει» και πρόσθεσε: «Και γι αυτά θα βρούμε λύση. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής Οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη: «Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα».

Για το ζήτημα των Τραπεζών, σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ΄ αυτό το θέμα υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις». Είπε ειδικότερα, ότι υπάρχει η αρμοδιότητα της ΕΚΤ και η αρμοδιότητα της ΤτΕ.

Τέλος σημείωσε ότι «οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση».

Ως προς το tool kit του ΟΟΣΑ, και δη τα ζητήματα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από σούπερ μάρκετ, η απόκλιση των δύο πλευρών παραμένει. Ο κ. Γ. Στουρνάρας, που είχε χθες έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, λίγο πριν από τη νέα συνάντησή του, από κοινού με τον Κ. Χατζηδάκη, με την τρόικα έλαβε την κατεύθυνση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις τόσο ως προς το γάλα όσο και ως προς τα ΜΥΣΥΦΑ.

Συνθήκες έντασης υπάρχουν και μεταξύ του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη για την κινητικότητα. Το υπουργείο Εσωτερικών καλείται να συνεισφέρει περί τους 4.000 δημοτικούς υπαλλήλους προκειμένου να συμπληρωθεί ο στόχος υπαγωγής 12.500 υπαλλήλων στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας. Συνομιλητές του κ. Μιχελάκη σημειώνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας και χωρίς απολύσεις, ωστόσο είναι σαφές ότι υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή