Στόχος της Αθήνας η σύγκλιση πριν από το Eurogroup

Στόχος της Αθήνας η σύγκλιση πριν από το Eurogroup

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν και σε θετικό κλίμα επιθυμούν οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Σκοπός του Μεγάρου Μαξίμου είναι έως τη Δευτέρα και την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μια θετική δήλωση για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς έως αυτή τη στιγμή. Στη χθεσινή, μεσημβρινή συνάντηση την οποία είχαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, με τη συμμετοχή του κ. Γ. Στουρνάρα, διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς στην κυβέρνηση προεξοφλεί πως θα υπάρξει οριστική συμφωνία.

Στις εκκρεμότητες που απομένουν, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εντοπίσει ήδη κάποιες εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, σε μια σειρά από ζητήματα, κυρίως σε αυτά που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη (tool kit) του ΟΟΣΑ. Στο ζήτημα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), η κυβέρνηση προτίθεται να υποχωρήσει υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ωστόσο, στο ζήτημα του γάλακτος επιθυμούν να βρεθεί μία ρύθμιση η οποία θα προστατεύει τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα έχει και μια πολύ σοβαρή ενδοκυβερνητική διάσταση, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αθ. Τσαυτάρης και Μάξ. Χαρακόπουλος) τάσσεται αναφανδόν κατά της αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος.

Στο ζήτημα των μαζικών απολύσεων η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε εναλλακτική πρόταση, η οποία θα καταλήγει σε ισχυροποίηση του ρόλου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος θα πρέπει να κάνει δεκτές εισηγήσεις –έστω κατά πλειοψηφία– του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για υπέρβαση του υφιστάμενου ορίου απολύσεων.

«Αγκάθι» παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η κυβέρνηση και η τρόικα εξακολουθούν να διαφωνούν τόσο για τους πόρους που απαιτούνται, όσο και για τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Επί τούτου τοποθετήθηκε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει ότι υφίσταται απόσταση απόψεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης στο θέμα των τραπεζών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλυψε, επίσης, τους χειρισμούς του κ. Γ. Προβόπουλου, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα που έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να ασκεί την εποπτεία και να καθορίζει τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες». Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε, μάλιστα, τους πόρους που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «επαρκέστατους, λόγω του δανείου που έχουμε πάρει και του αποθέματος που έχουμε».

Πολιτική διαπραγμάτευση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέφερε χθες και το πάγιο αίτημα της λεγόμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι η τρόικα κινείται σε επίπεδο υπηρεσιακό. Ζήτησε, μάλιστα, θεσμική και πολιτική προσέγγιση από την οποία δεν θα διαφεύγει το ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Συνέδεσε, επίσης, την επιτυχία ή όχι του προγράμματος με το «αν θα επικρατήσουν ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα ή μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την Ευρώπη, που θα είναι προοδευτική, ανταγωνιστική και θα δίνει μέλλον στους πολίτες της». Με αφορμή τη συζήτηση για τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος άφησε, εκ νέου, αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πρέπει να αντιληφθούν όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται πως «η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς δύσκολους», παραπέμποντας μάλιστα στους χειρισμούς της κατά την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή