Διατηρείται το ασυμβίβαστο στις ευρωλίστες

Διατηρείται το ασυμβίβαστο στις ευρωλίστες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ρευστό παραμένει το πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι διπλές εκλογές του Μαΐου.

Σε θεσμικό επίπεδο, και ενώ εκκρεμεί η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τον σταυρό προτίμησης στις επικείμενες ευρωεκλογές, η κυβέρνηση μετέβαλε αίφνης στάση ως προς το ζήτημα του «ασυμβίβαστου» μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και του υποψηφίου για το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο -όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιάννης Μιχελάκης- εντέλει θα διατηρηθεί. Το κώλυμα εκλογιμότητας στην Ευρωβουλή για τους εν ενεργεία βουλευτές ισχύει νομικά από το 1981 και η κυβέρνηση παρουσιάστηκε, τις προηγούμενες εβδομάδες, έτοιμη να το άρει, κατόπιν -όπως διέρρευσε- σχετικού αιτήματος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, αν και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα, επέβαλε εσωτερικό, πολιτικό ασυμβίβαστο για τα γαλάζια στελέχη. Εντέλει, προ ημερών ο κ. Γ. Μιχελάκης ανακοίνωσε (ΜEGA) πως το νομικό ασυμβίβαστο θα διατηρηθεί.

Ως εκ τούτου, όσοι βουλευτές επιλέξουν να είναι και υποψήφιοι (ακούγονται οι Μ. Κεφαλογιάννης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου από τη Ν.Δ., Οδ. Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ) θα πρέπει να παραιτηθούν από την κοινοβουλευτική τους έδρα στην αρχή της τυπικής προεκλογικής περιόδου. Το ίδιο είχε συμβεί το 2009, όταν οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Συλβάνα Ράπτη παραιτήθηκαν για να πάνε, μέσω λίστας, στις Βρυξέλλες.

Η διατήρηση του «κωλύματος εκλογιμότητας» δυσχεραίνει και την προσπάθεια των εκτός Ν.Δ. στελεχών της Δεξιάς, όπως οι Νικ. Νικολόπουλος και Β. Πολύδωρας. Οι δύο άνδρες σχεδιάζαν μέσω των δικών τους υποψηφιοτήτων να προσελκύσουν ψηφοφόρους στον νεοσύστατο φορέα της «Ενωσης». Πλέον, το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς τους υποχωρεί σημαντικά, καθώς εκτός του ότι θα πρέπει να παραιτηθούν από τις έδρες τους, τη θέση τους θα καταλάβουν οι επιλαχόντες των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. σε Β΄ Αθήνας και Αχαΐα, όπου και εξελέγησαν οι δύο βουλευτές. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση παραίτησης, οι έδρες θα επιστρέψουν στο κόμμα.

Θολό είναι και το πολιτικό περιβάλλον για τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης ως προς τις επικείμενες κάλπες. Η παρουσία του «Ποταμιού» δυσχεραίνει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της «Ελιάς», αλλά όχι μόνον, ενώ την ίδια ώρα μαίνονται οι γαλάζιοι εμφύλιοι σε Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία. Στην πρωτεύουσα, ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος στοχοποίησε ευθέως τον κ. Νικ. Κακλαμάνη ότι με τη στάση του λειτουργεί διασπαστικά και επιτρέπει στον νυν δήμαρχο Γ. Καμίνη να εμφανίζει εικόνα πρωτοπορίας στις δημοσκοπήσεις. «Εάν ήμασταν ενωμένοι, προφανώς ο κ. Καμίνης θα ήταν παρελθόν αυτή τη στιγμή και δημοσκοπικά… η διάσπαση αυτή στοιχίζει στην παράταξη», ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος (ΜEGA), λαμβάνοντας την αναμενόμενη απάντηση από τον 68χρονο πρώην δήμαρχο της πόλης και πέμπτο στη δημοφιλία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να αποχωρήσω ύστερα από την εντολή που πήρα (σ.σ.: από τους πολίτες)», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης (Real), προσθέτοντας ότι απολαμβάνει στήριξη από υπουργούς της κυβέρνησης. «Εγώ ξέρω τι γίνεται πίσω από τις κουίντες και ποιοι με βοηθούν», ανέφερε.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ο κ. Απ. Τζιτζικώστας εξακολουθεί και προηγείται του εκλεκτού του Μαξίμου κ. Γ. Ιωαννίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή