Απασχόληση και Ουκρανία στη Σύνοδο Ε.Ε.

Απασχόληση και Ουκρανία στη Σύνοδο Ε.Ε.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι 28 ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα συναντηθούν αύριο στη βελγική πρωτεύουσα για την πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής για το έτος. Παρ’ όλο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κληθεί για να συζητήσουν οικονομικά θέματα και βασικά την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όλοι περιμένουν ότι οι εξελίξεις στην Κριμαία θα κυριαρχήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσει τη χώρα, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προετοιμάζοντας την ατζέντα της συνάντησης κορυφής με τους υπόλοιπους ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωνε ότι «η κατάσταση στην Κριμαία κλιμακώνεται». Οι χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ είναι επίσης ενδεικτικές και για το κλίμα που θα επικρατήσει στη σύνοδο. «Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και καταδικάζει τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Από τη σύνοδο πρέπει να βγει μια δυνατή και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στη νέα φάση που έχει φτάσει η κατάσταση», δήλωσε.

Σύμφωνα και με άλλες παρόμοιες δηλώσεις αρχηγών κρατών, οι απόψεις διίστανται στις Βρυξέλλες για το τι αποφάσεις να περιμένουμε. Δηλαδή, αν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ή θα γίνει μία επέκταση της λίστας των 21 ατόμων, Ρώσων και Ουκρανών που τους έχουν ήδη επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών τους στοιχείων στην Ε.Ε. Ο σκοπός, πάντως, είναι οι αρχηγοί κρατών, οι οποίοι βρίσκονται για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας για δεύτερη φορά, να προσπαθήσουν να δώσουν μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπογραφούν οι πολιτικές διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. με την Ουκρανία την Παρασκευή παρουσία και του Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ. Η Συμφωνία Σύνδεσης είναι ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από την ένταξη μιας χώρας στην Ε.Ε., χωρίς όμως και να σημαίνει ότι η ένταξη θα γίνει.

Το άλλο θέμα που ήταν κυρίαρχο στην ατζέντα, μέχρι την κρίση της Ουκρανίας, η βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης, συζητείται για πρώτη φορά σε σύνοδο, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η Γηραιά Ηπειρος χρειάζεται μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανική βάση, τόσο από την άποψη της παραγωγής όσο και από την πλευρά των επενδύσεων. Στη συζήτηση θα είναι παρών και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή