Νέος κύκλος εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέος κύκλος εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύκλο εσωκομματικών συζητήσεων ως προς την ταυτότητα και τον προσανατολισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη στάση και την τακτική έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών και των εταίρων, ανοίγει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Δραγασάκη στα μέσα της εβδομάδας που τελειώνει, σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών, στην Αθήνα.

Ο κ. Δραγασάκης παρουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, που ως μελλοντική κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστος συνομιλητής των ευρωπαϊκών εταίρων και να αναζητήσει από κοινού με αυτούς λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, εντός της Ευρωζώνης. Η τοποθέτησή του προκάλεσε αντιδράσεις στην εσωκομματική αντιπολίτευση, που επέλεξε, ωστόσο, να κρατήσει χαμηλούς τόνους, κυρίως λόγω της συγκυρίας, καθώς επικράτησε η άποψη πως σε μία τόσο κρίσιμη για την κυβέρνηση στιγμή, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή και της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, ένας νέος κύκλος δημόσιας αντιπαράθεσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διευκόλυνε τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ωστόσο, αποφεύγοντας να σχολιάσει ευθέως τις αναφορές Δραγασάκη, κατέδειξε σε δηλώσεις του ότι η διαφορά στις προσεγγίσεις έναντι του τρόπου διαχείρισης της κρίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. «Κατανοούμε όλοι μέσα στο κόμμα ότι η πορεία μας προς την κυβέρνηση εξαρτάται κατά βάση από την επιμονή μας, τη σταθερότητά μας, τη συνέπειά μας σε έναν ριζοσπαστικό, εναλλακτικό δρόμο, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να στήσει τη χώρα στα πόδια της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά κύριο λόγο, δύο ήταν τα σημεία στην τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας. Κατ’ αρχάς, η αναφορά του ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας», η οποία ερμηνεύθηκε ως διαφοροποίηση από την επίσημη θέση του κόμματος, σύμφωνα με την οποία η καπιταλιστική κρίση είναι παγκόσμια και έπληξε ιδιαίτερα την Ελλάδα, διότι η χώρα αποτελεί έναν αδύναμο κρίκο του καπιταλιστικού συστήματος.

Θεωρήθηκε, δηλαδή, ότι με την αναφορά του αυτή ουσιαστικά «αθωώνει» από τις ευθύνες τους θεσμούς που συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο και, ακολούθως, επέβαλαν το πρόγραμμα λιτότητας και τα Μνημόνια, που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, επέτειναν την κρίση. Η απάντηση των στελεχών της πλειονότητας σε αυτή την κριτική είναι ότι ο κ. Δραγασάκης στη συνέχεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών και ουσιαστικά ανέδειξε την ευθύνη των εγχώριων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την κρίση, χωρίς να αθωώνει τις ευθύνες που απορρέουν από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Το δεύτερο σημείο, στο οποίο εστιάζουν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, είναι η αναφορά σε διάθεση συνεργασίας με τη γερμανική πλευρά. Η απάντηση της πλειονότητας είναι ότι το μήνυμα του κ. Δραγασάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αξιόπιστη πολιτική δύναμη απευθυνόταν, μέσω των Γερμανών βουλευτών, προς τον γερμανικό λαό και όχι προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή