Ανοιχτός πόλεμος Βενιζέλου – Παπανδρέου

Ανοιχτός πόλεμος Βενιζέλου – Παπανδρέου

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκηνικό παρατεταμένης κρίσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε ανάγλυφα χθες τα ξημερώματα, όταν ξέσπασε για ακόμη μία φορά σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του κ. Ευ. Βενιζέλου και του προκατόχου του κ. Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να καταψηφίσει (μαζί με τον κ. Απ. Κακλαμάνη) το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορούσε τη συμφωνία με την τρόικα για τις τράπεζες. Οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί τους οποίους απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος προς τους κ. Παπανδρέου και Κακλαμάνη και οι σκληρές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν εκατέρωθεν δεν είναι παρά ενδείξεις του κακού κλίματος που επικρατεί εντός και πέριξ της Χαρ. Τρικούπη.

Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε χθες στους κριτικούς τόνους έναντι του κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ότι εκείνος ως πρωθυπουργός τον Μάιο του 2010 οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο, αν και τόνισε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική στρατηγική. Εν συνεχεία επισήμανε ότι «ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ», κάτι που ερμηνεύεται ως σαφής σύνδεση με το πόρισμα της έκθεσης για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος κατά την περίοδο 2004-2012. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ανέφεραν, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εννοούσε εκκρεμότητες όπως η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο.

Η σύγκρουση επαναφέρει τα σενάρια της «επόμενης μέρας» μετά τις ευρωεκλογές. Η κίνηση του κ. Παπανδρέου ήλθε ως συνέχεια της αποστασιοποίησης από το εγχείρημα της «Ελιάς», το οποίο θεωρεί αποτυχημένο. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τόνιζαν ότι, μετά την αποτυχία συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να κατέλθει στις ευρωεκλογές αυτόνομα, με όλες τις τάσεις του ενωμένες. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που συζητούνται (και διαψεύδεται), σε περίπτωση κακών επιδόσεων της «Ελιάς», ο κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει ακόμη και τη δημιουργία νέου κόμματος. Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου απλώς επιθυμεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη διαδόχου στο ΠΑΣΟΚ.

Στο στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου υφίσταται ακόμη εκνευρισμός για τη στάση του κ. Παπανδρέου. Θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήλθε σε συνεννόηση με τον κ. Κακλαμάνη ώστε να μην εμφανιστεί ως το μόνο μέλος της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιήθηκε και -έτσι- να αποφύγει τη διαγραφή. Από το στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου διαψεύδουν ότι υπήρξε συνεννόηση, ενώ και ο κ. Κακλαμάνης απέφυγε να τοποθετηθεί επ’ αυτού. Από την πλευρά του κ. Βενιζέλου θεωρούν, επίσης, ότι η στάση του κ. Παπανδρέου έδιωξε από το προσκήνιο την αποτυχία της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο επεισόδιο στη σύγκρουση των δύο ανδρών ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είπε, μεταξύ άλλων, ότι καταψήφισε το άρθρο που αφορούσε τις τράπεζες διότι δεν άλλαξε τίποτε απ’ όσα είχε ζητήσει ο ίδιος από τον κ. Γ. Στουρνάρα στη μεταξύ τους επικοινωνία. Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι οι τράπεζες «τον έριξαν» από την κυβέρνηση το 2011.

Διχασμένα τα «πράσινα» στελέχη

Ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η αναζωπύρωση της σύγκρουσης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κ. Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να καταψηφίσει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορούσε το τραπεζικό σύστημα. Ουκ ολίγοι επέκριναν τον κ. Παπανδρέου για την επιλογή του να διαφοροποιηθεί και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για την κυβερνητική σταθερότητα ψηφοφορία, ενώ αρκετοί υπερασπίστηκαν τον πρώην πρωθυπουργό ως συνεπή σε όσα μέχρι πρότινος είχε δηλώσει.

Η σύγκρουση Βενιζέλου – Παπανδρέου επαναφέρει τα σενάρια της «επόμενης ημέρας» μετά τις ευρωεκλογές.

Σε όσους έκριναν λανθασμένη την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, περιλαμβάνεται και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό (Mega) «να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη συνολική του πορεία». Ωστόσο, συμφώνησε με την απόφαση του κ. Βενιζέλου να μη διαγράψει τον κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν «πρέπον». Ως «ανεύθυνη και αδιανόητη» χαρακτήρισε τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Δ. Καρύδης. Ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ τόνισε (Βήμα FM) ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έθεσε, ως όφειλε, τις διαφωνίες του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ούτε όμως είχε ειδοποιήσει τον κ. Βενιζέλο για την επιλογή του στην ψηφοφορία.

Αιφνιδιαστικές και «χωρίς καμία αιτιολογία» χαρακτήρισε (9,84) τις διαφοροποιήσεις των κ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνη ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας. «Είναι ντροπή αυτή η συμπεριφορά απέναντι στον Βενιζέλο», δήλωσε για το θέμα (Alpha 9,89) ο κ. Λ. Γρηγοράκος, ο οποίος επισήμανε ότι «ο κ. Βενιζέλος πήρε ένα νεκρό κύτταρο, αυτό που έμεινε δεν πρέπει να το διαλύσουμε με διάφορες μικροπολιτικές συμπεριφορές».

Πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου όπως οι κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Πεταλωτής και Σ. Ξυνίδης επέκριναν σφόδρα τον κ. Βενιζέλο και την κυβέρνηση. Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «φύλλο συκής για να κρύψει πίσω από αυτό την εκτέλεση συμβολαίων διαπλοκής, κατάφωρης παραβίασης του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και προκλητικής εξυπηρέτησης επιχειρηματικών και τραπεζικών συμφερόντων». Ηπιότερους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο κ. Π. Γερουλάνος ο οποίος ζήτησε «αλλαγή πορείας».

Ο κ. Γερουλάνος ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο «ειλικρινή διάθεση για σύνθεση», προκειμένου «όσοι απαρτίζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση ή έχουν δημιουργήσει “ομάδες σκέψης”» να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Αν δεν συμβεί αυτό, κατέληξε ο κ. Γερουλάνος, «τότε το βράδυ των εκλογών, ενώ εμείς θα αναλύουμε τα ποσοστά μας, η κοινωνία θα μας έχει γυρίσει ξανά την πλάτη». Ενδεικτικό του κλίματος είναι και προχθεσινό άρθρο του κ. Θ. Πάγκαλου (Βήμα), ο οποίος εκτιμά ότι «η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον κοινωνικό χώρο της Κεντροαριστεράς η σημερινή ηγεσία του (σ.σ.: ΠΑΣΟΚ) είναι να απαλλάξει την πολιτική σκηνή από την παρουσία της».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή