Αμετάβλητες οι αντικειμενικές αξίες έως το 2017

Αμετάβλητες οι αντικειμενικές αξίες έως το 2017

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τον Ιανουάριο του 2017 θα πρέπει να έχουν αναπροσαρμοσθεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (αντί του 2016 που προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο) και να συμβαδίζουν με τις εμπορικές αξίες αναφέρεται στην επικαιροποιημένη συμφωνία, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα θέτει εκτός συστήματος ΦΠΑ τις μικρές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, το 2015.

Οσον αφορά τη φορολογική διοίκηση υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο απέδωσε. Δηλαδή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε στο διάστημα λειτουργίας της να αυξήσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα του προϋπολογισμού, καλύτερα μάλιστα απ’ ό,τι αναμενόταν. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπισθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, με την πρώτη δόση τον προσεχή Ιούνιο. Συνολικά θα εισπραχθούν 2,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,95 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα 473 εκατ. ευρώ από τον συμπληρωματικό φόρο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα:

1. Αντικειμενικές αξίες: Οπως αναφέρεται, οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοσθούν έως τον Ιανουάριο του 2017. Οι διαδικασίες για το νέο σύστημα έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν συλλεχθεί στοιχεία από 11.000 περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, το τελικό σύστημα θα είναι έτοιμο αρκετά αργότερα. Και αυτό διότι το δεύτερο μέρος του προγράμματος προβλέπει μια πλήρως ανεπτυγμένη βάση δεδομένων, η οποία θα τροφοδοτείται με πληροφορίες από τις πληρωμές φόρου, τις συμβάσεις μίσθωσης κ.λπ. Στόχος όπως τονίζεται είναι να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.

2. Επειγόντως βελτίωση του συστήματος ΦΠΑ: Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί στους πιστωτές μας για αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ τον Ιούνιο τον 2014. Οι μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2015. Οι αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

• Απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας των μικρών επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας τόσο για τις μικρές επιχειρήσεις όσο και για τη φορολογική διοίκηση. Ακόμα δεν έχει οριστεί το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ, αλλά ενδεχομένως να είναι τα 25.000 ευρώ, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

• Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις.

• Ενίσχυση των συστημάτων ανίχνευσης της απάτης και της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ.

• Ταχύτερες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ. Οπως αναφέρεται θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου με βάση κριτήρια κινδύνου. Το ιστορικό κάθε επιχείρησης θα είναι ο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίζει το πότε θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ. Οσες επιχειρήσεις έχουν «καλό ιστορικό» θα λαμβάνουν άμεσα τον ΦΠΑ χωρίς κανέναν έλεγχο.

3. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Τον Ιούνιο του 2014 θα καταβληθεί η πρώτη από τις έξι δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Οπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, συνολικά θα εισπραχθούν 2,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,95 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα από τον συμπληρωματικό φόρο.

Από το συνολικό ποσό οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 447 εκατ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 1,97 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή