Η κυβέρνηση σε νέα αφετηρία

Η κυβέρνηση σε νέα αφετηρία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ιδιαιτέρως ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά τους θετικούς τόνους που κυριάρχησαν κατά το χθεσινό Eurogroup, οι οποίοι και ανοίγουν τον δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων και την έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους.

Στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και τα μέτρα που, τελικά, περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο, εξελίχθηκε μία παράλληλη διαπραγμάτευση προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει ότι η μερίδα του λέοντος από τις επικείμενες χρηματοδοτήσεις θα καταβληθεί εμπροσθοβαρώς, όπως και τελικά προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup.

Πλέον, ο δρόμος ανοίγει προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, αλλά και στη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Η ψήφιση του νομοσχεδίου, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, και η χθεσινή στάση του Eurogroup οδηγούν σε νέα αποκλιμάκωση των επιτοκίων για την Ελλάδα, εξέλιξη που αν συνεχισθεί θα καταστήσει δημοσιονομικώς ανεκτή την, ούτως ή άλλως, αναγκαία από πολιτικής και οικονομικής απόψεως έξοδο στις αγορές. Παράλληλα, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αποδυναμώνεται έτι περαιτέρω η επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον βρίσκεται να «κυνηγά τις εξελίξεις» και να αναζητά νέα προεκλογική αφήγηση.

Χωρίς παγίδες

Η ολοκλήρωση της ψήφισης του νομοσχεδίου περιορίζει δραστικά τους κινδύνους που έχει μπροστά της η κυβέρνηση μέχρι και τις εκλογές του Μαΐου. Στον αντίποδα, θα δοθεί η ευκαιρία ανάληψης πρωτοβουλιών που αποτελούσαν διακηρυγμένο στόχο της δικομματικής, πλέον περιλαμβάνονται και στις προς υλοποίηση δράσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα τύχουν θετικής αποδοχής από τους πολίτες. Οι παρεμβάσεις για το πολιτικό χρήμα συνιστούν πεδίο όπου θα αναληφθεί κυβερνητική δράση, μεταβάλλοντας παράλληλα και τη μονοδιάστατη οικονομική ατζέντα.

Διαδοχικές συναντήσεις

Ο πρωθυπουργός είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα. Λίγη ώρα αργότερα, από το Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός, με μία ομιλία επικεντρωμένη στην ιστορικότητα του τόπου, όπου επισήμανε και την «απουσία» γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρθηκε στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο για τη σωτηρία της χώρας. «Ακούσαμε κάθε είδους καταστροφικά σενάρια για την υποτιθέμενη “αναπόφευκτη κατάρρευση” της Ελλάδας· για την υποτιθέμενη “αναπόφευκτη κατάρρευση” της νομισματικής Ενωσής μας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επεσήμανε, καταλήγοντας «Τους διαψεύσαμε, για τα καλά!». Ενώ αναμένεται η υλοποίηση, εκ μέρους της Ευρωζώνης, των δεσμεύσεων για ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε με νόημα: «Οι εταίροι μας μας βοήθησαν πράγματι. Και εσείς, όλοι σας εδώ απόψε, σε αυτή τη συγκέντρωση, διαδραματίσατε τον πιο καθοριστικό ρόλο για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αλληλεγγύη».

Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τύποις ο οικοδεσπότης της χθεσινής εκδήλωσης. Σε μία αναφορά που προκάλεσε αίσθηση αποχαιρετισμού, ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε δημοσίως τον πρωθυπουργό «για την υποστήριξή του αυτά τα δύο χρόνια… δεν ήταν ένα εύκολο έργο». Την ίδια ώρα, ο κ. Σταύρος Παπασταύρου καθόταν ανάμεσα στον Β. Σόιμπλε και τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή