Αυστηρή στάση έναντι της Γαλλίας

Αυστηρή στάση έναντι της Γαλλίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup να δώσει άλλη μία παράταση στη Γαλλία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φαίνεται ότι προσκρούει η σχετική πρόθεση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο της Γερμανίας που διανεμήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών, η Γαλλία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να έχει πιο επιεική ή πιο ευέλικτη μεταχείριση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος. Είχαν προηγηθεί το μεσημέρι οι δηλώσεις των κ. Ντάισελμπλουμ και Ρεν ότι «η Γαλλία έχει πάρει δύο φορές παρατάσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος σε αποδεκτά επίπεδα και πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι περιμένει «εναγωνίως» το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας, συμπληρώνοντας ότι «η Γαλλία ξέρει πολύ καλά τις υποχρεώσεις της» και προτρέποντάς την -απουσία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί- «να δράσει αποφασιστικά ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της και να βρει την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Ο κοινοτικός επίτροπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα λειτουργήσουν θετικά στη μείωση της ανεργίας, η οποία βρίσκεται για δεύτερο συνεχή μήνα σταθερά στο 11,9%. Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη επί μακρόν με χαμηλό πληθωρισμό εμφανίστηκε, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο. Αν και δήλωσε ανήσυχος για την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,5% τον Ιανουάριο, παραδεχόμενος ότι η προοπτική χαμηλού πληθωρισμού υποσκάπτει τις προσπάθειες μείωσης του δημόσιου χρέους και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο κ. Κονστάσιο εκτίμησε ότι πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, που θα διορθωθεί από τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει την απειλή αποπληθωρισμού τύπου Ιαπωνίας και η επαλήθευση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη θα ωθήσει το επίπεδο τιμών προς τα πάνω. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απέδωσε την πιστωτική συρρίκνωση στην Ευρωζώνη στην πολιτική απομόχλευσης που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενόψει των στρες τεστ και υπεραμύνθηκε της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος, που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η προσπάθεια της ΕΚΤ για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην αναβίωση της αγοράς των τιτλοποιημένων δανείων (ABS), που θα έχουν ως εχέγγυο τραπεζικά δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφορά Μισέλ Μπαρνιέ

Εκτενή αναφορά στα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτέλεσε βασικό θέμα της ατζέντας του Ecofin, έκανε και ο επίτροπος για την Ενιαία Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, προτάσσοντας τις κατευθύνσεις του Οδικού Χάρτη που υιοθέτησε η Επιτροπή για την κινητοποίηση των πόρων των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών ταμείων, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν να επενδύουν μακροπρόθεσμα στην πραγματική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή