Γ. Παπανδρέου: Θέλω μόνο να βοηθήσω

Γ. Παπανδρέου: Θέλω μόνο να βοηθήσω

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εγώ θέλω να δω την Ελλάδα να πετυχαίνει. Θέλω να βοηθήσω και δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία», δήλωσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο του συνεδρίου Ideas lab 2014 που διοργανώνει η δεξαμενή σκέψης CEPS στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη και η Ελλάδα αντέχουν μια πολιτική κρίση σε περίπτωση που αποσυρθούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι «οι εκλογικοί κύκλοι πάντα θα υπάρχουν και ο λαϊκισμός δεν πρόκειται να κερδίζει συνέχεια αν εμείς υποστηρίξουμε τις αρχές μας και υπερασπιστούμε αυτό που είναι σωστό». Κατά τα λοιπά, απέφυγε να αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να μιλήσει με τον πρώην πρωθυπουργό της Λεττονίας Βάλντις Ντομπρόσκις για τη θέση της Ευρώπης στην οικονομία των κρατών-μελών της. Σε ερώτηση γιατί η οικονομία της Λεττονίας, που ήταν σε αντίστοιχη κρίση με της Ελλάδας, μπόρεσε να ανακάμψει πολύ γρηγορότερα από τη χώρα μας, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά για αυτές χρειαζόταν χρόνο, που δεν διέθετε, και για αυτό δεν μπόρεσε να τις κάνει άμεσα. Συγχρόνως οι συνεχείς υποτιμήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, η συζήτηση για την έξοδο από το ευρώ και το μόνιμο συναίσθημα ανασφάλειας «καθιστούσαν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ πολύ πιο εύκολα μπορούσαμε να συγκεντρωθούμε στις περικοπές».

Σχολίασε επίσης κριτικά τη στάση της Ευρώπης, επειδή όταν η Ελλάδα πήρε το πρώτο δάνειο από το Μνημόνιο του Μαΐου 2010, το επιτόκιο ήταν πολύ υψηλό. Ο ίδιος -όπως ανέφερε- ζήτησε μικρότερο, αυτό που απολάμβαναν χώρες εκτός του ευρώ εκείνη τη στιγμή όπως η Λεττονία ή η Ρουμανία. «Μου απάντησαν όχι, πρέπει να έχετε υψηλότερο επιτόκιο. Ετσι καθώς είμαστε μέλη του ευρώ, δεν μπορούσαμε να υποτιμήσουμε το νόμισμά μας, ενώ οι άλλες χώρες εκτός ευρώ είχαν καλύτερο επιτόκιο. Αυτοί οι παράγοντες συντέλεσαν στο να χάσουν οι αγορές την εμπιστοσύνη τους στη χώρα μας», συνέχισε. Τόνισε δε ότι αν η δήλωση του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά είχε γίνει την εποχή της ελληνικής κρίσης, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή