ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει θέμα εθνικών εκλογών»

ey-venizelos-den-yparchei-thema-ethnikon-eklogon-2016023

«Οι επόμενοι δύο μήνες έως τις ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά πυκνοί, κρίνεται η στρατηγική κατεύθυνση της χώρας, τώρα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τις σκληρές θυσίες του λαού γιατί η χώρα μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσιογνωμία της, να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να γίνει ξανά ουσιαστικά ισότιμο μέλος της Ε.Ε.», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για τις προτεραιότητες του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών λέγοντας «θέμα εκλογών δεν υπάρχει. Δεν το θέλει ο κόσμος και αυτό φαίνεται», ενώ απέφυγε και να αναφερθεί στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «εσωκομματικά δεν υπάρχουν». Αφησε επίσης αιχμές για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΔΗΜΑΡ με τη διατύπωση «ο τυχοδιωκτισμός από ένα σημείο και μετά υπονομεύει την ευφυϊα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους 6 πυλώνες (πολιτικός, δημοσιονομικός, αναπτυξιακός, κοινωνικός, θεσμικός, διεθνής και ευρωπαϊκός) για τον «δρόμο της ανάκαμψης» «που ανοίγεται μπροστά μας», κάτι που, όπως είπε, πιστοποίησε και ο ίδιος στις επαφές, κάτι που γνωρίζουν οι ξένοι ηγέτες, «πολύ περισσότερο η κ. Μέρκελ». Υποστήριξε δε ότι αν και δεν έχουμε περάσει την κρίση ακόμα, «είμαστε πολύ κοντά, στη στροφή για την έξοδο από την κρίση και σημείωσε ότι «η σταθερότητα της χώρας είναι εθνικό αγαθό που κανείς δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».

Επιπλέον, είπε ότι και με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου και την αναζωπύρωση της συζήτησης για τη Χρυσή Αυγή φαίνεται ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση, όπως και οι διαφορές του, ιστορικές ιδεολογικές, θεσμικές, με τη ΝΔ. Τόνισε δε ότι εάν στηριχθεί οι προοδευτικός πόλος στις επικείμενες εκλογές οι εσωτερικοί συσχετισμοί στην κυβέρνηση θα είναι καλύτεροι για τον τόπο. Εξάλλου πρόσθεσε ότι τον καλύπτει η δήλωση Σαμαρά για το θέμα μετά τη συνάντησή τους.

Αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή, είπε πως φαίνεται ότι έχουμε μια εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί πλήρως και χαρακτήρισε «θλιβερό» ότι «υπήρξε κυβερνητικός στέλεχος που φέρθηκε όπως φέρθηκε ο κ. Μπαλτάκος». Χαρακτήρισε δε την «Ελιά» όχημα που επιτρέπει να κινηθεί όλη η παράταξη μαζί, αν όχι στις ερχόμενες εκλογές, τότε μετά από αυτές.

Αναφερόμενος ειδικότερα στους πυλώνες της ανάκαμψης, τόνισε ότι ο πρώτος είναι ο πολιτικός, η σταθερότητα, η εθνική ενότητα, η ανάδειξη της έννοιας της υπευθυνότητας.

Αναφορικά με τον δημοσιονομικό πυλώνα, σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι κάτι αδιάφορο για τους πολίτες, αλλάζει τη ζωή τους δραστικά και αποτελεί «πιστοποίηση της αλλαγής της σελίδας, γιατί μαζί με αυτό έρχεται η βιωσιμότητα του χρέους». Χαρακτήρισε δε «τραγικό λάθος» να αμφισβητείται στην Ελλάδα η βιωσιμότητα του χρέους. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η χώρα ετοιμάζεται για επάνοδο στις αγορές, σταδιακή και προστατευμένη» που «είναι χρήσιμη γιατί μας επιτρέπει να επανατοποθετηθούμε στις αγορές, οι οποίες «δέχονται με χαρά την αλλαγή στην Ελλάδα».

Μιλώντας για τον αναπτυξιακό πυλώνα, έκανε λόγο για την επανέναρξη των οδικών δικτύων, ενώ γενικά υποστήριξε ότι το θέμα της ανεργίας μπορεί να λυθεί ουσιαστικά μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στον κοινωνικό πυλώνα, στα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στην Ελλάδα να μην υπάρχει άνθρωπος χωρίς ασφάλιση υγείας και πρόσθεσε ότι «χτυπάμε την απόλυτη φτώχεια με σειρά μέτρων και το πρωτογενές πλεόνασμα και προχωράμε στο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης και με τη συμβολή της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχετικά με τον θεσμικό πυλώνα, είπε ότι όλοι θέλουν ένα κανονικό κράτος και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι είναι σημαντικό το να μην υπάρχει το άγχος των απολύσεων και πως η κινητικότητα χωρίς απολύσεις είναι κάτι καλό. Στον ίδιο πυλώνα εντάσσεται και το αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα του πολίτη, μέσω της λειτουργίας της αστυνομίας.

Τέλος, αναφερόμενος στον διεθνή και ευρωπαϊκό πυλώνα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ελληνική προεδρία της Ε.Ε. «πηγαίνει εντυπωσιακά καλά» και «εισπράττουμε από παντού επαίνους». Υπογράμμισε ακόμα ότι στην εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα τοποθετείται στα διεθνή ζητήματα με κριτήριο τι την ενισχύει στα δικά της ανοικτά μέτωπα. «Έχουμε ακολουθήσει μια γραμμή που μας καθιστά διεθνώς αξιόπιστους και μας δίνει κεφάλαιο στα δικά μας θέματα», σημείωσε.

Μιλώντας για τη διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου στο πολυνομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «οι εκκρεμότητες του κ. Παπανδρέου με την παράταξη είναι πολιτικές». Δεν παρέλειψε μάλιστα να αφήσει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «εκφράζει την επάνοδο στις κακές όψεις της Μεταπολίτευσης» και ότι «είναι ένα συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «έχει αποφύγει να απαντήσει για τους βουλευτές που δεν ψήφισαν την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής καθώς και για το γεγονός ότι ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλούσε με μέλος της Χ.Α.».

Σε ερώτηση περί αμφισβήτησής του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «ο δικός μου ρόλος είναι πολυσύνθετος και ιστορικά προσδιορισμένος. Δεν είμαι μόνο πρόεδρος, αυτό είναι συζήτηση άλλων εποχών» ενώ ανέφερε και τη φράση «λες και θα ήθελα να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπό αυτές τις συνθήκες».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο «ΠΟΤΑΜΙ» δήλωσε πως δεν τον ανησυχεί τίποτα γιατί «δεν έχει δει κάποια πολιτική στάση σε αυτά που ακούγονται».