Μαξίμου: Βήμα εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια

Μαξίμου: Βήμα εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το μεγάλο βήμα της επιστροφής στις αγορές, έπειτα από 4 χρόνια αποκλεισμού, είναι η ελληνική κυβέρνηση που, παράλληλα, βλέπει αδιέξοδο στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αργά χθες το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία για υπερκάλυψη της έκδοσης ομολόγων που οδηγούσε στην εκτίμηση ότι η πρώτη δοκιμή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι επιτυχής. «Για πολύ θετική εξέλιξη» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενώ σήμερα το πρωί (10 π.μ.) ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, σε μία κίνηση σημαντικού πολιτικού συμβολισμού. «Και μόνον ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπάρχει μειωμένο επιτόκιο, ενώ παράλληλα καταδεικνύει ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν με άλλους όρους τη συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους και επιδεικνύουν αυξημένη εμπιστοσύνη τουλάχιστον για την περίοδο αναφοράς», σχολίαζε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Για τον πρωθυπουργό και το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, η επιστροφή στις αγορές δεν συνιστά μόνον ένα «τεχνικό» ορόσημο που η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει προκειμένου σταδιακά να επανέλθει πλήρως στο διεθνές χρηματοοικονομικό στερέωμα. Ούτε βέβαια αποτελεί μόνον αιτία για πανηγυρικούς λόγους, αν και αναμένεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα συνοδευτεί με δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού. Η έκδοση συνιστά το σημείο καμπής μετά 4 χρόνια Μνημονίου, καθώς σηματοδοτεί την αρχή του τέλους των Μνημονίων και δίνει επιχειρήματα και «όπλα» στην ελληνική πλευρά να αποφύγει οριστικά ένα νέο πακέτο στήριξης – Μνημόνιο.

Αμήχανη η αντιπολίτευση

Σε αυτόν τον άξονα, άλλωστε, θα κινηθεί και η πολεμική της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης που, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, ήδη εμφανίζονται αμήχανα έναντι των εξελίξεων. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτήριζαν «αντιφατική» τη στάση στελεχών της Κουμουνδούρου να επικρίνουν την έκδοση, επιχειρηματολογώντας ότι η Ελλάδα δανείζεται ακριβότερα από το… 1,5% του Μνημονίου! «Ομολογούν ότι τα Μνημόνια μάς έδιναν χαμηλότοκα, φτηνά δάνεια; Αν, ναι, τι προτείνουν, να παραμείνουμε σε αυτά; Αλλά τότε γιατί κραύγαζαν περί εθνικής αξιοπρέπειας και σκισίματος των Μνημονίων;» σημείωναν οι ίδιες πηγές, δίνοντας στίγμα για το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης που αναμένεται να ξεσπάσει ήδη από σήμερα.

Η «κανονικότητα» που σηματοδοτεί η έκδοση του 5ετούς ομολόγου συνιστά, εκ των πραγμάτων, τον καλύτερο δυνατό «πρόλογο» για την αυριανή άφιξη της κ. Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία δεν πρόκειται να φεισθεί καλών λόγων για την Ελλάδα.

Οι τελευταίες εξελίξεις επηρεάζουν προφανώς και το κλίμα ενόψει της κάλπης του Μαΐου. Ωστόσο, η οριστικοποίηση του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο και θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα, δεν είναι χωρίς εντάσεις.

Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου ανακοίνωσε χθες πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια, υιοθετώντας, μάλιστα, σκληρούς χαρακτηρισμούς για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., αλλά και για το νέο σύστημα ανάδειξης των ευρωβουλευτών με σταυρό. «Στις Βρυξέλλες θα βρεθούν άνθρωποι χωρίς γνώση αλλά με βαρύνουσα γνώμη» επεσήμανε η μέχρι πρότινος επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή